Hirdetés

Minden, amit tudni akartál az iOS 12-ről



|

Az Apple hivatalosan is bemutatta az iOS 12-t - összegyűjtöttük a következő rendszer újdonságait.

Hirdetés

Az Apple a WWDC-n végre bemutatta a következő operációs rendszerét, az iOS 12-t. Ez minden olyan eszközre elérhető lesz, ami az iOS 11-et képes futtatni. Vagyis még a 2013-as készülékekre is. Az iOS 12 ingyenes frissítésként érkezik idén ősszel, de a fejlesztői előzetesek már most elérhetőek. 

Hirdetés

Bár egyes új funkciók természetesen nem működnek majd a régi készülékeken, az Apple még így is jobb támogatást ad az eszközeihez, mint az androidos gyártók, amelyeknél általánosságban még a 2 éves frissítési periódus sem mindig jön össze. Az Apple nagy előnye az, hogy a hardveres és a szoftveres környezetet is kézben tartja. Ennek megfelelően az iOS 12-t régebbi hardverekre is optimalizálta, az appok akár 40 százalékkal gyorsabban töltődnek be a régi készülékeken, a billentyűzet is 50 százalékkal gyorsabbak működhet. A fölfelé simításkor (fotózáshoz) 70 százalékos gyorsulásra lehet számítani. 

Kiterjesztett valóság

Bemutatkozott az ARKit 2, amellyel a kiterjesztett valóságot hódítaná meg az Apple. Az új platform jobban követi az arcunkat, képes 3D-s objektumfelismerésre, támogatja a megosztott élményeket, vagyis egyszerre több felhasználó élvezheti ugyanazokat az AR-tartalmakat, külön eszközökön. Ehhez új játékot is mutatott az Apple, de a LEGO is demózott: ez utóbbi alkalmazása felismeri a 3D-s tárgyakat, majd lehetővé teszi az interakciót a virtuális verzióval. Az iOS 12-be kerül továbbá egy Measure app, ami képes távolságok és méretek becslésére. 

Fotók és Siri

A frissített Fotók app ügyesebben tud keresni és javaslatokat tenni, több keresési kifejezést is kezel, hely és esemény alapján is keres. Az app megpróbálja kitalálni, hogy milyen fotókat és kikkel osztanánk meg, mindez pedig a készüléken történik, vagyis semmit nem tölt a rendszer a felhőbe, mint a Google Fotóknál. 

A Sirihez mostantól egyedi kifejezéseket is adhatunk, de a használatunk alapján ilyeneket maga is javasol majd az asszisztens. 

Digitális egészség, időkezelés

Az Apple új eszközökkel segít azoknak, akik nem akarnak állandóan elterelődni, és kevesebbet használnák az okostelefonjukat. A ne zavarj mód éjszakai kiegészítést is kapott, vagyis éjszaka nem lesz tele a kijelző újabb és újabb értesítésekkel. A mód képes automatikusan kikapcsolni, például ha lelépünk egy találkozó helyszínéről. 

Megérkezett a támogatás a csoportosított értesítésekhez, dönthetünk már úgy, hogy egy apptól többé nem kérünk értesítést, és a ritkán használt appokhoz erről automatikus javaslatot is kapunk. 

Az új Screen Time funkció eközben arról jelent, hogy mennyit használjuk az okostelefonunkat. Apponkénti bontás is van, illetve tudjuk, hogy milyen gyakran nyúlunk az iPhone-ért. A funkció minden eszközünkről külön tud jelenteni, és képes korlátozni az appokban eltölthető időt. A beállítás letelte után figyelmeztetést ír ki a rendszer.  

Animoji, Memoji, FaceTime és CarPlay

Az Apple immáron testre szabott Animoji használatát is lehetővé teszi, tehát bármilyen hozzánk hasonló karaktert megalkothatunk. A bőrszín, a hajstílus, a kiegészítők és egyebek mind tetszés szerint módosíthatóak. A Memoji létrehozása több idő, mint a Samsung AR Emoji rendszer használata, de az eredmény is tetszetősebb. Természetesen a többi karakter továbbra is támogatott, sőt, már a nyelvünket is felismeri a rendszer. 

A FaceTime a csoportos beszélgetésekben már akár 32 embert is támogat, és automatikusan kinagyítja annak az ablakát, aki éppen beszél. Működnek a szűrők és az Animoji is. A CarPlay pedig már a külső felek navigációs megoldásait is támogatja, vagyis például a Google Térképet vagy a Waze-t. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.