Hirdetés

Mennyire bízhatunk az ingyenes vírusirtókban?



|

Már több olyan biztonsági szoftver is létezik, amely ingyenes, vagy egy fizetős megoldás butított változata. De vajon elég ennyi a mai fenyegetések ellen?

Hirdetés

Bár vírusok már a számítástechnika hőskorában is léteztek, sok egyéb problémával ellentétben ezektől nem sikerült megszabadulni, sőt: manapság már a "vírusirtó" kifejezés sem igazán helytálló, hiszen egy igazán hatékony biztonsági megoldás egyszerre véd mindenféle szoftveres kártevő, külső betörés, adathalászat, webes átirányítás és még egy rakás egyéb veszély ellen. Mindenesetre megszoktuk a vírusirtó kifejezést, szóval használjuk továbbra is így (és apró szerkesztői megjegyzés, aki még egyszer hosszú í-vel írja, "vírusírtó" formában, annak a 90-es évekből származó, Brain vírust tartalmazó 5,25-ös floppys dobozokkal fogom ütlegelni a nemesebb részeit). No, bevezetőnek ennyi is elég, térjünk rá arra, hogy a manapság támadásra kész kismillió veszély ellen megvéd-e egy ingyenes szoftver?

Hirdetés

Eleve, ha Windows 10-et használunk, az egyik ilyen megoldás már kéznél is van, hiszen a Defender a rendszer része. Külön fizetni nem kell érte, viszont a folyamatos frissítéseknek köszönhetően elvileg naprakész marad a legfrissebb fenyegetésekkel kapcsolatban is. Szóval már eleve nehéz egy fizetős biztonsági szoftver kiadójának dolga, ha meg akar győzni bárkit arról, hogy fizessen olyasmiért, amiből már van neki egy ingyen. A szakértők szerint azonban vannak érvek bőven, ezek közül soroljuk fel a legfontosabbakat.

Pénzért többet kapsz

Ez a megállapítás talán a leginkább triviális, de akkor is igaz. Bár az ingyenes szoftverek sokszor egy az egyben ugyanazt a motort használják, mint a fizetősek, utóbbiakban több lehetőség kapcsolódik hozzájuk. Míg alapból csak vírusok és kártevők felderítése van az ingyenes verzióban, a fizetős emellé kínál VPN-t, zsarolóvírus elleni védekezést, tűzfalat, használati és szülői kontrollt, jelszókezelőt és egy csomó egyéb extrát, ráadásul sokszor nem is egy, hanem több eszközre, tehát ha leosztjuk az éves, gépenkénti költségeket, fillérekre jövünk ki, de többet kapunk érte.

Üzleti felhasználóknak tilos

Talán sokan nem is tudták eddig, hogy ha valaki nem magánszemélyként használja a gépét vagy gépeit, az eleve nem jogosult a legtöbb ingyenes biztonsági szoftver használatára. Tessék csak elolvasni a végfelhasználói licencszerződést (tetszik tudni, azt a hegynyi szöveget, amit alapjáraton a kutya se olvas el, csak reflexből rábök arra, hogy elolvasta és megértette). A tárgyalt kategóriában szinte minden versenyzőnél azt találjuk itt, hogy a felhasználás csakis otthoni és magáncélra engedélyezett.

Lehet persze azt mondani, hogy ez valamilyen szinten üzleti falánkság, és a szoftverek kiadói úgy gondolják, "a cégeknek van pénze, ők igenis fizessenek", de azért ennél többről van szó. Az ingyenes szoftverek általában annyira képesek ugyanis, hogy egy adott számítógépen igyekeznek szűrni a telepített appokat és a rámásolt vagy máshogy elért adatokat kártevőket keresve, valamint az adott PC hálózati kapcsolatait figyelve riasztanak internetes veszély esetén. Ezt egy nagyobb céges hálózatban már nem ilyen egyszerű összehozni, itt a gépeken lévő biztonsági megoldásoknak jóval összetettebb és összehangoltabb tevékenységet kell végezniük. Másrészt pedig szintén az EULA elolvasása után látható az is, hogy másfajta garanciát vállal egy egyéni felhasználó esetében a fejlesztő, mintha mondjuk a szoftver gyenge pillanatában áteresztett vírus miatt egy teljes céges infrastruktúra pusztul el, hatalmas bevételek kiesését okozva.

