Hirdetés

Most már vezeték nélkül is lehet az agyunkat számítógépre kötni



|

Orvostudományi áttörés a paralízisben szenvedők számára: sikeresen teszteltek embereken vezeték nélküli agy-számítógép interfészt.

Hirdetés

A hagyományos agy-számítógép interfész (brain-computer interface, BCI) megoldások eddig kábeles kialakítással bírtak. A BrainGate-re keresztelt, vezeték nélküli megoldás viszont egy apró, a fej tetejére helyezett transzmittert használ, ami meg az agy motoros kérgébe implantált elektródtömbhöz csatlakozik. A tudósok nemrég két, paralízisben szenvedő résztvevőn tesztelték ezt az eljárást, méghozzá sikerrel - foglalta össze a The Next Web a vizsgálat március végén publikált eredményei alapján.

A klinikai vizsgálat során a rendszer segítségével kellett tabletet kezelni: mind tapintás, mind gépelés terén ugyanolyan gyorsak voltak a BrainGate résztvevői, mintha vezetékes BCI-t használtak volna.

Hirdetés

A kutatók szerint ez volt az első alkalom, hogy egy eszköz teljes körű jeleket továbbított egy, az agy motoros kérgéhez kötött szenzorból. A vizsgálatban résztvevők 24 órán át otthonukban is kipróbálhatták a technológiát.

John Simera, a tanulmány egyik vezető szerzője szerint a vezeték nélküli BCI technológia funkcionalitásában teljesen megegyezik a korábbi módszerrel, tehát amiben az új megoldás különbözik a régitől, az szerintük tényleg csak annyi, hogy immáron nem korlátozzák kábelekkel a páciensek mozgásterét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.