Hirdetés

Nokia G22 teszt – a mobil, amit házilag meg tudsz javítani



|

A G22-t otthon is tudod bütykölni, ha elromlik, és még a garanciád sem ugrik. Hamvába holt próbálkozás, vagy ismét jön a cserélhető akkus mobilok kora?

Hirdetés

Teljesen átlagos, belépőszintű mobilkészülék a Nokia G22, ami egy vékony, töltőfej nélküli, 100%-ban újrahasznosított papírból készült, lapos dobozban érkezett. A dobozon nagybetűkkel hirdeti a Nokia (avagy a HMD Global), hogy nem csupán újrahasznosított anyagokból dolgoztak a telefon gyártásakor, hanem a QuickFix javíthatóságot is élvezhetik a vásárlók. Ez nem más, mint az otthoni mobilbarkács, amihez egy szimpla okostelefon-szerelő iFixit-készletet ajánl a gyártó, de valójában szinte bármilyen megfelel.

Tartós belépőszint

A Nokia jó ideje nem mutatott be csúcskategóriás mobilt, ám a belépő- és középkategóriás mezőnybe rendszeresen hozza az újabb modelleket. Az igazán érdekes a belépőszintű G-széria, abból is a legújabb G22, aminél nagyon fontos, hogy ne ragadjunk le a technikai specifikációk átböngészésénél. Egészen pontosan a HD-felbontású IPS LCD-kijelzőre és a 12 nm-es Unisoc T606 központi chipre gondolunk, de persze a 4 GB RAM sem éppen olyan paraméter, aminek láttán azonnal a pénztárcánk nyitogatásába kezdenénk - még úgy sem, hogy amúgy a mobil hivatalosan 79 ezer forintért beszerezhető, kissé szürkébb kereskedőknél viszont a 64 GB tárhellyel szerelt modell már 60 ezer forintért hazavihető.

Hirdetés

Szóval a sebességről és a képminőségről nem sokat fogtok ebben a tesztben olvasni, legyen elég annyi, hogy az extrákkal nagyon óvatosan megpakolt, szinte nyers Android-felület viszonylag jól elfut a telefonon. A MediaTek G37-nél mindenképpen erősebb (Honor X7a), de a Snapdragon 680-nál gyengébb (pl. Redmi Note 11, Honor X8). A tárhely szerencsére nem túl lassú, az előd G11-nél 2× gyorsabb és ebben a mezőnyben is szépen megállja a helyét (ez a 128 GB-os modellnél igaz).

A 6,5 colos kijelző amúgy HD+ felbontása mellett 90 Hz-es frissítésre képes és 500 nites fényerőre számíthatsz, ami tűző napsütésben nem elegendő, de átlagos használatnál megteszi. A színek kissé mosottak, ám az AMOLED-hez szokott szemeknek úgyis a rossz kontraszt lesz a bántóbb. Jó hír viszont, hogy Gorilla Glass 3 védi a kijelzőt, a mobil fröccsenés- és porálló, de a kerete és a hátlapja is műanyag, 100%-ban újrahasznosított és egyszerűen cserélhető. A tárhely 128 GB-os és mSD kártyával bővíthető.

A 196 grammos Nokia G22 barna, egyszerű dobozában csupán egy rövid leírást és egy Type-C-Type-C kábelt találunk, ám az igazán meglepett minket, hogy a mobilon gyárilag ott volt a szilikon tok. Ez hasznos és figyelmes, jár a plusz pont érte. Mondjuk ha már a felesleges töltőfejektől szeretnék a gyártók megóvni a Földet, lehetne inkább normál USB a kábel egyik vége, a Type-C kimenetű töltőfejek még ritkábbnak számítanak a fiókok alján. Legalább a gyorstöltés miatt nem kell túl drága töltőt vásárolnunk, bár belépőszinten annak is örülnünk kell, hogy a 20 Wattos PD3-as töltést támogatja a Nokia G22 5050 mAh-s akkumulátora.

