Hirdetés

Merülésre felkészülni - így töltsd hatékonyan a mobilodat!



|

Telefonjaink gyorsak, szépek, ujjlenyomatot és arcot egyaránt képesek felismerni, üzemidő tekintetében azonban van még hova fejlődniük. Egyes modellek kimagaslanak a jelenlegi mezőnyben.

Hirdetés

Mobiljaink egyik legfontosabb tulajdonsága vitán felül az, hogy a bennük lévő akkumulátor meddig képes életben tartani a készüléket. Mit sem ér a legmodernebb operációs rendszer, a legprofibb kamera vagy a legszebb kijelző, ha a vártnál hamarabb dobja be a törölközőt az áramellátásért felelős egység. Nem véletlen tehát, hogy a készülékeket bemutató tesztek nagy hangsúlyt fektetnek a legforróbb újítások mellett az akkumulátor minőségének feltérképezésére, és ezzel párhuzamosan a fogyasztók többsége is kiemelt figyelmet szentel az üzemidővel kapcsolatos eredményekre.

Hirdetés

Persze nem volt ez mindig így. A "buta" telefonok nem voltak ennyire energiaigényes hardverek, ezért az akkori telepeket nem vették igénybe oly mértékben, hogy az érezhető csorbát ejtett volna a mindennapi használhatóságon. A korábbiakhoz képest óriási érintőképernyők és az ezeket kiszolgálni hivatott konfigurációk megjelenése (párosítva a mindenek felett álló vékonyításmániával) azonban egyik napról a másikra hozta el a "töltőparát" mindenki életébe. Míg régebben megszokott volt, hogy egy készülék akár hetekig is bírta konnektor nélkül, hirtelen létszükségletté vált, hogy a telefon mellett mindig ott legyen legalább egy töltőkábel, elkerülve az esetleges napközbeni kellemetlenségeket.

Mára azért eljutottunk odáig, hogy a legtöbb mobil üzemideje nem okoz állandó fejfájást a napi rutin során. Az más kérdés, hogy erről legkevésbé az akkumulátorok tehetnek (mivel ez a technológia nem tud évről évre látványosan fejlődni), inkább az energiatakarékosabb hardver és az okosabb szoftver vonalán igyekeznek a gyártók fejleszteni a kiemelkedő üzemidő érdekében.

A legnagyobb fogyasztók

Bár az akkumulátor mérete érezhetően befolyásolja az adott készülék üzemidejét, korántsem bízhatod magad pusztán a specifikációban meghatározott számokra. A nagy akkumulátor mindig jó jel, de nagyon sokat számít, hogy milyen hardvert kell kiszolgálnia. A legnagyobb fogyasztó a kijelző. Minél több képpontot kell kezelnie a grafikus chipnek, annál több energiára van szüksége, ahogy a magas fényerő is igazi akkumulátorgyilkos. Ezért az OLED-paneles eszközök valamivel jobban teljesítenek a hagyományos LCD-vel szemben, de ez is használatfüggő: mivel az újabb technológiával minden képpont fényereje külön kapcsolható, a világosabb színek megjelenítése több, a sötétebbeké értelemszerűen jóval kevesebb energiafelhasználással jár. Emiatt is lett napjainkban népszerű trend a "sötét mód" megjelenése a felhasználói felületeken.

Szintén nagyon fontos a processzor fogyasztása, és talán ez az a pont, ahol az első okostelefonok óta a legtöbb fejlődés történt: egyre több (és egyre kisebb, jelenleg 7 nm körül járunk) tranzisztor gondoskodik a mind jobb és jobb teljesítményről úgy, hogy közben a fogyasztás szinten marad, vagy akár csökken. Mit sem ér azonban a takarékos hardver, ha a rajta futó applikációk nincsenek jól optimalizálva. Ezek pedig nemcsak a CPU-t, hanem a készülékben található többi egységet (például Wi-Fi, GPS, BT) is folyamatosan izzasztják, ami további terhelést jelent az akkumulátornak. Egy nem megfelelően optimalizált alkalmazás észrevehetően csökkentheti az egyébként elvárható üzemidőt, ezért fontos, hogy az operációs rendszer figyelje a rajta futó folyamatokat, és intelligensen ossza szét az erőforrásokat (ez a feladata például az Androidon a 9.0 verzió óta működő Adaptive Battery funkciónak). Persze te magad is tudod ellenőrizni, hogy melyik program felelős a gyors merülésért: Androidon és iOS-en egyaránt részletes statisztikákat találsz a rendszer beállításai között.

