Hirdetés

Mi az a microLED, és miért akarja annyira az Apple?



|

Az Apple a kijelzők terén is szeretne függetlenné válni, ezért saját paneleket fejleszt. Mit kell tudni a microLED-képernyőkről? Megvizsgáltuk a témát.

Hirdetés

Egy ideje már tudjuk, hogy az Apple újabb téren szeretne függetlenné válni, és ezért saját kijelzők fejlesztésébe kezdett. Furcsa módon azonban nem OLED- vagy LED-es LCD-kijelzőt fejleszt az óriás, hanem egy feltörekvő technológiára szavazott, ami elvileg fényerőben, színhelyességben és strapabíróságban is jobb, mint a többi megoldás. A neve microLED. 

Hirdetés

Mi az a microLED?

A mobilpiacon jelenleg az LCD-kijelzők a meghatározóak, amelyeknek a háttérvilágításáról LED-ek gondoskodnak. Bár gyakran csak LED-es kijelzőként emlegetik ezeket, a diódák csak a háttérvilágítást szolgáltatják, azt ezután több réteg szűri meg - polarizátorok, folyadékkristály, színszűrők és egyebek. Ezután jön létre a kép. 

Az LCD-kkel szemben az OLED-paneleknek nincs szükségük háttérvilágításra a képek megjelenítéséhez. Ezeknél a képernyőknél a fénykibocsátásért felelős elektrolumineszcens réteg egy szerves vegyület, mely elektromos áram hatására világít. Ez lehetővé teszi a képpontok egyenkénti megvilágítását, aminek hála az LCD-nél látottakhoz képest sokkal jobb kontrasztarányt kapunk. 

A LED-es háttérvilágításnak mindig bekapcsolva kell lennie, ez pedig mosott feketéket eredményez, főleg kevés fény mellett. Az OLED-panelek a pixeleket egyenként világítják meg, és csak szükség szerint, vagyis a többi részen nincs világítás. Mindez igazi és mély feketéket eredményez. Mivel az OLED-paneleknek nincs szükségük háttérvilágításra, ezért laposabbak is. Érthető tehát, hogy miért igyekszik minden gyártó OLED-kijelzőre váltani. 

Mi a helyzet akkor a microLED-del? Az OLED-hez hasonlóan itt sincs háttérvilágítás. Ehelyett apró LED-ek vannak, amelyek három alpixelre bonthatóak, és képesek saját maguknak fényt kibocsátani. Mindennek hála ugyanolyan remek feketéket és kontrasztarányt kapunk, mint az OLED-nél, de extrákkal. A szerves vegyületeket elhagyták, ez pedig azt jelenti, hogy maga a panel sem öregszik el, és a fényereje sem csökken az idő múlásával. A szervetlen vegyületet itt galliumnitridnek hívják, és nem csak hosszabb élettartamot garantál, de harmincszor akkora teljes fényerőt is, mint egy OLED-panel. Beégéssel tehát nem lesz gondunk. 

A microLED-es probléma

Miért foglalkozik bárki is régebbi és rosszabb technológiával, ha a microLED mindennél jobb? A pénz miatt. A microLED alapvetően nem új dolog, csak nehéz és drága gyártani. Az Apple még 2014-ben vette meg a LuxVue microLED-gyártót, és csak 4 év elteltével fontolgatja a technológia használatát. Ami persze azt jelenti, hogy még évekig nem lesz egyetlen Apple termékben sem ilyesmi. 

Az Apple jelenleg azt tervezi, hogy elsőként az Apple Watch-ban vetné be a microLED-kijelzőt. Mivel ide kicsi és alacsony felbontású képernyő kell, ezért a gyártás is egyszerűbb és olcsóbb. A gond az, hogy a paneleket alpixelenként kell összerakni, és 1080p-nél ez már 2,1 millió helyett 6,3 millió subpixelt jelent. Ezeket egyenként kell összeállítani, vagyis a sorozatgyártás jelenleg megoldhatatlan. 

Az Apple számára azért is fontos, hogy haladjanak a fejlesztések, mert jelenleg a Samsungtól és az LG-től kapja a kijelzőket a termékeibe. Az óriás igyekszik minden téren függetlenedni, amit csak lehet, házon belül fejleszteni és gyártani. Ha az Apple Watch-ban vállalható alternatíva lenne a microLED, akkor fokozatosan lehetne bővíteni és fejleszteni a gyártást, és idővel iPhone-okba rakni a kijelzőket. Persze ehhez még sok-sok évnek kellene eltelnie. Idén eddig 270 millió iPhone-panelt rendelt az Apple, ennek a fele OLED. 

Jelenleg egy veséért mérik a technológiát

Nem csak az Apple van ringben: a Samsung nem is olyan régen mutatta be A Falat (The Wall), ami egy 146 hüvelykes microLED-TV. Elvileg még az idén megvásárolható lesz, pontos ára azonban még nincs. Valószínűleg "egy vesébe kerül" majd, és csak korlátozottan lesz kapható. Bár tömegtermék nem lesz belőle, azt jól mutatja, hogy merre tart a szektor. Az elemzők szerint 4-5 évet kell várnunk, mire a microLED elkezdhet terjedni - de a vételárak akkor is horribilisek lesznek. 

Az Apple stratégiájához azonban telitalálat lehet a microLED: kicsiben (Apple Watch) kezdenek azért, hogy függetlenedjenek. Az új technológiákkal való kísérletezéshez jó játszóteret jelent a viselhető eszközök piaca. Az Apple ráadásul az első, 2015-ös Apple Watch-ba is OLED-kijelzőt rakott, és az első ilyen panelt rejtő okostelefon pedig csak 2017-ben, az iPhone X formájában jelent meg. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.