Hirdetés

Nagy baj van, nem megy az Intelnek a 7 nanométer



|

A chipgyártó eddig is vért izzadva küszködött a gyártástechnológia megújításán, de az AMD elhúzott mellette. Most pedig kínos bejelentést tettek.

Hirdetés

Az Intel tegnap tette közzé aktuális pénzügyi jelentését, ami önmagában egyébként nem hozott rossz számokat: éves szinten 20 százalékot nőtt a bevétel, az adatközponti szegmensben ráadásul 43 százalékot ugrottak tavalyhoz képest. Szóval alapvetően lehetne ez egy szép nap a cég vezetői számára, akik a nagy számokat a levegőbe szórva boldog megnyugvással hajtották álomra fejüket. De volt egy nem éppen apró bejelentenivaló, ami miatt az egész romba dőlt.

Hirdetés

Arról van szó ugyanis, hogy a vállalat hivatalos közleménye szerint a 7 nanométeres gyártástechnológiával készülő processzorok bevezetését hat hónappal el kell csúsztatniuk. Már ez is húzósan hangzik, de ha ehhez hozzávesszük, hogy már most is egy egész évvel járunk a technológia eredetileg tervezett startja után, akkor bizony már nem kellemetlen, hanem üzleti szinten katasztrofális dologról beszélünk.

Már a 10 nanométeres átállás is nagyon nehezen ment a cégnek, és azóta küszködnek a további miniatürizálással, miközben az AMD már vígan a 7 nanométeres pályát futja a frissített Zen 2 processzoraival, amelyeknek mobil verziói az év eleje óta kaphatóak, a desktop változatok terhjtése pedig már itt van a kanyarban. Olyan konkrétan még sosem fordult elő, hogy a processzorpiacon ne az Intel legyen a gyártástechnológia terén az első - most ez is megtörtént, sőt egy időre be is betonozódott.

Egyelőre nem is ígérnek sokat: George Davis, a cég pénzügyi igazgatója szerint 2021-ig "valamelyest elmaradnak majd a versenytársaktól", akkor megérkeznek a 7nm processzorok, aztán "gyorsan visszaveszik a vezetést" az 5 nanométeres újdonságaikkal.

A tőzsde a csodás pénzügyi eredmények ellenére érthetően nem fogadta jól a híreket, és azt, hogy már az idei év harmadik negyedévére is hervasztóbb tervek látszanak, mint amit az Intel korábban elképzelt. Épp ezért a bejelentés után több mint 8 százalékot esett a cég részvényeinek értéke. Jó kérdés, hogy ez most csak egy kissé hosszú, de azért múló csukladozás, vagy hosszabb távon új királya lesz a processzor-piacnak, akit AMD-nek hívnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.