Hirdetés

Nem vagy robot? Így szabadít meg a Google a bosszantó Captcha-ellenőrzésektől



|

A Chrome böngésző új megoldásának hála már nem sokáig kell képekkel és pipálással szórakoznunk.

Hirdetés

A legtöbb internetezőnek valószínűleg halvány gőze sincs, hogy mi az az "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart", ha viszont úgy mondjuk, hogy CAPTCHA, akkor mindenkiben egy emberként megy fel a pumpa a weboldalak megnyitását lassító biztonsági ellenőrzés gondolatától.

Az 1997-ben kidolgozott megoldásnak az évtizedek során több, változó mértékben irritáló formája is született, most azonban közel járhatunk ahhoz, hogy búcsút intsünk a képrejtvényeknek, a karakterek beírogatásának és "Nem vagyok robot" mezők bepipálgatásának.

Hirdetés

A sort az Apple nyitotta az iOS 16-tal és a macOS Venturával bevezetett Automatic Verification rendszerrel, amely egy Apple ID-hez kötött biztonsági tokent alkalmaz a CAPTCHA kikerülésére. Ebben a konstrukcióban a weboldalak leellenőrizhetik a token meglétét, és amennyiben érzékelik azt, eltekintenek a látogatók további zaklatásától.

A jelek szerint pedig hamarosan a világ legnépszerűbb böngészője, a Google Chrome is erre az útra lép. Egy Twitterező a Chrome Canary tesztverzióban szúrta ki az alábbi, "Auto-verify" néven futó funkciót, amely az Apple-höz hasonlóan privát tokenekkel tudatja a weblapokkal, hogy nem egy bottal van dolguk.

A biztonsági/kényelmi funkció már februárban bekerült a böngésző előnézeti verziójába, ám a Google nem verte nagydobra a dolgot, így egészen eddig kellett várni rá, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon. A Canary-felhasználók a Settings > Privacy and security > Site settings > Additional content settings > Auto-verify menüpontba temetve találják a CAPTCHA-ellenes szuperfegyver kioldógombját.

Arról nincs hivatalos információnk, hogy az Auto-verify mikor bukkanhat fel a Chrome nyilvános kiadásában, de ha hónapok óta tesztelik a megoldást, akkor talán az ellenőrzéseket nyögő tömegek felszabadítása sincs messze.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.