Hirdetés

Most érdemes RAM-ot bővítened: mutatjuk, mire figyelj, hogy ne csalódj



|

A memóriabővítés csodákat művelhet - vagy teljesen felesleges is lehet. Segítünk eldönteni, nálad melyik forgatókönyvre van esély és azt is megmutatjuk, mit érdemes választanod.

Hirdetés

Bődületes mítosz, hogy válogatás nélkül minden számítógépet felgyorsít egy kiadós memóriabővítés. Ezt sajnos sokan hirdetik és sokan el is hiszik, pedig ez a komponens - bár kritikusan fontos - azért nem instant gyógyír egy lassú PC esetében. Nem olyan, mint egy SSD, ami feladattól függetlenül mindenképpen felgyorsítja gépedet, inkább így lehet megfogalmazni: ha elegendő van belőle, akkor a PC-d azt nyújtja, amit el lehet tőle várni CPU-GPU oldalról, ha viszont kevés a memória, PC-d csupán egy idegesítő levélnehezék lesz, ami minden apró feladaton végtelennek tűnő percekig fog gondolkodni.

Most azonban nagyon vonzó lett a memóriabővítés, ez pedig sokakat csábíthat: a RAM-modulok árai megállás nélkül zuhannak, így ez a fejlesztés ma már mondhatni olcsó PC-upgrade-nek számít - feltéve, hogy jól választasz. Nem csupán a kapacitás, a kiszerelés, hűtés, időzítés is számít. Mutatjuk, mire figyelj.

A gyártók előszeretettel készítenek limitált kiadású, egyedi külsejű DDR modulokat
A gyártók előszeretettel készítenek limitált kiadású, egyedi külsejű DDR modulokat

Mennyire rossz a helyzet?

Elsőként használd úgy a számítógépedet, ahogy eddig is, annyi különbséggel, hogy a Windows Feladatkezelője is fusson a háttérben, ahol a Teljesítmény lapon a Memóriaterheltséget ellenőrizd. Ha szeretnéd ezt igen elegánsan megtenni, nyomd le a CTRL+SHIFT+ESC billentyűkombinációt, így azonnal a Feladatkezelő ugrik fel. Ha naplóznád is a memóriahasználatodat, az ingyenes HWiNFO64 segítségedre lesz ebben.

Hirdetés

Amennyiben a lefoglalt fizikai memória százalékosan tekintve 60%-körül mozog már alaphelyzetben, sejtheted, hogy eljött a bővítés ideje. Amennyiben komolyabb alkalmazásokat is futtatsz, mint például kép- és videószerkesztő, esetleg játék vagy programozás, ezek alatt is vizsgáld meg, mennyi memória foglalt ilyenkor.

Azt, hogy a memória elfogyott, könnyen megérezheted. Feltéve, hogy processzorod és/vagy videokártyád bírja, egy darabig szépen, akadozásmentesen fognak futni a programok. Amint azonban elfogyott a fizikai RAM és a rendszernek a virtuális memóriához kell fordulnia, hirtelen csigalassú lesz PC-d, már-már úgy tűnhet, megfagyott, pedig csak azzal küszködik, hogy háttértárad helyettesítse a fizikai memóriát. Márpedig hiába van a leggyorsabb NVMe SSD-d, még ez is nagyságrendekkel lassabb, mint a rendszermemória. Például képszerkesztésnél 3-4 kép megnyitása és szerkesztése gördülékenyen megy, ám amint megnyitsz még egyet, az egész program lelassul és szinte használhatatlan lesz.

Ha egyforma modulokat veszel, amik ráadásul világítanak is, csodás lesz a látvány - na és persze a kompatibilitás, stabilitás is garantált RAM-oldalról
Ha egyforma modulokat veszel, amik ráadásul világítanak is, csodás lesz a látvány - na és persze a kompatibilitás, stabilitás is garantált RAM-oldalról

Mik a lehetőségek?

Szerencsére a memóriabővítés nem különösebben nehéz feladat, komolyabb körültekintést a felmérés igényel. Elsőként vizsgáld meg, van-e szabad DIMM-foglalat alaplapodon. Ez asztali gépnél egy pillantás, vagy egy mozdulat - attól függ, hogy üveg oldallapú-e a gépházad. Notebooknál már nehezebb a helyzet. A Feladatkezelő ilyenkor is jó szolgálatot tehet, mert a Memória lapon kiírja, hogy mennyi bővítőhelyet használsz jelenleg. Gyakori a modern laptopoknál, hogy az alap memóriamennyiséget az alaplapra forrasztják. Néhány gyártó a költségcsökkentés miatt lehagyja a másodlagos DIMM-foglalatot, ilyenkor sajnos véget ér a történet, a memória nem cserélhető, nem bővíthető.

