Hirdetés

Nikon D850 - egy gyorstüzelő nagyágyú gyorstesztje



|

Egyre többen kérdezik, mi értelme a valódi fényképezőgépeknek, amikor már mobilon is egyre jobb a fotózás. Ez a Nikon óriás csattanós válasz az így gondolkodóknak.

Hirdetés

Méreteit és kinézetét tekintve a Nikon D850 alig-alig tér el elődjétől, a 2014-es D810-től. A leglátványosabb különbség, hogy a hátoldal nagy részét elfoglaló, 3,2 hüvelykes kijelző felbontása közel a duplájára nőtt. Immáron fel- és ledönthető, valamint legalább ilyen fontos, hogy érintésérzékeny lett, ami nemcsak az élőképes használatot egyszerűsíti és gyorsítja jelentős mértékben, de a menükben történő navigálást, valamint a képek visszanézése közben a lapozást és a nagyítást/kicsinyítést is. A kezelőgombok többsége maradt a korábbi helyén, de például a módválasztó és az ISO-gombok helyet cseréltek, az AE/AF-L helyére egy fókuszpontváltó joystick, míg az OK alá egy elég szűkösen konfigurálható, Fn2 jelű, új gomb került.

Hirdetés

Zajtalanul

A Nikon D850 legfontosabb újdonsága a vadonatúj, 46,9 millió képpontos, hátsó megvilágítású CMOS képérzékelő. A D850 legnagyobb felbontása 8256×5504 pixel, ami 300 dpi-s felbontással közel 70×50 centiméteres képek nyomtatását teszi lehetővé, míg ha megelégszünk 166 dpi-vel, akkor akár A0-s méretű posztereket is nyomtathatunk fotóinkból. Amennyiben nincs szükség a teljes felbontásra, lecsökkenthetjük 25,6 vagy 11,4 MP-esre (JPEG és RAW formátumok esetén egyaránt), sőt a Nikon többi full frame-es gépéhez hasonlóan különböző kivágások közül is választhatunk. Így például beállíthatunk 1,2-szeres kivágást (30×20 mm), az APS-C-s gépekével azonos szenzorméretet (24×16 mm), esetleg 5:4-es (30×24 mm) vagy 1:1-es (24×24 mm) oldalarányokat.

A jelentősen megnövelt felbontás ellenére a D850 szenzora jelenleg az egyik legjobb a piacon. Ez az első olyan, tükörreflexes vagy MILC gép, amelyik a DxOMark mérésein megkapta a 100 pontot. Alapbeállításokon a fényérzékenység ISO 64 és 25 600 között állítható, de ez a tartomány lefelé egy, felfelé két fényértékkel kiterjeszthető. Ráadásul ellentétben sok "csilliárdos" ISO-val dicsekedő versenytársával, a D850-ben majdnem a teljes tartomány használható. A teljes felbontást választva ISO 3200-ig még a "nyers" JPEG-ken is alig-alig találkozunk számottevő zajosodással, de még ISO 6400-on is vállalható minőséget kapunk az esetek többségében, RAW formátumot (vagy kisebb felbontást) választva pedig mindez még kb. 1 Fé-nyivel kitolható.

De a zajtalan működés igaz lehet akusztikai értelemben. Ugyanis olyan helyzetekben, amikor zavaró lehet a fel-lecsapódó tükör és a mechanikus redőnyzár hangja, átkapcsolhatunk "halk kioldásra" vagy "halk sorozatfelvételre", így egyrészt csillapítva a tükör visszacsapódását, másrészt itt (és a menüben) bekapcsolva az elektronikus első redőnyzárat vagy a teljes elektronikus zárat.

Sorozat- és mozgóképek

A D850-ben többféle sorozatkészítési mód közül választhatunk. Ezek között természetesen megtalálható az akár kilenc képből álló expozíciósorozat és a vakus sorozat (e kettő kombinálva is működik), de készíthetünk fehéregyensúly- vagy például Aktív D-Lighting-sorozatot is (a gép különböző Aktív D-Lighting-értékekkel lő egymás után több felvételt). Sőt, a felvételmenüből választhatunk fókuszléptetéses sorozatot is, amelynél beállítható nagyságú fókuszeltolásokkal készíthetünk legfeljebb 300 képből álló sorozatokat (focus stacking). Az aktuális elvárásoknak megfelelően a D850-essel már nemcsak HD vagy FHD, hanem UHD felbontású videókat is készíthetünk, illetve FHD felbontást választva akár 100 vagy 125 kép/mp-es képfrissítést is választhatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.