Hirdetés

Mégis élhető lehet a Jupiter egyik fagyos holdja



|

Az élet egyik elengedhetetlen feltételét azonosították a kutatók a területen.

Hirdetés

Több szempontból is hatalmas jelentőségű felfedezésről számolhatunk be nektek, ugyanis a rendelkezésre álló jelenlegi adatok és információk alapján nagyon úgy néz ki, hogy szénforrást azonosítottak a kutatók a Jupiter egyik holdján, az Europán. Azt már a korábbi feltárások is igazolták, hogy a hold jeges kérge alatt sós, folyékony vízből álló óceán található, amelynek fenekét sziklás kőzet borítja, azonban akkor még nem tudták megerősíteni, hogy az óceán tartalmazza-e az élet feltételeihez szükséges anyagokat, ezek közül is elsősorban a szenet.

A legújabb feltárások eredményeit az Európai Űrügynökség (ESA) publikálta, amelyből kiderült, hogy a NASA James Webb névre keresztelt űrteleszkópjával kinyert adatokat felhasználva szén-dioxidot azonosítottak az Europa jeges felszínének egy meghatározott területén.

Hirdetés

Az elemzések egyelőre azt mutatják, hogy a szén valószínűleg a felszín alatti óceánból származik és nem meteoritok vagy más külső források szállították oda, amik gyakoriak lehetnek ezekben az esetekben. Ahogy azt az Európai Űrügynökség is kiemelte:

"A felfedezés egy új kaput nyit a holdkutatás területén és előtérbe helyezi az Europa óceánját, mint potenciális emberi életre alkalmas területet."

A közleményből a jövőt illetően megtudtuk, hogy a NASA 2024 októberében tervezi majd elindítani az Europa Clipper nevezetű űrszondáját, amely több, felszínhez közeli repülést is végre fog hajtani az Európa felett, hogy tovább vizsgálja a potenciálisan életre alkalmas területet, előremozdítva a jelenleg is zajló kutatásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.