Hirdetés

NVIDIA és Samsung chipeken is futhat a Windows 10



|

A Microsoft a Tegra chipekre is optimalizálta volna a Windows 10-et, de az NVIDIA egyelőre nem kért a lehetőségből.

Hirdetés

A Microsoft egy ideje már dolgozik a Qualcomm és a PC-s gyártók szakembereivel annak érdekében, hogy a Windows 10 az olyan gépeken is fusson, amelyekbe Qualcomm Snapdragon 835-ös SoC kerül. 

Hirdetés

A Windows RT-vel szemben a Windows 10 on ARM képes lesz bármilyen windowsos programot futtatni, azokat is, amelyeket x86-os chipekre terveztek. Az ARM-alapú processzorok ma már sokkal erősebbek, és a modern chipek képesek emulálni az x86-os architektúrát, ha kell. 

Az első eszközök, amelyek kiszolgálják majd az új rendszert, szinte biztosan Snapdragon 835-ös chipet kapnak. A jövőben azonban egészen új irányt is vehet a Windows 10, és mindenféle mobilos processzoron futhat. 

A Fudzilla jelentése szerint a Microsoft megkörnyékezte az NVIDIA-t, és szerette volna a Windows 10-et a Tegra chipekre is optimalizálni. Az NVIDIA egyelőre nem kért a lehetőségből. Új Tegra chip egyébként mobilba vagy tabletbe évek óta nem érkezett, az NVIDIA más területekre, például az autóiparra koncentrál. 

A történtek a szakértők szerint arra jelentenek bizonyítékot, hogy a Qualcommban nincs semmi különleges, csupán annyi, hogy igent mondott a Microsoftnak. Vagyis a jövőben a Windows 10-es eszközökben akár Samsung Exynos, NVIDIA Tegra, Huawei Kirin vagy MediaTek SoC is lehet, ha a gyártók ráugranak a Windows 10 on ARM koncepcióra. Ha nem, akkor az egész projekt csúfos bukás lesz. 

A Windows 10 on ARM nagy előnye lenne az alacsony fogyasztás és a mindig elérhető funkciók, de normál windowsos programokkal - és persze egész napos laptopos üzemidővel, lapos és könnyű dizájn mellett. Jelenleg viszont úgy tudni, hogy a Snapdragon 835-re építő windowsos PC-k sokkal lassabbak, mint az ugyanilyen SoC-vel szerelt androidos mobilok, vagyis a Windows 10 még nem igazán van ARM chipekre felkészítve. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.