Hirdetés

Mit tegyél, ha nem tölt a laptop akkuja?



|

Megmutatjuk mik a teendők, ha a töltő a laptopra van csatlakoztatva, de az akku valamiért mégsem tölt.

Hirdetés

Amikor az egérkurzort a Windows tálcáján lévő akkumulátor ikonja fölé húzzuk, akkor a rendszer megmutatja nekünk az energiaforrás aktuális állapotát és töltöttségi szintjét, továbbá a hátralévő üzemidőt. Amikor a laptop a hálózati áramforráshoz van csatlakoztatva, akkor is látjuk, hogy százalékos értékben hogyan állunk pillanatnyilag. Nagy baj azonban, ha olyan feliratot találunk, hogy csatlakoztatva van a töltő, de az akkunk nem tölt. 

Hirdetés

A hibaüzenet egyértelmű: az akkumulátor nem tölt. Bár az üzenet jelentését könnyű megfejteni, az okát annál kevésbé. Éppen ezért két részes sorozatunkban összegyűjtöttük a leggyakoribb szoftver- és hardverhibákat, amelyek az ilyen problémák mögött szoktak húzódni. 

Ebben a cikkünkben a szoftveres oldal lehetséges hibáit emeljük ki. 

Driveres korlátok

Az akkumulátor úgynevezett töltési ciklusokon megy át: egy ciklus egyenlő azzal, ha az akkumulátor teljesen feltölt, majd teljesen lemerül. Persze egy ciklus nem egyszerre megy végbe, általában sok apróbb részletben. Minél több cikluson megy át egy akku, az élettartama annál gyengébbé válik, ez sajnos elkerülhetetlen - az akku idővel elöregszik majd. A folyamat lassítása érdekében bizonyos gyártóknál egyes driverek korlátozzák a töltést, és egy adott pont után leállítják azt. Amennyiben a hibaüzenet például 95 százaléknál ugrik fel, akkor előfordulhat, hogy a laptop egyik illesztőprogramja állít korlátot. Ha az akku például 50 százalékról gond nélkül tölt, valószínűleg ez állt a háttérben, az akkunak nincs baja. 

BIOS-frissítés

Ritka esetekben egy elavult BIOS is okozhat gondokat. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy a géphez letölthető-e újabb BIOS. Ha igen, akkor a frissítése megoldhatja a gondokat. 

Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery

Furcsa neve van, mi is ez? Egy egy meghajtóprogram, amit a Windows telepít annak érdekében, hogy kezelje az akkumulátort és az energiafelvételt. Általában jól működik, de adott esetben problémát is okozhat. Éppen ezért beválhat az Eszközkezelőn keresztül a törlése. Ezután ellenőrizzük, hogy elindul-e az akku töltése. Amennyiben nem, akkor a probléma hardveres eredetű lesz. Ezekre a következő cikkünkben térünk ki. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.