A bütykölős mobil

A Nokia G22 nem csupán kartondobozával védi a Földet. Az igazi extrája, hogy a gyártó HMD Global összeállt az iFixittel, és négyféle javítócsomagot kínál a mobilhoz, a töltőportot (az alsó NYÁK-lapot), a kijelzőt, az akkumulátort és a hátlapot is bütykölhetjük otthon. Ezeket pár kattintással megvásárolhatjuk viszonylag előnyös áron, ha pedig 5 euróval megtoldjuk a vételárat, az iFixit a szereléshez szükséges szettet is elküldi. Ehhez tartozik még egy profi leírás és videó is, hogy tényleg pár perc alatt megjavíthatssuk a mobilt még akkor is, ha amúgy nem vagyunk szakemberek. Mindehhez hozzátartozik, hogy a szereléssel nem ugrik a garancia.

A szilikon tok eltávolítását követően az iFixit szett "pengetőjével" pillanatok alatt lepattintható a hátlap. Ragasztó, hőpad és egyéb nehezítés sehol sincsen, a legtöbb komponenst apró csavarok tartják helyükön, így nem szükséges melegítés, alkoholos tisztítás, kés stb. Ha már tapasztalt vagy, 2 perc alatt hátlapot, 5 perc alatt kompletten akkumulátort cserélsz, a kijelzőhöz és alsó csatlakozósorhoz pedig 10-15 perc szükséges. Amennyiben ilyet még nem csináltál, de bátor vagy, nyugodtan nekifoghatsz a hivatalos iFixit leírások alapján, neked sem fog sokkal tovább tartani mobilod megjavítása, márpedig érdemes ezt választani, mert a sikerélmény szuper érzés.

És ha már a tartósság volt a fő szempont a 3 év gyártói garanciával értékesített telefonnál, az sem rossz hír, hogy a Nokia 3 évig havonta küldi a biztonsági frissítéseket, valamint az Android 12 után még két verziófrissítést is garantál. Ez persze sokkal jobban nézne ki, ha 2023 elején már Android 13-mal érkezett volna a G22.

A mobil többi paramétere átlagos: a Wi-Fi 5 mellett van BT5.0, NFC, jack és mono hangzás, valamint a be/kikapcsoló gombban egy ujjelnyomat-olvasó is rejtőzik, ami viszonylag pontos, de ha mégsem lenne kényelmes, arcfelismerést is választhatunk.

A hátlapon tekintélyes kamerarész figyel: az 50 MP-es főkamera jól is hangzik, ám a másik két lencse 2 MP-es makro és mélységérzékelő, vagyis túl sokra egyik sem képes. A szelfiket 8 MP-es kamerával készíthetjük. OIS nincsen, sőt, a videók sem stabilizáltak, a maximális sebesség pedig a 1080p melletti 30 fps.

A főkamerával egészen jó képeket lehet lőni normál fényviszonyok mellett, sötétben viszont elmosódottak a vonalak, könnyedén bemozdul a kép. A zoom szimpla 2×-es benagyítás szoftveresen, a makró pedig 4 cm-es fix távolságú és nem túl jó. A szelfik már közepes fényviszonyok mellett is igen zajossá válnak, de összességében a főkamerában bízhatunk és a szoftver sebességével sem volt különösebb gondunk.

