Hirdetés

Melyik vírusirtó lenne a legjobb számodra? Segítünk választani

|

Abban mindenki egyetért, hogy egy számítógépről nem hiányozhat a vírusirtó, az viszont már nehezebb kérdés, hogy melyik szoftvert érdemes kiválasztani. Segítünk a megtalálni a számodra ideális védelmet.

Hirdetés

Vírusirtó minden helyzetre

Az alapfeladat adott: a vírust legkésőbb akkor el kell kapni, amikor fájlként a számítógépre, vagy programként a memóriába kerül. A mai vírusirtók ezt a feladatot egytől egyig abszolválják, bár a víruskészítők mindig lépéselőnyben lesznek, hiszen ők azok, akik az új "technológiákat", új módszereket találják ki, mind a kártevő célba juttatásához, mind ahhoz, hogy az adott vírus, trójai, adathalász levél stb. elérje a célját, amiért létrehozták. A védelmi szoftverek többsége nemcsak offline motorral és a gépre letöltött adatbázissal dolgozik, hanem egy hatalmas, felhőalapú adatbázissal is, ami alapján sokkal pontosabban ismerhetők fel az új vírusok, és elkerülhetők a téves riasztások is. Ebből adódóan nemcsak a modern vírusoknak, hanem a modern vírusirtóknak is szükségük van aktív internetkapcsolatra ahhoz, hogy hatékonyan működjenek.

Azzal azért legyünk tisztában, hogy tökéletes védelem nincs: vagyis az, hogy használunk védelmi szoftvert, még nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosnak lennünk.

Hogy ez mennyire így van, azt kiválóan mutatja, hogy a vírusok és kártevők többsége a felhasználók aktív segítségével tud terjeszkedni - egy levélcsatolmány megnyitása, egy ártatlannak tűnő Word-dokumentum vagy egy preparált weboldal meglátogatása akár elég is lehet a bajhoz.

Általános PC-re

Ahogy a bevezetőben már említettük, tökéletes vírusirtó nincs, csak sok nagyon jó. Ha a fő szempont a biztonság, akkor nagyon nem tudunk mellé lőni; mindenesetre kiindulási alapnak az AV-TEST vagy az AV-Comparatives oldalakon lévő, független (és folyamatosan frissülő) tesztek nagyon hasznosak.

Fontos kérdés, hogy alapvetően vírusirtóra vagy komplett, az internetezés biztonságát felügyelő csomagra van szükségünk. Előbbi felismeri a vírusokat és megakadályozza azok terjedését, utóbbi e mellé egy sor extra funkciót is nyújt: tűzfalat, jelszókezelőt, szülőifelügyelet-modult, VPN-t, Wi-Fi-szkennert, adathalászat elleni szűrőt, makrók elleni védelmet, webkamera-zárolást, mentőhálót a zsarolóvírusok ellen, kiszivárgott jelszavak elleni védelmet stb. A vírusirtók között vannak remek ingyenes programok, tehát a biztonság nem kerül pénzbe, a komplett internetes csomagokért azonban fizetni kell.

Ha csak egy erős vírusirtóra van szükség, akkor az AVG vagy az Avast ingyenes megoldásai jöhetnek szóba - vagy a Microsoft Defender. A komplett csomagok közül az egyik kiváló alternatíva a Kaspersky Internet Security, amely nemcsak a biztonságot, hanem a gyors működést is garantálja - és bár tele van extrákkal, a kezelhetőségére sem lehet panasz. A vírusok ellen a szoftver saját motorja mellett egy felhőalapú adatbázisra is támaszkodik, csakúgy, mint a G DATA Internet Security, amely biztonságos internetes fizetést, a fontos adatoknak felhőalapú mentést is kínál.

Gaming PC

Egy gamernek a fentieken túl egyetlen dolog fontos: a vírusirtó lehetőleg úgy tegye a dolgát, hogy amikor egy játék fut, akkor semmilyen erőforrást ne használjon (vagy legfeljebb minimálisat). A vírusirtók többségét átmenetileg kikapcsolhatjuk (meghatározott időre vagy addig, amíg manuálisan újra be nem üzemeljük őket), ez viszont veszélyes játék; jobb inkább olyan programot választani, amelyben van integrált játékmód. Ilyenkor az alapvető védelmi funkciókat a szoftver továbbra is ellátja, a halasztható/nem kritikus szolgáltatásokat pedig felfüggeszti.

Az Eset Internet Security remek választás játékosok számára: bekapcsolt játékmódban a szoftver a nem kritikus háttérfeladatok leállítása mellett arról is gondoskodik, hogy felugró üzenetek se zavarják az élményt.

A védelem persze ilyenkor is teljes, de szükség esetén a program maga dönt, a felhasználó megkérdezése nélkül. A játékmód nemcsak kézzel aktiválható, hanem automatikusan is képes elindulni akkor, ha egy appot teljes képernyős üzemmódban használunk. Hasonló funkcióval a Bitdefender Internet Security is rendelkezik, amely automatikus profilváltásra képes, a profiloknál aktiválandó (és letiltandó) szolgáltatásokat pedig akár manuálisan, egyesével is felülbírálhatjuk.

