Hirdetés

Nem akarsz jelszavakat megjegyezni? Akkor mutasd a szemed!



|

A ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI alapítója, Sam Altman évek óta készíti a World ID néven futó ellenőrző programját, amelynek célja, hogy soha többé ne kelljen jelszavakat használnunk. Jól hangzik, de nem veszélytelen.

Hirdetés

Az ember azt gondolná, hogy a könnyen feltörhető jelszavas védelmi megoldások helyett az egyedi jellegre épülő biometrikus, vagy hangalapú azonosítás lesz a jövő, de azért számtalan kérdést felvet ez a megoldás is (gondoljunk csak arra az esetre például, ahol mesterséges intelligencia által generált hanggal törtek be egy bankba), nem csak biztonsági, hanem adatvédelmi szempontból is.

Bárhogy is, a technológiai vállalatok szintén évek óta keresik a könnyen kitalálható jelszavak kiváltásának módját. Sam Altman szerint az írisz-szkennelés lehet a legjobb megoldás erre, 2020 óta működő Worldcoin nevű cége egyik megoldása lenne ez a tecnológia újítás, amely egyébként a személyazonosság-ellenőrző protokollból, egy hamarosan megjelenő worldcoin tokenből és egy kriptotárca alkalmazásból építkezve reformálná meg a jövő pénzügyi rendszerét.

Hirdetés

Jelenleg persze nem úgy tűnik, hogy ez a tuti jövő, de azért a ChatGPT-t is világra szabadító Altman képességeit nem becsülnénk alá, már csak azért sem, mert a projektet már a neves kockázati tőke magáncég, az Andreessen Horowitz és a LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman is támogatja.

A World ID kétféle módon segít valakinek személyazonosságának igazolásában: telefonszám-ellenőrzéssel vagy az "Orb" nevet viselő íriszszkennelő készülék segítségével, amely a Worldcoin üzemeltetői helyeken érhető majd el. Egyelőre Argentínára, Chilére, Indiára, Kenyára, Portugáliára és Spanyolországra szabadítják rá a projektet, várólistával lehet a szolgáltatás élvezői közé kerülni, de ha bejön a módszer, akkor feltehetően nem állnak meg, sőt, akár más szolgáltatásokhoz is eladhatják majd a védelmi rendszert.

Az íriszszkenneléseket az Orb memóriában, helyben dolgozza fel, majd azonnal törli - állítja a Worldcoin. Az Orb csak egy úgynevezett íriszkódot ad ki, hogy "számszerűen ábrázolja az írisz textúráját". Ez persze jól hangzik, de azért adatvédelmi szempontból számtalan új kérdést vet fel, hiszen ahol emberek dolgoznak begyűjtött személyes adatokkal, ott akkor is fenn áll a visszaélések veszélye, ha éppen nem a szokásos "1,2,3,4,5" jelszavakon múlik a biztonságunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.