Ha élsz-halsz a hosszú kapcsolatokért

A Nokia G22 nem az a mobil, amivel csajokat fogsz felszedni a plázában (hacsak nem azzal, hogy a mobil bekapcsoláskor a klasszikus Nokia-szignált játssza be). Még csak nem is az a mobil, amit előkapsz a barátaiddal, hogy ezzel készítsetek közös fotót, mert ez lövi a legjobb képeket. Ugyanakkor megbízható partnered lehet a mindennapokban, ha nem vársz tőle túl sokat és a mobiljátékok világa sem szippantott be. Az üzemidő szuper, a kezelőfelület letisztult és a többéves támogatás is meg van ígérve. Annyira vigyáznod sem kell a mobilodra: ha a sok töltéstől elhasználódik az akku, olcsón, egyszerűen és gyorsan kicserélheted, ahogy a betört kijelzőt, vagy megrepedt hátlapot is. Az iFixittel való összeállás jól hangzik és mindenképpen dicséretes, de azért nehéz azt elképzelni, hogy 2 év múlva óriási tömegek fognak pótakkut rendelni G22-es mobiljukhoz, hogy az még plusz 2 évet kiszolgálja őket. Sajnos ehhez a kijelző gyenge, az SoC pedig túlzottan lassú.

Nokia G22

Ár: 79 990 Ft
A Nokia G22 viszont megbízható partnered lehet a mindennapokban, ha nem vársz tőle túl sokat és a mobiljátékok világa sem szippantott be.
  • Unisoc T606 (12 nm)
  • 6,52", HD+, IPS, 90 Hz
  • 4/128 GB RAM/tárhely (+mSD bővítőhely)
  • 50+2+2/8 MP hát-/előlapi kamerák
  • Wi-Fi 5, BT5.0, NFC
  • Android 12
  • 165×76,2×8,5 mm, 196 g
  • 5050 mAh akkumulátor, 20 W gyorstöltés
  • 199 895 pont AnTuTu
  • 309/1319 pont GeekBench 5
  • 371/1371 pont GeekBench 6
  • 7554 pont PCMark8 W3.0
  • 25 612 pont PCMark Storage
  • 413 3DMark Wild Life
  • 879 perc üzemidő (PCM)
PRO
  • letisztult UI
  • a főkamera nem rossz
  • házilag javítható
  • hosszú üzemidő
  • 3 év garancia
Kontra
  • gyengécske SoC
  • HD-s kijelző
  • Android 12
  • haszontalan 2. és 3. kamera
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8311
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Nokia G22
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 6
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-04-21 13:56:58
    [gameinfo_webpage] => https://www.nokia.com/phones/hu_hu/nokia-g-22?sku=101S0609H068
    [gameinfo_tags] => nokia, g22, mobil, okostelefon, teszt, android, ifixit
    [gameinfo_url] => nokia-g22
    [gameinfo_pro] => letisztult UI
a főkamera nem rossz
házilag javítható
hosszú üzemidő
3 év garancia
    [gameinfo_kontra] => gyengécske SoC
HD-s kijelző
Android 12
haszontalan 2. és 3. kamera
    [gameinfo_data] => Unisoc T606 (12 nm)
6,52", HD+, IPS, 90 Hz
4/128 GB RAM/tárhely (+mSD bővítőhely)
50+2+2/8 MP hát-/előlapi kamerák
Wi-Fi 5, BT5.0, NFC
Android 12
165×76,2×8,5 mm, 196 g
5050 mAh akkumulátor, 20 W gyorstöltés
199 895 pont AnTuTu
309/1319 pont GeekBench 5
371/1371 pont GeekBench 6
7554 pont PCMark8 W3.0
25 612 pont PCMark Storage
413 3DMark Wild Life
879 perc üzemidő (PCM)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 7
        )

    [gameinfo_price] => 79 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Nokia G22 viszont megbízható partnered lehet a mindennapokban, ha nem vársz tőle túl sokat és a mobiljátékok világa sem szippantott be.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 6
            [manufacturer_name] => Nokia
            [manufacturer_url] => nokia
            [manufacturer_link] => http://www.nokia.com
            [link] => /gyarto/nokia
        )

    [link] => /termekinfo/nokia-g22-8311.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => letisztult UI
            [1] => a főkamera nem rossz
            [2] => házilag javítható
            [3] => hosszú üzemidő
            [4] => 3 év garancia
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => gyengécske SoC
            [1] => HD-s kijelző
            [2] => Android 12
            [3] => haszontalan 2. és 3. kamera
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    6

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.