Hirdetés

Óriássá nőne egy kínai chipgyártó



|

A kínai SMIC már az idei második félévben megkezdi a 14 nm-es chipek sorozatgyártását. Az más kérdés, hogy ehhez mit szól majd a világpiac többi szereplője.

Hirdetés

Soha nem növekedtek még ilyen óriási mértékben a kutatás-fejlesztési költségek az újabb gyártástechnológiák fejlesztésekor. Ennek ellenére Kína mindent megtesz, hogy hazai alternatívákat is nyújtson a világ nagy óriásaival szemben. Hamarosan egy új cég indítja be a 14 nm-es gyártósorait - az persze jó kérdés, hogy ebből a világ többi része is lát-e majd valamit. Vagy akar-e látni.

Hirdetés

A kínai SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) hamarosan megkezdi a 14 nm-es chipek sorozatgyártását, konkrétan az idei második félévben. Jelenleg 28 nm-es lapkákkal foglalkozik a vállalat, azonban hamarosan átáll a jóval jövedelmezőbb eljárásra. 

A cég arra számít, hogy 95 százalékos hatékonysággal tudja majd gyártani az ügyfelek megrendeléseit, ezáltal pedig megbízható platformot nyújtva tovább emelheti a bevételeit. Ezekből a 10 és a 7 nm-es EUV gyártástechnológiák fejlesztésére költ majd a cég. Annak ellenére is, hogy a veterán GlobalFoundries például teljesen leállította a fejlesztéseket. 

Kína számára kulcsfontosságú, hogy olyan gyártástechnológiát alkosson meg, ami versenyképes a nyugatival, illetve házon belül van. Ezzel csökkentheti az ország a függőségét a külföldi technológiától.

Az viszont merőben más kérdés, hogy tudnak-e majd külföldön is terjeszkedni, vagy az itt készült chipekkel csak a kínai keresletet tudják kielégíteni. Az országból érkező tech-eszközöket ugyanis egyre több alkalommal és helyen kezdik gyanúsnak tekinteni, első sorban az állítólagos kémkedésre alkalmas alkatrészek miatt (itt a Huawei vagy épp a ZTE botrányait lehet látványos példaként említeni). Másrészt persze emögött sokszor az áll, hogy  a nyugati vállalatoknak nem tetszik, hogy a versenypiactól teljesen eltérő modellben, sokszor állami pénzből gyorsan nagyra növő cégek harapdálják meg az addig biztosnak vett piaci részesedésüket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.