Hirdetés

Megint Japáné a világ leggyorsabb szuperszámítógépe



|

Aktív használatban van a 415 petaflops teljesítményű Fugaku szuperszámítógép, pedig még el sem készült.

Hirdetés

Nem készült még el teljesen Japán Fugaku nevű szuperszámítógépe, a koronavírussal kapcsolatos kutatásokban máris használják a több mint 415 petaflops teljesítményű behemótot. Kilenc év után ezzel ismét Japánnak van a legerősebb szuperszámítógépe, a Riken állami kutatóintézet és a Fujitsu közös munkájának eredményeként. A Fugaku majd háromszor annyi művelet végrehajtására képes, mint a korábbi amerikai rekorder, az IBM Summit. 

Hirdetés

A két éven át csúcstartó Summit másodpercenként 148,6 kvadrillió műveletre képes, a Fugaku azonban már 415,53-ra. A Fugaku nem csak ebben rekorder, hanem abban is, hogy egyszerre négy kategóriában is első helyre került: a Graph500, a HPCG és a HPL-AI kategóriát csúcstartója is. 

A Fugaku teljes egészében csak 2021 áprilisában állhat csatasorba, de a világjárvány terjedésének modellezésére már most is használják, később pedig gyógyszerkutatások, ipari, katonai és energiaipari megoldások terén vethetik be a fejlesztésekben, szimulációkban. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.