Hirdetés

Bréking: kikerülhet az Edge böngésző a Windowsból



|

Ezt se sokan gondolták volna: a Microsoft feladta, hogy senki sem használja a Windows beépített böngészőjét, és a nagy ellenfél motorjára épít egy újat.

Hirdetés

Annak idején az Internet Explorer volt a "mumus", a Windows beépített böngészőjéről az a vicc járta, hogy azt mindenki csak egyszer használja: amikor a rendszer telepítése után letölt vele egy Chrome-ot, Firefoxot vagy netán Operát. Aztán 2015 nyarán a redmondi cég nagy csinnadrattával bejelentette, hogy az Explorer helyett már másik böngészőt takar az E betű, ez lett az Edge, amitől azt remélték, visszarakétázza a Microsoftot a böngészőpiac nagyjai közé. Nem így lett, de azért a mostani váltást nem láttuk jönni.

Hirdetés

Bár annak idején az Edge-t azzal küldték csatába, hogy az öregecskedő és nehézkes Internet Explorer helyett egy új render-motorral, az EdgeHTML-lel egy igazán gyors és "könnyűszerkezetű" böngészőt ismertetnek meg a felhasználókkal, a végeredmény nem lett az igazi. Kompatibilitási problémák és bugok bukkantak fel viszonylagos gyakorisággal, ezért szinte meg sem lehetett érezni a váltást a böngészők topligájában.

A Windows Central értesülései szerint a Microsoftnál most elégelték meg azt, hogy az Edge pontosan annyit ért el az emberek szemében, mint elődje. Épp ezért a tervek szerint kukázzák a böngészőt, és egy teljesen újat indítanak csatába, ami - nagy meglepetésre - a legnagyobb ellenfél, a Google Chrome alapjául szolgáló Chromium motorra épül.

Az "Anaheim" kódnéven fejlesztett új szoftver teljesen leváltja majd az Edge-et és a Windows 10 alapértelmezett böngészője lesz - azt még nem tudni viszont, hogy a kódnévből a végleges változatban valamilyen Edge variáns lesz, vagy teljesen új piaci névvel indítja útjára a szoftvercég.

A Microsoft egyébként szép csendben elkezdett saját kódrészleteket hozzáadni a Chromium projekthez, leginkább az ARM architektúrájú eszközök kompatibilitását javítva. Ezek szerint egy ideje már pedzegették házon belül a váltást, ami most kiszivárgott, bár hivatalos közlemény még nem született róla, és így azt sem tudni, mikor lesz elérhető a böngésző a Windows tesztverzióiban, és melyik frissítéssel tervezik a végleges terítését.

Mindenesetre érdekes váltás, jöhetnek is a kommentek: ti váltanátok Chromium alapú Microsoft böngészőre? Szerintetek ezzel megtörhet az átok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.