Hirdetés

Mindenkinek PCIe SSD kell



|

Iparági források szerint 2019-ben a PCIe SSD-k átveszik az uralmat a SATA csatolófelületű, mozgó alkatrész nélküli adattárolók fölött.

Hirdetés

A Digitimes legújabb jelentése iparági forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy 2019 lesz az az év, amikor a PCIe-alapú SSD-meghajtók átveszik az uralmat a SATA csatolófelületű SSD-k fölött. 

Hirdetés

Ez annyira nem meglepő, hiszen a PCIe-alapú, M.2-es SSD-k sokkal kisebb helyen elférnek, tehát a laptopgyártók számára is előnyösebb választást jelentenek, mint a SATA-s meghajtók. Asztali környezetben és a DIY piacon persze sokszor a SATA a nyerő, méghozzá nagyrészt azért, mert olcsóbbak az ilyen megoldások. 

A NAND flash-árak azonban folyamatosan csökkennek, és a PCIe kontrollerek ára is lejtőn van. Mostanra olyan ponthoz érkeztünk, amikor annyira minimális az árkülönbözet a PCIe és a SATA verziós SSD-k között, hogy gyakorlatilag már nincs értelme SATA-s meghajtót választani, amit visszafog a SATA III-es interfész (kivéve persze, ha csak ilyen telepíthető a gépbe).

Az előrejelzések szerint a kereslet idén további 20-25 százalékkal nő, és ez nagyrészt PCIe-alapú tárolókra irányul majd. Az 512 GB-os PCIe-alapú meghajtók árazása nagyjából olyan szinten mozog, mint amennyibe egy éve a 256 GB-os modellek kerültek. Az árak tovább zuhannak majd az idei év során.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.