Hirdetés

Mi az az eSIM, tényleg jönnek a SIM-kártya nélküli telefonok?



|

Költséges a gyártása, problémás a logisztikája, ráadásul sok esetben technológiai korlátot is jelent. A kézzel fogható SIM-kártyákat hamarosan nyugdíjba küldik digitális társaik.

Hirdetés

Hatalmas fejlődésen mentek át az elmúlt harminc év alatt a mobiltelefonok. Egyre kisebbek, okosabbak lettek, ám egyvalami továbbra is változatlan: a mobilhálózatokhoz való hozzáféréshez túlnyomó részük még mindig plasztikkártyákat használ. Habár a mérnökök a miniatürizálás miatt már eddig is megpróbáltak minden elavult technológiát kukázni (elég például a jackcsatlakozóra gondolni), a SIM-kártya-foglalat mégis nagy túlélőnek bizonyult.

A hagyományos SIM-ek napjai, illetve évei azonban meg vannak számlálva, hiszen egyre több eSIM-képes készülék van a piacon. A tavaly megjelent Motorola Razr például már odáig merészkedett, hogy elhagyta a fizikai SIM-foglalatot, teljes egészében az eSIM-re támaszkodva. Hamarosan több készülék is követheti a példáját, a világ legnagyobb mobilos érdekvédelmi szervezete, a GSMA prognózisa alapján ugyanis 2025-re több mint kétmilliárd, eSIM-et támogató eszköz lesz forgalomban.

Hirdetés

A SIM problematikája

Ahhoz, hogy megértsük, mi a baj a fizikai SIM-kártyákkal, érdemes visszarepülni az időben egészen az első okostelefonokig, amelyek még a készülék memóriájában tárolták a hálózati hozzáféréshez szükséges adatokat. Mivel ez a megoldás jelentősen megnehezítette a szolgáltatóváltást és a szabad versenyt, 1991-ben megjelentek az első, bankkártyaméretű SIM-kártyák, amelyek az integrált áramkörükön tárolták az egyedi sorozatszámot, az IMSI (International Mobile Subscriber Identity)-azonosítót, a PIN- és PUK-kódot, illetve egyéb, a hálózat eléréséhez szükséges információkat, névjegyeket.

Ezeknek az adatoknak a birtokában a készülékek és a felhasználók beazonosíthatóvá váltak, miközben a szabványosítás következtében azonos kialakítású foglalatok miatt jelentősen egyszerűbb lett készüléket vagy szolgáltatót váltani.

A SIM-kártyák aztán elkezdtek zsugorodni, miközben egyre több információt lehetett rajtuk tárolni. A kompatibilis eszközök száma is több milliárdra nőtt, következésképpen egyre nagyobb gyártási és logisztikai kapacitást igényelve a szolgáltatók részéről.

Míg a Magyar Telekom korábbi vezérigazgatója a GSM korszak hajnalán egy aktatáskában hozta haza Németországból az első működési évhez szükséges SIM-kártya-szállítmányt, addigra ma már hatalmas raktárak kellenek a kártyák tárolásához, és ezzel együtt azok logisztikai költsége is jelentős. Az évtized végére mindezzel párhuzamosan megjelent a digitalizációs igény is, hiszen míg sokan már online intézik banki ügyeiket vagy éppen a bevásárlást, addig a SIM-kártyák esetén meg kell várniuk a futárt, vagy be kell menniük egy szaküzletbe.

Az eSIM-technológia viszont lehetővé teszi a távoli aktiválást, miközben jelentősen megkönnyíti a több SIM használatát, a foglalat elhagyásával rengeteg helyet takarít meg, ráadásul a chip akár egyszerre tíz különböző eSIM-előfizetést is képes kezelni (amelyek közül egy lehet aktív), míg a két SIM-foglalatos (dual SIM) telefonoknál a két kártya jelenti a maximumot. Sőt, mivel a beágyazott eSIM esetében nem kell fizikailag cserélgetni a kártyákat, az IoT felhasználás is jelentősen leegyszerűsödik, az eszközök távolról is aktiválhatók és menedzselhetők.

