Hirdetés

Így szabadíthatod fel a mobilod tárhelyét



|

A 4K felbontású videók, az egyre terjengősebb appok és a mindenféle szoftver által eldobált szemét korában nem mindegy, hogyan kezeljük a mobilok háttértárait. Androidos telefonokhoz adunk most tippeket a pucolásra.

Hirdetés

Bár mostanában folyamatosan érkeznek a hírek arról, hogy a gyártók csúcsmobiljaiban már akár fél vagy 1 TB-os háttértárakkal is gazdálkodhatunk, nem mindenki engedhet meg ilyen készüléket magának. Egy 64 GB-os telefont viszont hamar tele lehet szemetelni, hogy aztán pont a legfontosabb pillanatokban, mondjuk egy születésnapi gyertyafújás közben írja ki a videófelvevő app, hogy több képkocka nem fér el.

Hirdetés

Épp ezért időről időre érdemes megnézni, mire van szükség a mobil tárhelyén, és akcióba lépni, hogy ne borítsa el a készüléket az adathulladék. Ráadásul, ha jól csináljuk, a mobilos nagytakarítás nem is olyan macerás, mint amikor a lakás teljes kipucolásának állunk neki. Ha a telefonon tárolt adatok megregulázására készülünk, többféle módszert is bevethetünk - és mint sok más esetben, itt is ezek együttes alkalmazása garantálja az igazi sikert.

Ami a szívedet és a mobilodat nyomja

Először is nézzük meg, milyen adattípusok "eszik meg" a legnagyobb falatokat a tárhelyből. Ehhez elegendő egy androidos fájlkezelő, ilyenből sok esetben már eleve előretelepített egyet a mobilra a gyártó, de kiváló apróságokat tölthetünk le akár ingyenesen is a Google alkalmazásboltjából. Ilyen például az Astro File Manager, de elérhető a Google rendszerére a PC-ken népszerű Total Commander mobilváltozata is.

A fájlkezelőket elindítva könnyen végig tudjuk nézni, hol úszik el a legtöbb tárterület. Ha viszont nem ennyire egyértelmű a helyzet, akadnak olyan kedves alkalmazások, amelyek elvégzik helyettünk a tárhelyfoglalás elemzésének nyűgét. Ilyen például a Files by Google, amely kategóriánként nézi át, mi foglalja el a legtöbb helyet, és a szimpla törlés helyett akár át is tudja mozgatni a kért állományokat egy felhőalapú tárhelyre. Kisebb és egyszerűbb, de legalább ilyen hasznos a DiskUsage is, amely egyszerűen áttekinthető, grafikus felületen mutatja meg, hol találjuk a legtöbb ballasztot.

Top 4 app tárhely-felszabadításhoz

Astro File Manager

Multifunkciós fájlkezelő, amely alapfunkciói mellett felhőtárhelyet, SD-kártyát is kezel, és a mobil memóriáját is kipucolja, ha kell.

Total Commander for Android

Bár a mobil kis kijelzőjén nem a PC-n ősidők óta megszokott kétpaneles felületet kínálja, extrái és kezelhetősége miatt kiváló választás.

Files by Google

Egyszerű, mégis sokat tudó app, amely a felesleges fájlok törlésétől a fájlmegosztásig és a felhős mentésig segít a tárhelygondokon.

DiskUsage

Egyszerű, grafikus formában jeleníti meg, hogy mivel használjuk el a legtöbb tárhelyet, így a felszabadítás is könnyebbé válik.

Mentés másként

Ha megvannak a legterebélyesebb "lakók", ideje ezeket áthelyezni máshová, ahol kevésbé számít, mekkorák. Aki a fizikai mentőöveket kedveli, annak egyrészt ott a legegyszerűbb fejlesztési útvonal, a microSD-kártya. Ha a telefonban van ilyen bővítési lehetőség, ez a leggyorsabb és legkevésbé fájdalmas beavatkozás, hiszen az Android jó pár verzió óta egyetlen, közös területként kezeli a belső tárhelyet és a bővítőkártyát. Így egy nagyobb kapacitású lapocska behelyezésével csak annyit veszünk majd észre, hogy megnőtt a virtuális bőrönd.