A 8 GB-ot ma már a rendszer és egy megnyitott böngésző (plusz a háttérben futó általános appok) pillanatok alatt felemésztik
A 8 GB-ot ma már a rendszer és egy megnyitott böngésző (plusz a háttérben futó általános appok) pillanatok alatt felemésztik

Ha azonban még egy DIMM-foglalat üresen áll, egyszerűen, pár perces csavarozással megduplázhatod PC-d memóriamennyiségét. Amennyiben 2 vagy 4 DIMM-foglalat van a gépedben, de mind foglalt, mégis kevés a RAM-mennyiség, régi moduljaidat el kell adni, majd új, nagyobb kapacitású (és lehetőleg gyorsabb) modulokat vásárolni. Fontos, hogy bővítés/csere előtt nézd meg alaplapod támogatási oldalát is a gyártó webhelyén, ahol pontosan leírják, mely típusú (kapacitás, időzítés, sebesség stb.) modulok kompatibilisek alaplapoddal. Olykor előfordul, hogy BIOS-frissítésre is szükséged lehet a jobb memóriatámogatás érdekében.

A White PC-őrület természetesen a RAM-ok világába is megérkezett
A White PC-őrület természetesen a RAM-ok világába is megérkezett

Mennyi az ideális?

Ha szereted a parázs vitákat, keress rá arra, hogy vajon mennyi RAM elegendő manapság egy PC-be. Mi nem akarunk belemenni vitákba, de az tény, hogy minden felhasználónak egyedi igényei vannak, így könnyedén előfordulhat, hogy az általános ajánlás vagy túllövés, vagy elégtelen a számára.

4 és 8 GB: Ha általánosságban nézzük, a 4 GB RAM ma már az alapfeladatokra, szimpla 2-3 lapos webböngészésre sem elegendő. Az alap a 8 GB, ennyivel már szépen elfut egy munkára, tanulásra használt PC, legyen az asztali vagy mobil. Ilyenkor azonban nem ajánlott sem képszerkesztőt, sem komolyabb alkalmazásokat sem futtatni, sőt, a játéknál is szigorúan a többéves címekre kell fókuszálni. A jó hír az, hogy ezt még akár 1 modullal is megoldhatod és mindössze párezer forintodba fog kerülni.

16 GB: A 16 GB memóriamennyiség az, amivel ma kényelmesen elindíthatsz jó néhány böngészőfület, közben a háttérben futhat jó pár egyéb alkalmazás és talán némi egyszerűbb képszerkesztés is belefér. A játékok sem fognak olyan sokszor megakadni, de természetesen nem a mai AAA-címekről beszélünk. A 16 GB-os modulpárosokat 12-16 ezer forintért vesztegetik, ami igazán baráti ár - nem is olyan rég ezért még 30 ezer forintot kértek.

32 GB: Ha gyakran, akár napi szinten szerkesztesz képeket, komolyabb alkalmazásokkal dolgozol (vagy tanulsz) és játszani is szoktál viszonylag új címekkel, a 32 GB RAM lesz az ideális számodra - ennyin már jól elfér akár egyszerre több kép szerkesztése, futhatnak a játékok stb. Még programozáshoz is elegendő ennyi RAM, feltéve, hogy nem valami nagyszabású appon dolgozol. Ha kétmodulos megoldásban gondolkozol, 23-30 ezer forint közötti összegre készülj, de szimpla modult már 19 ezer forintért is kapsz.

48 GB: 32 GB fölé menni sem feltétlenül ésszerűtlen. A 48 GB például könnyedén összehozható asztali, 4 DIMM-es gépben, ahol mondjuk 16 GB-ról bővítesz egy 32 GB-os szettel. Ez a mennyiség már komolyabb kép- és videószerkesztéshez is jó, de az újabb játékok is előszeretettel emésztik fel a szabad fizikai RAM-kapacitást.

64 GB és több: 1-2 éve még szédítően drága lett volna akár ennél feljebb ugrani, ma viszont már 48-50 ezer forintért kapsz 64 GB-os RAM-szettet két darab, párba válogatott 32 GB-os modul képében. Videoszerkesztés, kódolás, 4K-s játék csúcskonfigon? Akkor akár be is vállalhatod a 64 GB-ot, ez az összeg amúgyis el fog törpülni a CPU vagy a VGA-kártya ára mellett.

