Hirdetés

Nagyot trollkodik a Chrome böngészővel az Office 365



|

Ha a közeljövőben telepítesz vagy frissítesz Office 365-öt, és Chrome-mal böngészel, készül számodra egy érdekes meglepetés.

Hirdetés

Amikor azt hihetnéd, hogy a komolyabb szoftvercégek már rég maguk mögött hagyták az olyan trükközéseket, hogy valamilyen program telepítésekor a figyelmed elterelésével valami mást is telepítenek, vagy bizonyos alapértelmezett funkciókat állítanak át, jön a Microsoft és a virtuális arcodba röhög. Legalábbis ilyen az a furcsa újítás, amelyet a redmondi óriásvállalat meglép az irodai programcsomag következő verziójával.

Hirdetés

Egy szoftvertámogatási dokumentum mélyén fedezték fel nemrég azt a kiegészítést, amely így fogalmaz: "Az Office 365 ProPlus 2002-es verziójától kezdődően a Microsoft Search for Bing szolgáltatáshoz kapcsolódó beépülő modul települ a Google Chrome böngészők alá, amely a Binget teszi meg a Chrome alapértelmezett keresőjévé". Ráadásul a doksi további információi alapján ugyanez történik majd minden egyes esetben, amikor frissítés érkezik az irodai programcsomaghoz.

A Microsoft úgy fogalmazott a hír kipattanására reagálva, hogy alapvetően nem a Chrome felhasználókat akarja "megtéríteni", hanem úgy gondolják, ha már valaki szándékosan telepíti az Office 365 összetett csomagját, amelynek már része a Microsoft Search is, akkor más böngészőben is az ehhez kapcsolódó keresőt szeretné használni. Épphogy védhető, de tulajdonképpen frappáns válasz.

Ennek ellenére a Redditen, Twitteren vagy épp a GitHub közösségében már felemás reakciókat szült a döntés, a legtöbb kommentelő szerint opcionálissá kellene tenni ezt a funkciót, hogy a telepítők vagy frissítők minden esetben eldönthessék, szeretnék-e a Chrome alapvető keresőjét (vagy bármi egyebet, amit korábban beállítottak maguknak) átváltani Bingre. Persze az is tény, hogy a Chrome alapértelmezett keresőjét gyorsan és egyszerűen vissza tudjuk állítani, de a kritizálók szerint ez ettől még elég szép kavarodásokat okozhat például egy sok alkalmazottat foglalkoztató cég esetében, ahol nem mindenki értené azonnal, miért változott meg a böngészője kereséskor.

A döntés mögött persze inkább az áll, hogy a Bing erősen le van maradva a keresők rangsorában, ráadásul az EU által Androidon bevezetett kötelező böngészőválasztójában is viszonylag alulra került, még az "indie kereső" DuckDuckGo is feljebb bukkan fel a sorban. Egyelőre semmi jele, hogy a zúgolódás ellenére a Microsoft változtatna a trükkön, ezért amikor februárban frissül az Office 365, a Chrome mindenképpen megkavarodik, de a teljes nemzetközi bevezetés idejére állítólag a Firefoxot is hasonlóan megbingesíti a telepítés, illetve a frissítés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.