Hirdetés

Beperelték a Microsoftot a HoloLens miatt



|

Egy Connecticut-i cég azt állítja, az ő szabadalmaikra épül a kevertvalóság-szemüveg, ráadásul elég arcátlan módon. Húzós az időzítés, mostanában startolna vele igazán a Microsoft.

Hirdetés

Szép lassan ellepik a szakmai médiát azok a vélemények, miszerint az Új Legjobb Dolog már rég nem a virtuális valóság, hanem annak továbbfejlesztése, jelesül a kevert. Mármint nem a ragadós, borzalmas innivaló, hanem a Mixed Reality, aminek röviden az a lényege, hogy a headsetet használók egyszerre látják rajta keresztül a valódi környezetet, és az abba belehelyezett virtuális extrákat.

Hirdetés

A Microsoft HoloLens-t már bejelentették jó néhány éve, de igazából egyelőre szinte csak a fejlesztők és a kiállításokra járó szerencsések próbálgathatták, milyen az, amikor a valóságban is mellettünk elhelyezkedő kanapén egy hatalmas virtuális dinoszaurusz terpeszkedik. A Windows 10-be épp a legutóbbi, őszi alkotói frissítéssel került bele a kevert valóságot használó appok fejlesztőkészlete, szóval a redmondi vállalat elvileg most áll végre készen arra, hogy teljes szélességében letámadja az eddig VR-ről szóló pályát.

Épp ezért nagyot durrant az a bejelentés, amelyet a HoloTouch nevű, Connecticut-i illetőségű vállalat tett nemrég, miszerint a Microsoft által fejlesztett HoloLens bizony nagyrészt az ő szabadalmaikra épül, amelyeket ráadásul jóval korábban bejegyeztek, mint ahogy a redmondi óriáscég dolgozni kezdett volna saját megoldásán.

Sőt, a bíróságra is eljutó kereset még merészebbet állít. A HoloTouch szerint ők már 2006-ban, tehát 11 éve megkeresték a Microsoftot egy olyan partnerséggel kapcsolatban, ami az érintett szabadalmak továbbfejlesztéséről szólt, de válaszra se méltatták őket. Aztán 2013-ban a Microsoft úgy adta be a HoloLens szabadalmi kérvényeit, ahol a HoloTouch szabványait egyszerűen "előzmény" címkével szerepeltették, szóval azt se lehet állítani, hogy ne tudtak volna róluk. Ezután a HoloTouch 2015-ben és a rákövetkező évben is megkereste a tech-óriást, hogy ha már amúgy is elismerték, hogy az ő ötletükre építenek, talán lesznek szívesek fizetni a szabadalmakért - viszont ezekre sem kaptak semmilyen választ.

A szakértők szerint a HoloTouchnak elég nagy esélye van arra, hogy a javukra fordítsák az ügyet, hiszen az ilyesmi még a szabadalmakra vadászó, aztán azokkal mindenhová bepróbálkozó "szabadalmi trolloknak" is sikerül (tessenek csak visszaemlékezni arra, hogy tavaly a VirnetX nevű ügyeskedő zsákolt így be 300 millió dollárt az Apple-től). A HoloTouch tizenéves szabadalmai ráadásul az Egyesült Államok mellett például Angliában, Japánban és Ausztráliában is be lettek jegyezve anno, tehát a Microsoft még területi ügyeskedéssel se bújhat ki a felelősség alól. Épp a VirnetX és társai példája miatt a legtöbben úgy vélik, az ügy nem jut el a végleges bírósági tárgyalásig, a Microsoft valószínűleg inkább peren kívül egyezik meg a sértettekkel és fizet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.