Pénzért jobb szolgáltatás jár

Itt nem az első pontban tárgyalt "ha fizetsz, akkor többet tud a szoftver" kérdést boncolgatjuk, hanem azt, mi történik akkor, ha valami történik és szükséged van valamire a fejlesztőktől. Tehát mondjuk érkezett egy olyan támadás, amire a szoftver nem volt felkészülve, esetleg valamilyen technikai kérdésed van, lecserélted a géped és nem tudod, hogyan használhatod az újon a megszokott programot és így tovább. Ilyenkor ugye felteheted a kérdést valamilyen fórumon, és ingyenes júzerként esélyesen jó ideig várhatsz a válaszra.

A fizetős konstrukciókban viszont általában benne foglaltatik valamilyen ügyfélszolgálati vállalás is, például megszabott maximális válaszadási idő, vagy olyan fórum, amelyet csak a prémium ügyfelek érnek el. Esélyesen a frissítések és javítások is gyorsabban juthatnak el a fizetős felhasználókhoz, ami az online veszélyek szaporodásának ütemét tekintve szintén nem egy elhanyagolható fegyvertény.

Kezelj mindent egy helyen

A legfrissebb érv a fizetős biztonsági megoldások mellett az, hogy manapság már nem csak PC-n és mobilon kell odafigyelni a különféle kártevőkre és sebezhetőségekre, hanem egyre több olyan eszköz kerül az otthoni és céges hálózatokba, ami a maga módján szintén kockázatot jelent. Google, Alexa és Apple okos-hangszórók, okostévék, okostermosztátok, távolról kezelhető zárak és IP kamerák ugyanúgy veszélyben vannak, és igazán átfogó biztonságot olyan megoldások adhatnak, amelyek ezeket egy helyen, közös biztonsági beállításokkal kezelik.

Akár el lehet gondolkodni ezen a szinten olyan megoldáson is, amely a védelmet külön hardverrel kombinálja, ilyen például a Bitdefender Box 2, amely egyszerre kezel mindent, ami egy adott hálózatra kapcsolódik, és leveszi a vállunkról azt a gondot, hogy a sokféle eszközt sokféleképp próbáljuk megvédeni.

Átverős védekezés Androidon

Mostanában minden híroldal azzal van tele, hogy Androidra érkezik a legtöbb vírus és kártevő - ez mondjuk nem teljesen igaz, vagy legalábbis nehezen mérhető, de tény, hogy nagyon sok veszély leselkedik a zöld robotos rendszert futtató mobilokra. Ennek meglovaglására egy csomó ingyenes vírusirtót lőttek fel a különféle fejlesztők a Google Play-re, ezekkel viszont nem árt óvatosan bánni.

Eleve nem érdemes sokat várni az "Android Antivirus XXL: The Best Free Antivirus For All Dangers" jellegű nevekkel ellátott csodáktól. Már csak azért sem, mert ezek egy része szinte alig csinál valamit, vagy gyengén összerakott motorra épülve hamis riasztásokkal kergheti őrületbe a felhasználókat, miközben a kártevők fele pedig akadálytalanul rohangál ki-be a mobilon. És a legszebb az egészben, hogy időről-időre felbukkannak olyan hírek, amelyben vírusirtónak álcázott átverős appokról írnak, amik közben pont titokban adatokat loptak vagy egyéb módon károsították meg a gyanútlan telefontulajdonost.

Hogyan válassz valóban jó biztonsági megoldást?

Mindenképpen érdemes részletesen végigolvasni, mi ellen véd és esetleg mire nem jó az általunk kiszemelt szoftver. Mi elérhető az ingyenes változatban, és mivel tud többet a fizetős? Vannak-e esetleg rejtett költségek, nem várt "mellékhatások" az ingyenesnek hirdetett megoldásban? Fontosak emellett a felhasználói vélemények is, ezért érdemes fórumokat, független értékelő helyeket megnézni, ott gyorsan kiderül, hogy a nagy hangú marketingszövegek mögött mennyi a valóságtartalom.

Most ti jöttök, segítsetek egymásnak tippekkel: milyen vírusirtót használtok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.