Hirdetés

Mesterséges vért adtak be két embernek, elvileg jobb, mint az igazi



|

A vörösvérsejtek tényleg 120 napig működnek a forradalmi készítményben, azaz a művér a lehető legjobb minőségű.

Hirdetés

Két egészséges ember kísérleti jelleggel mesterséges vért kapott Nagy Britanniában. Egyelőre azt vizsgálják, milyen hatása van a szervezetükre - írja a BBC. Először - több mint négy hónappal ezelőtt - emberi, most pedig természetes vért kapnak. A kísérletbe további tíz embert szeretne bevonni a Bristoli, a Cambridge-i és a Londoni Egyetem, valamint a brit Nemzeti Egészségügyi Hatóság (NHS). 

A művér alapja a mesterségesen, őssejtekkel előállított vörösvérsejt, amelyek átlagosan 120 nap után bomlanak le a szervezetben; a mesterséges készítményben ez az idő ténylegesen ennyi, azaz kiszámíthatóbb, ritkább lenne a transzfúzió az ezt kapó pácienseknek, és kisebb adagokra is lenne szükségük. A vörösvérsejtek szállítják az oxigént és a szén-dioxidot a szervezeten belül.

Hirdetés

A kutatás vezetője szerint nagyon hasznos lenne a sarlósejtes vérszegénységben szenvedőknek - akiknek rendszeres vérátömlesztésre van szükségük - és azoknak, akik más módon nem jutnak megfelelő vérhez. A vérkészletek mennyisége gyakran azon is múlik, mennyien hajlandók vért adni, de például Nagy-Britanniában mindössze három egységnyi vért tárolnak az 1950-es években Indiában azonosított, rendkívül ritka Bombay-vércsoportból - emlékeztet a cikk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.