A második fizikai mentési útvonal a merevlemez. Ezt is megoldhatjuk többféleképpen, a legegyszerűbb egy USB-kábellel a PC-hez csatlakoztatni a mobilt, és manuálisan áthelyezni a kiválasztott fájlokat gépünk valamelyik mappájába.

Ha viszont nem akarunk mindig a PC-hez zarándokolni, nézzük meg, USB On-The-Go (vagy röviden OTG)-kompatibilis-e a telefonunk. Ekkor ugyanis a kábellel hozzákapcsolt USB-eszközök hostjaként tud működni, és így többek között hordozható tárhelyeket is kezel. Innen pedig már csak rajtunk áll, hogy milyen eszközt használunk, ez lehet hordozható merevlemez vagy SSD, de akár egy nagyobb kapacitású pendrive is. Ha pedig még kábellel sem szeretnénk bajlódni, vannak jóféle vezetékmentes elérést kínáló tárhelyek is, például a WD My Passport Wireless Pro sorozat.

Menthetünk továbbá a felhőbe is, ehhez a legtöbb szolgáltatónak teljesen megfelelő appjai állnak rendelkezésre. Akár a Google Drive, akár a Dropbox a megoldás, egyszerűen kiválaszthatjuk azokat az állományokat, amelyeket szeretnénk átmozgatni, de egy jól beállított szinkronizálás mellett akár azt is megtehetjük, hogy időnként simán töröljük a legnagyobb helyet elfoglaló fájlokat annak biztos tudatában, hogy a másolatuk már biztonságban pihen internetes fiókjaink valamelyikében.

Top 4 eszköz adatmentéshez

SanDisk Extreme Portable SSD

Akár 550 MB/s olvasási sebesség és 2 TB tárhely, kompakt és strapabíró kialakítás - útitársnak is kiváló.

WD My Passport Ultra

Kis méretben akár 4 TB, automatikus adatmentési funkciók és jelszóvédelem - több, mint egy "mobil winchester".

Patriot Supersonic Mega USB drive

Ha nincs hely még egy hordozható merevlemeznek sem, az USB 3.1-kompatibilis pendrive bárhol elfér, és akár fél TB-ot is elbír.

WD My Passport Wireless

Aki nem szeretne kábellel bajlódni, akár 4 terabájtot is megtölthet Wi-Fi-n keresztül, amiről aztán még 4K-filmeket is streamelhet.

Suvickoljuk ki a legapróbb zugot is!

A tárhely manuális kipucolása akkor hasznos, ha megtartandó, jól észrevehető, nagyobb fájlokkal dolgozunk. De mi van azokkal az idegesítő apróságokkal, amelyek ugyan terjedelemben nem foglalnak sokat, de állandóan felbukkannak, lassítják a működést az indexelés vagy a duplikátumok kezelése miatt? Ezeket egyenként macerás és szinte lehetetlen tökéletesen kiirtani, ilyenkor jönnek jól a rendszerszintű segédalkalmazások - bánj azonban óvatosan velük, néha olyan funkciókba is belekontárkodnak, amelyekben nincs keresnivalójuk.

Az univerzális appok a legtöbb esetben mindenféle más funkciót is kínálnak a vírusvédelemtől a rendszerindítás gyorsításáig, amelyek közül nem feltétlenül kell mindegyiket rászabadítani telefonunkra (az aranyszabály az, hogy amivel nincs gond, azt ne kezdjük el javítgatni). A tempfájlok, duplikátumok, cache-állományok felkutatásában és automatikus ürítésében viszont sok munkát vesznek le a vállunkról, ezért használjuk ezeket bátran.

Top 4 app a mélytisztításhoz

Systweak Android Cleaner

Nemcsak a felhalmozódott adatszemét tisztításában, de a memóriahasználat optimalizálásában, a mobil gyorsításában is segít.

CCleaner

PC-n már bizonyított a rendszer svájci bicskája, lényegében mobilon is hasonlóan sokrétű
rendszerdoktorként használhatjuk.

Cache Cleaner - DU Speed Booster

A RAM és a tárhely optimalizálása mellett a hálózati sebességből is mindent kihoz, okos feladatkezelője és CPU-hűtője érdekes extra.

360° Booster & Cleaner

Az általános tisztító és optimalizáló funkciók mellett az akku kímélése érdekében figyeli a felesleges háttérfolyamatokat is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.