Hirdetés

Nehézkes a Linux futtatása az Apple új Macjein



|

Csak komoly erőfeszítések és kompromisszumok árán lehet elérni, hogy az Apple új Mac gépei Linux operációs rendszert futtassanak.

Hirdetés

Az Apple legújabb számítógépeiben egy külön chip található, ami csak a biztonságra figyel. Ez remek dolog, ha valakit érdekel az adattárolók titkosítása, az ujjlenyomat-olvasó és a FaceTime HD-kamera jobb teljesítménye. Szörnyű azonban, ha valaki Linuxot akar futtatni egy Macen. 

Hirdetés

Az első jelentések szerint az Apple T2 biztonsági chippel ellátott Mac gépek képtelenek futtatni bármilyen Linuxot. A biztonságos bootolásért a T2 chip felel, ami azt jelenti, hogy csak az Apple által aláírt operációs rendszereket lehet betölteni a Maceken. Vagyis a macOS-t és a Windows 10-et. Ez utóbbi Boot Camp használatával és a Boot Camp Assistant bevetésével bírható működésre. Az Ubuntu, a Fedora, a Debian vagy bármilyen más Linux-disztribúció nem kapott támogatást. 

A frissítések később arról számoltak be, hogy a secure boot letiltása sem igazán segít, a T2 chip blokkolja a Linux rendszereket. A francia MacGeneration azonban állítólag képes volt Linuxot telepíteni egy T2 chipes iMac Próra, bár a biztonsági funkciókat ezért feláldozta. 

Ha valakinek ismerős a helyzet, az nem véletlen: a windowsos felhasználók is hasonlót éltek át, amikor a Microsoft és a PC-s gyártók a BIOS-ról átálltak UEFI-re. Végül a Microsoft a Linux-fejlesztőkkel együttműködve lehetővé tette a Linux bootolását a secure boot letiltása nélkül is. Jó kérdés, hogy az Apple hasonló módon rendezi-e a helyzetet. Addig is maximum virtuális gép marad az alternatíva. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.