Hirdetés

Megérkeztek az Intel első Ice Lake processzorai



|

Laptopokba kerülnek a tizedik-generációs Core U és Core Y szériás Ice Lake chipek.

Hirdetés

Az Intel még májusban jelentette be, hogy szállítja az első tizedik-generációs Intel Core processzorokat, már az Ice Lake architektúrára építve. Most azt árulta el az óriás, hogy több mint 35 laptop és hibrid jön Ice Lake chipekkel, hamarosan megjelennek az első modellek. 

Hirdetés

Az Intel gyorsabb integrált grafikát (1080p-s játék mellett kétszer akkora frame rátákra számíthatunk, az HEVC videók kódolása kétszer gyorsabb), WiFi 6-ot, Thunderbolt 3-at és gyorsabb mesterséges intelligenciát ígér a lapkákkal. Először 11 új Ice Lake processzor lesz, a lista a 9-12 wattos, 2-magos Y szériás chipekkel kezdődik, és egyelőre a maximum 28 wattos, 4-magos U szériás chipekig terjed. 

Az Intel névadási szokásai is változnak, ahogyan új a Sunny Cove CPU-architektúra, valamint a maximum 64 számítási egységgel rendelkező Gen11-es integrált grafika. 

Bár nem ezek az első 10 nm-es Intel CPU-k, elsőként ezek kerülnek sorozatgyártásba. Memóriák terén az LPDDR4-3733 is támogatott, Thunderbolt 3 portból maximum négy darab. 

A legtöbb laptopba 15 wattos Ice Lake-U chip kerül majd, bár ezek a lapkák 25 wattosként is konfigurálhatóak a jobb teljesítményért, megfelelő hűtés mellett. Az Ice Lake-Y lapkák inkább ultrakönnyű, passzív hűtésű gépekben kapnak majd helyet.

Furcsa módon még a tizedik-generáció részét jelentik majd az idén érkező Comet Lake-U chipek is, azok viszont 14 nm-esek lesznek.

Az új névadási stratégiánál a G + szám az integrált grafikáról árulkodik: a G1 32 számítási egységet és Intel UHD-t jelent, a G4 48 számítási egységet és Iris Plust, a G7 pedig már 64 számítási egységet és Iris Plust. A G előtti négy számból a 10 a tizedik-generációt jelöli, a maradék kettő az SKU-t. A 0 végződés Y szériára, a 5-8 U szériára utal. A névben az U és Y többé nem jelenik meg. 

Vagyis az Intel Core i7-1060G7 egy 9 wattos, Y szériás chip, Iris Plus grafikával és 64 számítási egységgel. A Core i5-1035G4 pedig egy 15 wattos, U szériás chip, Iris Plus grafikával, 48 számítási egységgel. És egyelőre senki sem tudja, melyik lehet a gyorsabb. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.