Hirdetés

Nagyon vigyázz az RTX 4090-edre, ha nem akarod, hogy leolvadjanak a kábelek



|

Különösen azok figyeljenek oda, akik nem terveznek új tápegységet is venni a videokártyájuk mellé.

Hirdetés

Néhány héten belül megérkeznek az RTX 4090 Founders Edition modellek, ezeket pedig szorosan követik majd a különböző partnergyártók kártyái. Az új hardverre érdemes jó előre felkészíteni a gépünket: egyrészt méretre is brutálisan nagyok, úgyhogy akármilyen apró gépházba nem férnek be, másrészt az energiafelvételük is kifejezetten combos: az RTX 4090 akár 600 W-ot is képes elszipkázni terhelés alatt.

Emiatt a gyártók újfajta tápcsatlakozókat használnak, a kártyák mellé pedig átalakítókat is biztosítanak majd, ezek azonban nem jelentenek tökéletes megoldást. Az ATX 3.0-s tápegységek egy extra csatlakozón keresztül már képesek például kommunikálni a videokártyával, így a hardver nem próbál majd meg bootoláskor 375W-ot felvenni például egy 500W-os tápegységről, de ez még a kisebb probléma.

Hirdetés

A nagyobb gond, hogy a csatlakozó komoly terhelésnek van kitéve, és a tesztek alapján nem bírja úgy a strapát, mint egy UAZ terepjáró.

A Zotac például 30 ciklusra hitelesítette a saját csatlakozó adapterét, vagyis minél többször húzzuk ki és dugjuk be a kábelt, annál magasabb a meghibásodás kockázata. Persze ideális esetben az összeszereléskor beudgjuk, 5 év múlva meg majd kihúzzuk ezt a kábelt, de ha valaki gyakran cserélgeti a hardvert, sűrűn kell takarítania a gépházat, vagy egyéb okból rendezkedik a gépházban, az legyen óvatos. A technológiát felügyelő PCI-SIG és az Nvidia jelentései szerint nemcsak maga a csatlakozó, hanem a kábel komoly meghajlítása is okozhat túlmelegedést, és a tesztek során nem egy leolvadt kábelről érkezett beszámoló.

Azt tanácsoljuk tehát, hogy ha valaki közel egymillió forintért bezsákol egy RTX 4090-et, az vegyen hozzá új generációs tápegységet, kerülje az átalakítók használatát, és próbálja meg finoman elvezetni a kábeleket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.