Hirdetés

Megéri Huawei laptopot venni?

|

A laptopok piacán ma sok ismert márka és gyártó próbál helytállni. Nehéz megtartani az ügyfelek bizalmát és nehéz kijavítani, ha hibát észlelünk egy gyártó kapcsán. Az elmúlt időszakban a Huawei-t meggyengítették a céget ért támadások: erről és az általuk forgalmazott laptopok megbízhatóságáról beszélünk.

Hirdetés

A Huawei laptop-piacra való belépését sokan szkeptikusan figyelték. A gyártó viszont ismét bebizonyította, hogy ha valamit szeretne, azt sikeresen végrehajtja. Az olyan modellekkel, mint a Matebook vagy a Matebook X Pro sorozat, a kínai vállalat szeretné megismételni az okostelefonok piacán elért sikereket. Ez logikus lépésnek számít a gyártó részéről, azonban a Kína és az Egyesült Államok között tartó kereskedelmi harc megnehezíti ezt, ezért ezen laptopok jövője érdekesnek ígérkezik.

Hirdetés

A Huawei most is kiváló teljesítménnyel és dizájnnal nyűgözi le a vásárlókat a telefonok mellett a laptopok esetében is. Mivel ebben a szegmensben egyelőre az első lépéseknél tart, a Huawei laptopok kedvezőbb áron kerülnek értékesítésre, mint a piacon levő versenytársak azonos termékei, ami a vásárló szempontjából egyértelmű előny.

Az Egyesült Államok által a Huawei felé kiszabott szankciók nem fogják befolyásolni a laptopok megjelenését, legalábbis annyira biztosan nem, mint az okostelefonok értékesítését. Az amerikai szankciók a vállalat fő üzletágait célozták meg, így a mobiltelefonok és az 5G-technológia fejlesztését befolyásolják.

Annak ellenére, hogy egyes amerikai vállalatok már nem szállítanak berendezéseket a kínai gyártónak, amely akadályozza a további fejlesztéseket, a Huawei bebizonyította, hogy van megoldás. Egyrészt ezek a korlátozások nem érintik a meglévő laptop modelleket, így ezek az Intel, az AMD vagy az Nvidia legújabb innovációiban is részesültek. Másodszor pedig a Microsoft és az Intel már jelezte, hogy továbbra is támogatni fogják a Huawei laptopokat. Az új modelleket a kínai gyártó Linuxszal fogja terjeszteni, azonban ez nem jelenti azt, hogy a megvásárlás után ne lehetne telepíteni a Windows-t a készülékekre.

Huawei MateBook

A Microsoft egy sajtóközleményben ismertette, hogyan folytatja üzleti kapcsolatát a jövőben a vállalattal: "Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának a Huawei-jel kapcsolatos döntésének értékelése alapján, folytathatjuk a Microsoft szoftverfrissítéseit a Huawei ügyfelek részére." Ugyan az amerikai döntés után a Microsoft először egy hétig kivonta, de azután folytatta a Huawei laptopok értékesítését üzleteiben. Az Intel hasonló bejelentést tett közzé, amelyben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a Huawei hordozható eszközei továbbra is megkapják a BIOS-szintű frissítéseket.

De biztonságosak ezek a laptopok?

Itt fontos megjegyezni, hogy egyes Huawei Matebook X laptopokon egy időben valóban megjelent egy gyárilag telepített "backdoor", amely lehetővé tette, hogy a gyártó hozzáférjen a felhasználók adataihoz, azonban ezt a hibát gyorsan orvosolták. A Huawei bocsánatot kért ügyfeleitől miközben jelezte, hogy ilyen jellegű biztonsági problémákkal más gyártó is küzd. A hibát a Microsoft fedezte fel, ezért az a tény, hogy a két cég tovább folytatja az együttműködést, azt bizonyítja, hogy a valóban hisznek a kínai cég ártatlanságában.

A Matebook X modell kapcsán felfedezett gyártási hiba kivételével senki sem tudta bizonyítani, hogy a Huawei bármely eszközén tiltott tevékenységet folytatna. Ezért nincs ésszerű magyarázat a Huawei laptopok vásárlásának elkerülésére, mivel hasonló problémák merültek fel, többek között a Dell, a HP, az Acer vagy a Lenovo esetében is. Érdemes tehát a tényeket figyelembe venni, ha Huawei laptopot szeretnél vásárolni. Ha a készülék megfelel igényeidnek, olvass vásárlói értékeléseket és véleményeket, esetleg hasonlítsd össze más gyártók által forgalmazott modellekkel.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.