48 GB DDR4 RAM ma már nem olyan drága és sok mindenre elegendő
48 GB DDR4 RAM ma már nem olyan drága és sok mindenre elegendő

Számít a sebesség? Hát hűtés kell?

Fent mindvégig a DDR4-es szabványú modulokkal foglalkoztunk, illetve azok áraival. Ez a szabvány már kiforrott és elérte felső határát, a gyártók nem fejlesztik, nem emelik tovább a sebességét. Választásnál a DDR4-3200-as szabvány ideális, ennél lassabbat nem érdemes választani, gyorsabbat pedig csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy alaplapod támogatni fogja a nagyobb sebességet, továbbá akkor, ha ez nem jár érezhető ártöbblettel.

Ha újabb platformra épített PC-d van, akkor már a DDR5 szabványú modulokat kell választanod. Ezek újabbak és még az egész technológia elején vagyunk, de szerencsére nem annyira az elején, hogy aggódnunk kéne a gyenge minőségű, lassú moduloktól. A DDR5-6000 ideális manapság, de árban jelentősen magasabbra pozícionált komponensről van szó, mint a DDR4. Az utóbbi hónapokban komolyan csökkent a DDR5 modulok ára, de még így is 1,7-2×-es szorzóval kell számolnod azonos kapacitás mellett.

A hűtés szükségességét illetően is megoszlanak a vélemények, de ha ránk hallgatsz, inkább ilyen, passzív bordával szerelt modult választasz, ugyanis több előnnyel jár ez, mint hátránnyal. Először is az árkülönbség ma már elhanyagolhatóan kicsi, másrészt a méretezésnél minden gyártó nagyon odafigyel, hogy véletlenül se legyen kompatibilitási problémád. A passzív borda emellett hatékonyan elvezeti a hőt a DRAM chipekről, ezáltal stabilabb a teljesítmény, hosszabb az élettartam. Harmadrészt azért is előny ilyet választani, mert a fizikai behatásoktól is védi modulodat a fém borítás, így kisebb az esélye annak, hogy egy véletlen szerelési baleset folytán megsérül és tönkremegy a modulod. A tuningról most nem is emlékeznénk meg külön, ilyenkor már nem az a kérdés, hogy van-e hűtőborda a modulokon, hanem az, hogy mekkora, sőt, akár vízhűtéses is elképzelhető. DDR5 esetében mindenképpen hűtőbordával szerelt modult válassz, itt a nagyobb sebesség, bonyolultabb vezérlés több hőt is termel.

Ami nem oszt és nem szoroz a sebességet, stabilitást stb. tekintve, az a világítás. Adta magát már évekkel ezelőtt, hogy RGB-szalagokat szereljenek a RAM-modulok felső élére, és ez be is vált - a felhasználók szeretik ezt, pláne azért, mert szinkronizálhatják gépük többi RGB-világításával. Ha te is fontosnak tartod ezt, nyugodtan válassz ilyen modult, a sebességet nem befolyásolja, a felár pedig többnyire párezer forint csupán.

Nincs driverigénye, a szerelés mindössze pár perc - a RAM-beszerelés nem túl bonyolult (és sok notebooknál is megkönnyítik ezt a gyártók)
Nincs driverigénye, a szerelés mindössze pár perc - a RAM-beszerelés nem túl bonyolult (és sok notebooknál is megkönnyítik ezt a gyártók)

Bővítés utáni teendők

A megvásárolt memória behelyezése elővigyázatosságot igen, előtanulmányokat kevésbé igényel. Olvasd át alaplapod kézikönyvét, majd ahogy ott is mutatják az ábrák, az oldalsó rögzítőkarmokat kihajtva illeszd megfelelő irányban a DIMM-foglalatba a modult, majd egyenletesen nem túl nagy erővel a két szélén lenyomva illeszd a foglalatba a modult. Ha jól sikerült a mozdulat, a modul a helyére pattan és a kétoldali rögzítőkarmok bekattannak a modul oldalán látható nútokba (néhány alaplapnál csak az egyik oldalon van ilyen karom).

Szoftvert nem kell külön telepítened a RAM-bővítést követően, drivercserére, Windows-beállításra nincsen szükséged. Érdemes viszont a BIOS-beállításoknál kezdeni, és ellenőrizni, hogy az alaplap helyesen ismerte-e fel a modulok sebességét és kapacitását. Figyelj oda arra is, hogy mely foglalatokba illeszted a modulokat, hogy mindenképpen aktiválva legyen a duplacsatornás működés - ha ezt elmulasztod, jelentősen csökken a memória-alrendszer, és ezzel a komplett géped teljesítménye.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.