Több gyártó is saját gyorstöltési szabványt használ, így minden készüléket csak a gyári alkatrészeivel szabad tölteni (a képen a OnePlus Dash gyorstöltője)

Kényelmi funkciók

Csak az egyik oldala a felhasználói élménynek, hogy a telefon mennyi idő alatt merül le teljes töltöttségről. Több olyan technológia is létezik, amely kényelmesebbé és gyorsabbá teszi a töltési folyamatot. Ilyen a vezeték nélküli töltés és a gyorstöltés.

Vezeték nélkül nemcsak azért jó tölteni a telefont, mert jól néz ki, hanem mert az egyre jobban kiépülő hálózatnak köszönhetően több helyen (kávézókban, várótermekben) tudod szinten tartani az akkumulátort kábeles/csatlakozós vacakolás nélkül. Nem fog zavarni a telefonod alacsony üzemideje, ha mindenhol le tudod tenni egy kicsit tölteni a készüléket. Régebben oda kellett figyelni a két fő szabvány (Qi és Powermat) támogatottságára, tavaly azonban a Powermat csatlakozott a Qi fejlesztését is felügyelő Wireless Power Consortiumhoz, így a gyakorlatban már egységes szabványról beszélhetünk.

A gyorstöltés lényege, hogy a megszokottnál nagyobb feszültséggel (például Qualcomm Quick Charge) vagy áramerősséggel (például Oppo VOOC, OnePlus Warp) bombázzuk az akkumulátort, amely így rekordsebességgel töltődik fel. Ez persze jelentős hőtermeléssel jár, ezt enyhítendő a vezérlés olykor átkerül a telefonból a töltőfejbe, tehát mindkét komponensnek támogatnia kell a technológiát. Manapság a 30-50 wattos teljesítmény és az egy órán belüli teljes feltöltés számít kiemelkedőnek.

A vezeték nélküli töltés enyhíthet a gyenge üzemidő okozta fejfájáson, de ehhez egységes szabvány és kiterjedt támogatottság szükséges

Mit vásárolj?

Ha tényleg semmi más nem számít, mint hogy a lehető legtovább elérhető maradj konnektor nélkül, felesleges drága érintőképernyős készülékekre költened. Az a kevés, még kapható nem okos telefon (például a Nokia 3110) nem csupán használhatóságban, de üzemidőben is egészen pontosan megidézi a mobilhőskort, amikor még simán el lehetett felejteni, melyik fiókba is raktad hetekkel korábban a töltőfejet. Nincsenek illúzióink, ezek a telefonok manapság már csak nagyon kevés ember igényeit elégítik ki, de szerencsére az okostelefonok között is meg lehet találni az elvárásaidnak legmegfelelőbb hardverrel és szoftverrel szerelt akkumulátorbajnokot. Persze minden készüléket a saját kategóriájában kell értelmezni: egy zászlóshajó erőműtől nem várható el egy egész hetes üzemidő még óriási teleppel sem, ahogyan a maratoni működést elsődleges célként kitűző középkategóriás féltégláktól sem szabad reccenésmentes szoftverre, gyönyörű kijelzőre vagy a legmodernebb technológiai újításokra számítani.

Amennyiben hajlandó vagy ezekről lemondani, vagy eleve szóba sem kerülhet a prémium termékek árkategóriája, érdemes a nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkező, középkategóriás modelleket megcéloznod. Itt érvényesülhet igazán a nagyméretű telep, mert nem jár mellé izzasztó hardver - jellemzően 720p körüli felbontás, takarékos (és emiatt persze visszafogottabb teljesítményű) lapkakészlet, illetve valamivel kevesebb memória dolgozik ezekben. Cserébe az áruk kedvezőbb, és az üzemidő az egekben lehet, miközben a felhasználói élmény is az elfogadható tartományban marad. Érdemes ebben a kategóriában az 5000 mAh körüli értékeket keresni.

Telefonok akkumulátoros üzemidejének összehasonlítása (vidd az egeret a sávok fölé, hogy megnézd a percben megadott értékeket)

A fenti grafikonon első helyezéssel szereplő Cat S41 például ilyen készülék, a gyártó termékei ráadásul strapabíróságukról híresek, így ideális választás, ha sokat kirándulsz, sportolsz vagy túrázol. A hagyományosabb vonal követőinek egyértelmű győztes a frissen megjelent - ezért a grafikonon még nem is szereplő - Motorola Moto G7 Power. Ez a készülék az idei év egyik csendes meglepetése ár-érték arány tekintetében, hiszen ezen a szinten korrekt hardvert párosít jó üzemidővel, ráadásul gyorstöltésre is képes. Rendszeresen jó eredményeket hoznak még ebben a kategóriában a BlackBerry és a Sony termékei (például Xperia XA2 Ultra), illetve az Asus Zenfone Max Pro változatai is. Ezeknél már csak a lényegesen kényelmetlenebb, de óriási akkumulátorokkal felszerelt szörnyetegekkel (10 000+ mAh) kapsz jobb üzemidőt a pénzedért.

