Hirdetés

Nyolcszoros világelsőséggel hódít a Huawei Kirin 980-as csúcslapkája



|

A Huawei 7 nm-es lapkája nyolcmagos processzort és dupla neurális feldolgozóegységet rejt magában.

Hirdetés

Régóta várjuk már az első  7 nm-es mobilos chipet, és a 2018-as IFA kiállításon végül be is mutatkozott. A Huawei évek óta saját chipeket rak az okostelefonjaiba, ezek ráadásul tökéletesen versenyképesek a Samsung és a Qualcomm aktuális csúcslapkáival. Ami azt illeti, a Kirin 980-as csúcslapka sok tekintetben mindent megelőz, ami jelenleg elérhető a piacon. 

Hirdetés

Természetesen a gyakorlati eredményekre és tapasztalatokra csak később derül majd fény, papíron ugyanakkor elképesztő, hogy mit tud a Kirin 980. Ami azt illeti, nyolcszorosan is világelső ez az SoC. 

Ez az első mainstream chip, amit a TSMC 7 nm-es gyártástechnológiájával készítenek, és elsőként ebben vannak benne az ARM Cortex-A76-os processzormagjai. Ez az első chip Cat 21-es LTE-támogatással, és szintén ez az első, ami már a 2133 MHz-es LPDDR4X memóriákat is támogatja. Szintén ez az első, amibe dupla neurális feldolgozóegységet építettek. A Mali-G76-os GPU is itt debütál elsőként, de a WiFi és a dupla ISP teljesítménye terén is világelső a chip, papíron legalábbis mindenképp. 

A Kirin 980-as SoC két darab 2,76 GHz-en és két darab 1,92 GHz-en ketyegő Cortex-A76-os processzormagot kínál, amiket négy darab 1,8 GHz-es Cortex-A55 mag egészít ki. A Mali-G76 MP10-es GPU mellett dupla NPU és negyedik-generációs Huawei ISP jellemzi a lapkát. 

A Huawei szerint 20 százalékos teljesítménynövekedésre számíthatunk, míg takarékosság terén akár 40 százalékos előrelépést is tapasztalhatunk. A dupla NPU 120 százalékkal gyorsabb lehet, mint a Kirin 970 egyetlen NPU-ja. Percenként 4500 kép felismerésére is képes. A Cat 21-es modem maximális elméleti letöltési sebessége 1,4 Gbps. A való világban persze ezt egy darabig elég nehéz lesz elérni, a legtöbb hálózat ennek a közelébe sem ér, ha pedig mégis, az adatforgalmi keret pillanatok alatt eléghet. 

A Kirin 980-ra elsőként a Huawei Mate 20 és Mate 20 Pro, valamint a Magic 2 építenek majd. Nem sokáig lesz a piacon egyedüli 7 nm-es lapka ez, hiszen szeptember 12-én debütál az Apple A12, majd valamikor a nem túl távoli jövőben a Samsung és a Qualcomm is bemutatja a saját megoldását. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.