Vírusirtó laptopra

A hordozható számítógépeken szolgálatot teljesítő antivírusszoftverekkel szemben a hatékonyságon kívül az is elvárás, hogy minél kevésbé használják az erőforrásokat, elvégre nem túl jó buli feladni az akkumulátoros idő 20 százalékát azért, hogy biztonságban legyünk.

Noha alapjában véve ugyanazok a fenyegetések leselkednek egy laptopra, mint egy asztali gépre, a fókuszt érdemes a funkciók tekintetében is kicsit máshova helyezni: a repülőtéri Wi-Fi-re, szállodai hálózatra vagy más nyilvános elérési pontra csatlakozva a nethasználat például eleve kockázatosabb. A nyilvános hálózat segítségével kártevő juthat a gépre, és lehallgathatják a kommunikációt. A kártevők ellen természetesen minden vírusirtó véd, a lehallgatás ellen viszont speciális trükkel lehet védekezni: olyan vírusirtót célszerű választani, amely VPN-kapcsolat létesítésére is képes.

Ugyancsak hasznos extra a tűzfal, amely leválasztja az internet forgalmát a számítógépről (kivéve persze azt a forgalmat, ami saját kezdeményezésre történik). Egyes szoftverek képesek arra is, hogy a Wi-Fi-hálózat tulajdonságai alapján megállapítsák, hogy mennyire biztonságos használata. Végül pedig érdemes arra is figyelni, hogy a szoftver rendelkezik-e valamilyen védelemmel az adathalászat ellen.

A Norton 360 kíméletesen bánik az akkumulátorral, ám a Bitdefender Internet Security a laptoptulajdonosok számára fontos valamennyi extrával rendelkezik.

Adott a felhőalapú vírusadatbázis és a gyors keresőmotor mellett a VPN-funkció, kapsz akkumulátorkímélő módot, Wi-Fi-szkennert, jelszókezelőt és nyomkövetés-blokkolót, webkamera- és mikrofonvezérlést, továbbá biztonságos online banking böngészőt, a felettébb hasznos lopásgátló szolgáltatást azonban csak a nagyobb, Total Security csomaggal veheted igénybe.

6 gyorstipp a vírusok ellen

Felmérések igazolják, hogy a számítógépre jutó vírusok és más kártevők többsége a felhasználók figyelmetlenségét használja ki. Megmutatjuk azokat az alapdolgokat, amelyekre mindig oda kell figyelned.

1. A csalók legfontosabb csatornája még mindig az e-mail; ismeretlen címről érkező, nem személyes hangvételű levelekkel mindig légy óvatos. Csatolmányokat csak akkor nyiss meg, ha teljesen megbízol a feladóban, és vársz tőle valamilyen fájlt. Nem ciki visszakérdezni sem, ha valami gyanús.

2. Egy másik népszerű terjesztési platform a Microsoft Office, amely a Word- és Excel-fájlokba ágyazott makrók segítségével tud vírust vagy más kártevőt telepíteni a számítógépre. Hatékony módszer főleg akkor, ha az egész világ home office-ban van. Az Office-ban legyen alapértelmezett a makrók letiltása!

3. Habár nagyon csábító, ha valami "ingyen" lehet a miénk, a web sötétebb oldalát érdemes elkerülni. Rengeteg olyan site létezik, amely például népszerű programokhoz kínál törést; nem ritka, hogy cserébe a site meglátogatása során kártevő kerül a gépre. Maradj az ismert oldalaknál!

4. Vírusok terjedhetnek chatüzenetben is, és sajnos nem mindig egyszerű felismerni, ha a "küldemény" veszélyes. Kezdj el gyanakodni, ha valaki csak úgy találomra rád ír, vagy nem megszokott jellegű üzenetet kapsz. A vírusokban közös, hogy a szöveg mellé képnek vagy videónak álcázott üzenet, link is jár.

5. A szoftvereket mindig tartsd frissen Ez elsősorban a vírusirtóra és az operációs rendszerre vonatkozik, de nemcsak rájuk: a telepített alkalmazásokat is rendszeresen cseréld újabb verzióra, mert a frissítések nem csupán új funkciókat hozhatnak, hanem a felfedezett biztonsági hibákat is kijavíthatják.

6. Egyre nehezebb védekezni az adathalászat ellen a mind kifinomultabb és személyesebb jellegű támadások miatt. Ökölszabályként azt vedd figyelembe, hogy szolgáltató sosem kér belépési adatokat, kártyaadatokat vagy más információkat - sem levélben, sem telefonon. Ha ilyen információt kérnek, valószínűleg átverési kísérletről van szó.

Ha szükséged van további tippekre, valamint szeretnél remek teljes verziós programokat, biztonsági szoftvereket és értékes PC-játékot ajándékba kapni, akkor szerezd be a 2021/03-as PC World magazint!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.