A zászlóshajó készülékek között a Huawei Mate 20 Pro kapja az aranyérmet. Kategóriájában nagynak mondható (4200 mAh-s) akkumulátora mellett az operációs rendszere is takarékosságra van optimalizálva (például felbontáskezelés, agresszív erőforrás-menedzsment), ezzel a párossal pedig a kínai mérnökök megdöbbentően jó üzemidőt facsartak ki az egyébként izmos hardverből. A mobil megkapott minden extrát: támogatja a vezeték nélküli töltést, sőt képes más telefonokat is így tölteni - ez egyre több gyártó készülékeiben visszaköszön, itt viszont a nagy akkumulátor miatt gyakorlatban is hasznos és kihasználható funkció. A Huawei SuperCharge a piacon elérhető egyik legjobb gyorstöltő technológia, csak a OnePlus Warp és az Oppo VOOC említhető vele egy lapon. Így tehát kitűnő választás, ha nem szeretnél kompromisszumot kötni sem a korszerű hardver, sem az üzemidő tekintetében. Persze ugyanígy ajánlható elődje, a P20 Pro, de akár még az eggyel régebbi Mate 10 Pro is - ez utóbbi enyhe elavultságát ellensúlyozza jóval kedvezőbb ára.

A Huawei telefonjától leheletnyivel marad csak le a Samsung Galaxy S10+, így ez is bátran ajánlható, ha hosszú üzemidőre vágysz. Csupán a kevésbé akkumulátororientált szoftver (ami miatt ugyanakkora teleppel kevesebb ideig bírja) és a picit lassabb gyorstöltés-technológia miatt nem lehet győztes, egyébként minden úri huncutság megtalálható benne, ami jellemző a kínai versenytársra - ez talán ettől a készüléktől és árkategóriától el is várható. Szintén nem teszel nagyon rossz lóra, ha a gyártó Galaxy Note 9 modelljét választod; ezt használva is átlagon felüli akkumulátorteljesítménnyel számolhatsz.

Az iPhone rengeteg kritikát kapott (és kap a mai napig) történelme folyamán az átlagosnál rosszabbnak vélt üzemideje miatt, és bár való igaz, hogy az Apple termékei a teszteken rendszerint elmaradnak a legjobb androidos készülékektől, a teljes mezőnyt nézve nincs okuk szégyenkezni. Különösen igaz ez az iPhone Xr-re, amely a legjobb eredményeket hozza az eddig megjelent összes iPhone közül. Nagyon fontos viszont, hogy ebben a telefonban még LCD-kijelző dolgozik (ahogy a szintén jól muzsikáló iPhone 8 Plusban is), ezért különösen érzékeny a magas fényerőre. Amennyiben sokat használod napsütésben, szabad ég alatt a telefont, már nem számíthatsz kimagasló üzemidőre, sőt ebben az esetben az iPhone XS Max lényegesen jobban teljesít.

Adaptív töltés

Legyen bármekkora is a telefonban lévő akkumulátor, a folyamatos merítés és töltés komoly degradációval jár, így előbb-utóbb biztosan le fog csökkenni az új mobilban megszokott üzemidő. Különösen nagy rizikót jelent a gyorstöltők folyamatos használata, hiszen a nagyobb áramerősség nagyobb hőtermelést és stresszt jelent az akkumulátorra nézve. Az ebből fakadó amortizációt próbálja érdemben csökkenteni az adaptív töltés, amelynek során a telep aktuális állapotát figyelembe véve változik a töltés erőssége. A Sony készülékeiben a Qnovo technológiája működik, a Battery Care pedig pont akkor tölti fel a készüléket teljesen, amikor azt lehúznád a töltőről (például reggel, ébredéskor). A Samsung saját, Adaptive Fast Charging nevű megoldását használja erre.

Telefonok nagy akkuval

Energizer Power Max P18K Pop

Nyáron jelenik meg ez a 18 000 mAh-s szörny. Sajnos a jó hardver és a brutális üzemidő nagy tömeggel és hosszú töltési idővel párosul majd.

Ulefone Power 5/5S

A kínai gyártó 13 000 mAh-s telefonja strapabíró kiépítéssel és intenzív használat mellett is egyhetes készenléti idővel hódít.

Oukitel K10

Sajnos minősége nem kiemelkedő, de a 11 000 mAh kapacitású telep és a megbízható gyorstöltés miatt még így is figyelemre méltó készülék.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.