Hirdetés

Megdőlt az internetes sebesség-rekord egy hihetetlen eredménnyel



|

178 terabit másodpercenként. Ezzel egy másodperc alatt letöltheted a Netflix összes filmjét és sorozatát. De otthon még nem lesz ilyened egy ideig.

Hirdetés

A "hogy feljődik már a tudomány" kérdéskörben néha tényleg húzós dolgok születnek. Májusban dőlt mmeg legutóbb az internetes adatátviteli sebesség rekordja, akkor 44,2 Tbps-t írhattak be a rekordok könyvébe, mégpedig egy ausztrál tudóscsoportnak köszönhetően. Aztán eltelt szűk három hónap, és még ezt is sikerült megtöbbszörözni: a londoni University College mérnökei érték el a 178 Tbps értéket.

Hirdetés

Ez másodpercenként 178.000.000 megabit, ami az átlagos otthoni internet-sebesség nagyságrendjének milliószorosa. Ehhez a kutatók 16,78 Thz frekvenciát használtak, ami persze szintén nem elérhető az átlagfelhasználók számára. Nagyon leegyszerűsítve az optikai kábelen továbbított adatmennyiséghez jóval szélesebb fényspektrumot használtak, amely ezáltal sokkal több adatot tudott egy időpillanatban mozgatni.

Természetesen ehhez speciális jelerősítők seregére is szükség volt, valamint a kábelben az üvegszálak teljesen újszerű geometriai elhelyezését is meg kellett oldani. A kutatók tisztában vannak vele, hogy ezt a sebességet jó ideig még csak megközelíteni sem lehet majd otthoni eszközökkel, viszont a kísérletek tapasztalatai alapján szép lassan a szolgáltatók és az eszközök gyártói is fejleszthetik saját technológiáikat. Dr. Lidia Galdino, a projekt vezetője szerint első körben az adatközpontok belső kommunikációját, valamint az internet gerinchálózatait lehet felturbózni a most kikísérletezett módszerekkel.

Aztán lehet, hogy 10-20 év múlva már nálunk is ennyire gyorsan érkeznek majd az adatok. Gondoljunk bele, a 90-es évek közepén még betárcsázós modemekkel cammogtunk fel a netre, ahol azt láttuk, hogy egy VGA felbontású kép is pixelsoronként töltődik le, ehhez képest most 4K-ban streamelünk filmeket, vagy épp online világokban kalandozunk a játékokban. Így tehát a mostani eredmény is még utópisztikusnak tűnhet, de térjünk rá vissza mondjuk 2040-ben... mármint, ha megérjük, és ha akkor még lesz internet, nem pedig botokkal ütjük egymást valamilyen posztapokaliptikus környezetben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.