Hirdetés

Nagy erőkkel terjed a linuxos szervereket megbénító zsarolóvírus



|

Több ezernyi Linux-szerver esett már áldozatul a viszonylag új Lilu/Lilocked zsarolóvírusnak.

Hirdetés

A Linuxról a legtöbb embernek a nyílt forráskódú megoldások és a biztonság jut az eszébe. Valóban sokkal nehezebb kártevővel megfertőzni a Linux-alapú rendszereket, mint a windowsosokat, azonban nem lehetetlen. Most például egy viszonylag új zsarolóvírus pusztít a Linux-szerverek világában. 

Hirdetés

A Lilu vagy Lilocked néven ismert ransomware több ezer szervert ejtett már áldozatul a világban. Egyelőre alig van információ a zsarolóvírusról és annak működéséről, de célzottan a linuxos szervereket támadja. A fertőzés után konkrét fájlokat keres, majd azok kiterjesztését módosítja. 

A hátrahagyott üzenetben a támadók 0,03 bitcoint kérnek vagy pedig 325 dollárt egy Electrum tárcába. A kifizetés után azt ígérik, hogy feloldják a titkosítást, persze erre semmi garancia nincs. 

A Lilu ezúttal a HTML, JS, CSS, PHP és képfájlokat célozza, így a fejlesztést és a médiaprojekteket megbénítja, de a szervereket összességében nem, vagyis a normál működés összességében még folytatódhat. 

A becslések szerint eddig 6700 rendszert támadtak meg sikeresen, de a szakértők úgy vélik, a Google által nem indexelt szervereket is számba véve sokkal többről van szó. Egyelőre nem tudják, hogyan lehetne védekezni ellene, persze a tudatos használaton kívül. Gyanús linket vagy fájlt továbbra sem ajánlott megnyitni, ahogy hasonló appot letölteni sem. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.