Hirdetés

Megölheti az AMD Ryzen processzorodat az alaplapod



|

A jelentések szerint több X570-es alaplap is babrál a fogyasztási korlátokkal, ez viszont idő előtt teheti tönkre a Ryzen CPU-kat.

Hirdetés

Az alaplapok piacán bevett szokás, hogy a processzorok gyári beállításai mellett úgy próbálnak tuninggal nagyobb teljesítményt elérni, hogy a gyári fogyasztási limitet emelik meg a CPU nagyobb teljesítményéért (a felhasználó tudta nélkül). Így egyes alaplapok gyorsabbak lehetnek a többinél, ezt a taktikát az Intel pedig aktívan támogatja is. 

Hirdetés

A mostani jelentések szerint egyes alaplap-gyártók módszerei azonban szándékosan rosszul tüntetik fel az energiafogyasztást, és úgy tűnik, hogy minden gyári beállításon megy. Ennek eredménye, hogy a CPU "félrevezethető" a fogyasztási értékek tekintetében. Az AMD viszont nem felügyeli ezt a gyakorlatot, sőt, igazából a Ryzen chipek élete meg is rövidülhet emiatt. 

Mindez tehát pont olyan negatív hatással lehet a Ryzen processzorokra, mint a túlhajtás, többek között az extra melegedés miatt. A különbség az, hogy mindez rejtett módon történik, és eddig a végfelhasználók nem is tudtak róla. A HWinfo egyik új eszközével viszont már megállapítható, hogy egy konkrét alaplap csal-e ilyen módon azért, hogy papíron teljesítményelőnyt hozzon. Az AMD állítólag igyekszik nyomást gyakorolni a gyártókra, hogy felhagyjanak mindezzel, kíváncsian várjuk, sikerül-e változtatni ezen a nem túl előnyös gyakorlaton.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.