Így működik

Az eSIM valójában egy beépített SIM-kártya, amelyet a készülékek az alaplapon vagy már egyenesen az SoC-ben tárolnak. Egy ilyen chip mérete egy nanoSIM-kártya töredéke, ami nemcsak helytakarékossággal, hanem energiatakarékossággal is jár. Ez a megfelelő titkosítással ellátott chip mindazokat az információkat el tudja tárolni, amelyekre a tradicionális SIM-kártyák képesek, sőt még azoknál is többet.

Aktiválásukhoz internetkapcsolat szükséges, legyen szó QR-kód-alapú vagy szolgáltató által küldött, pushalapú élesítésről, ám utána - a hagyományos SIM-hez hasonlóan - a készülék adatforgalma már a mobilhálózaton keresztül zajlik, azaz maga a technológia nem generál plusz adatforgalmat, miközben pont annyira biztonságos, mint a hagyományos SIM plasztikkártyák, bár az eSIM-eket nem lehet elhagyni.

A Telekom jóvoltából mi is kipróbáltuk mind a QR-kódos, mind a push aktiválást, amelyhez a szolgáltatónak mindössze a készülék eID (Electronic identification)-azonosítójára volt szüksége. Első esetben egy PDF-ben érkező kódot kellett beolvasnunk az általunk tesztelt Samsung Galaxy Fold készülékkel a [Kapcsolatok], [SIM-kártya kezelő] menüben. A második esetben a [Mobilcsomag hozzáadása] gombra kattintva már a megjelenő felületen várt bennünket az aktiválandó Telekom csomag.

A folyamat mindössze pár másodperc alatt lezajlott, és a Telekom üzleteitől távol, azonnal használatba tudtuk venni az előfizetéses (post paid) csomagot (prepaid, feltöltős eSIM-kártya még nem érhető el Magyarországon). Az elektronikus aktiválás gyors és egyszerű, ráadásul egy Secure Entitlement Server (SEC) használatával a szolgáltatók nemcsak aktiválni tudják a készülékeket, hanem azok beállításában is segíthetnek, például optimalizálni tudják egy új készülék VoLTE, VoWiFi vagy éppen roaming konfigurációját.

A tíz férőhelyes eSIM chipen egyszerre egy előfizetés lehet aktív, a Telekom-fiókon keresztül pedig könnyedén átköltöztethető az eSIM egyik készülékről a másikra. Az viszont fontos, hogy az eSIM a készülékhez kötődik, mobilváltáskor új eSIM-et kell igényelni.

A hazai helyzet

Jelenleg Magyarországon még csak a Magyar Telekom kínál eSIM-előfizetéseket, ám iparági pletykák szerint a Vodafone és a Telenor is tervezi a szolgáltatás bevezetését. A Digitrendi információi szerint a Vodafone akár már 2021 második felében megjelenhet a magyar piacon eSIM-ajánlataival, ami élénkítheti a versenyt.

Nagy növekedés várható, hiszen bár több százezer eSIM-képes készülék van forgalomban országunkban, az eSIM-technológia jellemzően azoknak az eszközöknek a tulajdonosai körében népszerű, amelyek nem rendelkeznek fizikai SIM-foglalattal - mint például az okosórák. Jelenleg az emberek többsége megszokásból a plasztikalapú SIM-kártyákat használja, a bolti eladók is jellemzően azokat értékesítik, ám mindezen egy hamarosan érkező edukációs kampány változtathat, így lehet, hogy tavasszal a Telekom üzletekben már olvasóinknak is az eSIM használatát fogják javasolni a fizikai SIM-kártyával szemben.

Ez a cikk a PC World magazinban jelent meg. Ha szeretnétek remek teljes verziós programokat, biztonsági szoftvereket és értékes PC-játékokat kapni ajándékba, akkor fizessetek elő a havonta megjelenő PC World magazinra, a Prémium és a Gold csomagok mellé számtalan értékes ajándék jár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.