Hirdetés

Megéri Huawei laptopot venni?



|

A laptopok piacán ma sok ismert márka és gyártó próbál helytállni. Nehéz megtartani az ügyfelek bizalmát és nehéz kijavítani, ha hibát észlelünk egy gyártó kapcsán. Az elmúlt időszakban a Huawei-t meggyengítették a céget ért támadások: erről és az általuk forgalmazott laptopok megbízhatóságáról beszélünk.

Hirdetés

A Huawei laptop-piacra való belépését sokan szkeptikusan figyelték. A gyártó viszont ismét bebizonyította, hogy ha valamit szeretne, azt sikeresen végrehajtja. Az olyan modellekkel, mint a Matebook vagy a Matebook X Pro sorozat, a kínai vállalat szeretné megismételni az okostelefonok piacán elért sikereket. Ez logikus lépésnek számít a gyártó részéről, azonban a Kína és az Egyesült Államok között tartó kereskedelmi harc megnehezíti ezt, ezért ezen laptopok jövője érdekesnek ígérkezik.

Hirdetés

A Huawei most is kiváló teljesítménnyel és dizájnnal nyűgözi le a vásárlókat a telefonok mellett a laptopok esetében is. Mivel ebben a szegmensben egyelőre az első lépéseknél tart, a Huawei laptopok kedvezőbb áron kerülnek értékesítésre, mint a piacon levő versenytársak azonos termékei, ami a vásárló szempontjából egyértelmű előny.

Az Egyesült Államok által a Huawei felé kiszabott szankciók nem fogják befolyásolni a laptopok megjelenését, legalábbis annyira biztosan nem, mint az okostelefonok értékesítését. Az amerikai szankciók a vállalat fő üzletágait célozták meg, így a mobiltelefonok és az 5G-technológia fejlesztését befolyásolják.

Annak ellenére, hogy egyes amerikai vállalatok már nem szállítanak berendezéseket a kínai gyártónak, amely akadályozza a további fejlesztéseket, a Huawei bebizonyította, hogy van megoldás. Egyrészt ezek a korlátozások nem érintik a meglévő laptop modelleket, így ezek az Intel, az AMD vagy az Nvidia legújabb innovációiban is részesültek. Másodszor pedig a Microsoft és az Intel már jelezte, hogy továbbra is támogatni fogják a Huawei laptopokat. Az új modelleket a kínai gyártó Linuxszal fogja terjeszteni, azonban ez nem jelenti azt, hogy a megvásárlás után ne lehetne telepíteni a Windows-t a készülékekre.

Huawei MateBook
Huawei MateBook

A Microsoft egy sajtóközleményben ismertette, hogyan folytatja üzleti kapcsolatát a jövőben a vállalattal: "Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának a Huawei-jel kapcsolatos döntésének értékelése alapján, folytathatjuk a Microsoft szoftverfrissítéseit a Huawei ügyfelek részére." Ugyan az amerikai döntés után a Microsoft először egy hétig kivonta, de azután folytatta a Huawei laptopok értékesítését üzleteiben. Az Intel hasonló bejelentést tett közzé, amelyben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a Huawei hordozható eszközei továbbra is megkapják a BIOS-szintű frissítéseket.

De biztonságosak ezek a laptopok?

Itt fontos megjegyezni, hogy egyes Huawei Matebook X laptopokon egy időben valóban megjelent egy gyárilag telepített "backdoor", amely lehetővé tette, hogy a gyártó hozzáférjen a felhasználók adataihoz, azonban ezt a hibát gyorsan orvosolták. A Huawei bocsánatot kért ügyfeleitől miközben jelezte, hogy ilyen jellegű biztonsági problémákkal más gyártó is küzd. A hibát a Microsoft fedezte fel, ezért az a tény, hogy a két cég tovább folytatja az együttműködést, azt bizonyítja, hogy a valóban hisznek a kínai cég ártatlanságában.

A Matebook X modell kapcsán felfedezett gyártási hiba kivételével senki sem tudta bizonyítani, hogy a Huawei bármely eszközén tiltott tevékenységet folytatna. Ezért nincs ésszerű magyarázat a Huawei laptopok vásárlásának elkerülésére, mivel hasonló problémák merültek fel, többek között a Dell, a HP, az Acer vagy a Lenovo esetében is. Érdemes tehát a tényeket figyelembe venni, ha Huawei laptopot szeretnél vásárolni. Ha a készülék megfelel igényeidnek, olvass vásárlói értékeléseket és véleményeket, esetleg hasonlítsd össze más gyártók által forgalmazott modellekkel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.