Hirdetés

Okos húzás vagy felelőtlen döntés használt PC-t vásárolni?

|

Az új számítógépek drágák, ezért sokaknak jut eszébe használt, felújított PC-t vásárolni. Az ötlet nem rossz, de van pár dolog, amire figyelni kell.

Hirdetés

Használt termék vásárlásakor az ember általában örül és aggódik is egyszerre: örül, mert a bolti újnál kedvezőbb áron juthat hozzá valamihez, viszont aggódik is, hiszen az adott termék előéletét egyáltalán nem ismeri, ami pedig értelemszerűen kockázatot is hordoz magában. Egy használt számítógép vásárlása sem kivétel ez alól; ráadásul egy elektronikai eszköz gyors tesztelése nem minden esetben fedi fel az apró hibákat. Egy kis felkészüléssel és odafigyeléssel ugyanakkor a nagyobb hibákat viszonylag könnyen felfedezhetjük.

Elsőként nézzük meg, mennyi pénzt szánunk a gépvásárlásra és azt is, hogy mennyibe kerülne egy, az igényeinknek megfelelő, új gépet vásárolni. Ha az előbbi összeg nem alacsonyabb legalább 25-30 százalékkal, akkor inkább gyűjtsünk még egy keveset, és vásároljuk meg az új gépet. Hosszú távon jobban járunk. Mutatjuk, mire kell még figyelni!

Hirdetés

Használt vagy felújított PC?

Ha bármilyen olyan terméket vásárolunk, amit korábban már használt valaki, akkor mindig van kockázat: nemcsak azért, mert alapvetően nem új, a gyárban ellenőrzött dolgot kaptunk, hanem azért is, mert a használt termékekre sokszor egyáltalán nincs vagy csak rövid ideig érvényes a garancia. Ez nemcsak a számítógépekre vonatkozik, hanem bármire - autóra, mosógépre is.

De távolról sem mindegy, hogy a számítógépet hogyan és honnan vásároljuk. Ha magánszemélytől, akkor klasszikus használtcikkvételről van szó, és bár ilyenkor is vannak jogaink, sokkal nehezebb ezek érvényesítése akkor, ha a vásárlást követően esetleg probléma adódna. Használt gépet vásárolhatunk cégektől is, ha épp a géppark felújítása zajlik - azonban erre leginkább csak az ott dolgozóknak van lehetősége. Rengeteg bolt szakosodott viszont arra, hogy a használt PC-ket felújítva ismét értékesítse.

Az üzletben vásárolt, felújított gépek előnye nemcsak az, hogy jó esetben hozzáértő kezek vizsgálták meg, hogy valóban megfelelően működik-e minden, hanem az is, hogy ezekre a gépekre ugyanúgy vonatkozik garancia, mint az új termékekre.

Biztosra mehetünk, nem valószínű, hogy egy felújított géppel több probléma lesz, mint egy új masinával. A bolti vásárlás előnye még az is, hogy sokkal nagyobb készletből tudunk választani, ráadásul gyakran teljesítik az extra kéréseket is (például "Ezt a gépet kérem, de inkább SSD-vel").

Tipp: nagyon fontos, hogy valamilyen papírral mindenképp rendelkezzünk a vásárlásról! Ehhez ne csak akkor ragaszkodjunk, ha idegentől vásárolunk. A legjobb adásvételi szerződést írni, amelyen a vételár mellett ajánlott feltüntetni az esetlegesen ismert hibákat és azt, hogy az eladó szerint a termék működőképes. 

Ami elromolhat, az el is romlik?

Murphy törvényét alighanem mindenki ismeri - túlságosan is jól. A használt gépeknél a legnagyobb aggodalom mindig az, hogy a gép nem fog-e néhány nap vagy hét elteltével meghibásodni. Nos, erre garancia természetesen nincs, de azért néhány alapdologgal nem árt tisztában lenni. Akár notebookról, akár asztali PC-ről van szó, három dologra kell - vagy épp nem kell - figyelni.

Az első a külcsín. Logikus, hogy egy használt gép esetében a burkolat megsínyli az idő múlását. Jobb esetben ez csupán néhány karcot vagy a burkolat elszíneződését jelenti, ha azonban repedés vagy nagyobb sérülés, deformáció látható rajta, akkor az intő jel. Főleg egy notebook esetében, mert ezek arra utalhatnak, hogy a gép leesett. A külső sérüléseknél mindig azt kell megfontolni, hogy az esetleges hibákkal együtt tudunk-e élni vagy sem - illetve ha nem, akkor azt is, hogy tudunk-e tenni valamit ellene. Egy számítógépház például nem kerül sokba, tehát akár jó döntés lehet megvenni az asztali PC-t, majd új házba költöztetni.

Ha van rá lehetőség, akkor a számítógépházat mindenképp nyissuk ki; a belső rendezettsége és az, hogy a hűtőbordák, ventilátorok mennyire telítődtek meg porral, utalhat arra, hogy a géppel törődött-e tulajdonosa vagy sem.

Ami a belsőt illeti, a komponenseket két csoportra kell bontani: a mozgó alkatrésszel és az a nélkül szerelt egységekre. Előbbi csoportba tartoznak a merevlemezek, az optikai meghajtók és a ventilátorok (a processzorhűtő, a GPU-hűtő és a tápegység ventilátora is), utóbbiba pedig az összes többi komponens, így az alaplap, a processzor, a memória és a bővítőkártyák.

Logikus módon sokkal nagyobb a meghibásodás valószínűsége annál a csoportnál, amelybe a mozgó alkatrészt tartalmazó kütyük tartoznak; egyszerűen a kopás miatt törvényszerű, hogy előbb-utóbb elromlanak. Mindazonáltal a ventilátorok cseréje filléres költség, így egy gép megvételét, ha egyébként teljesen rendben lévőnek tűnik, csak a kerregő ventilátor miatt nem feltétlenül kell elvetni. A merevlemezzel kapcsolatban pedig a legjobb, amit tehetünk, az az, hogy azonnal cseréljük - olyan ez, mint a használt autónál a vezérműszíj cseréje.

A mozgó alkatrészt nem tartalmazó hardvereknél, nem túlaggódva a dolgot, a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha akár a processzort, akár a videokártyát túlhajtva használták éveken keresztül - egy gamer PC esetében erre van is esély (vannak, akik képesek mindent megtenni pár extra fps reményében), de komoly problémát ez is csak extrém túlhajtás esetén okozhat vagy akkor, ha mellette a megfelelő hűtés nem volt biztosított. Az alaplap és a GPU elektrolit kondenzátorait (ha még vannak) szemrevételezéssel ellenőrizhetjük; ha felső részük púpos, akkor az adott hardver az életciklusa végén jár, így inkább keressünk másik gépet!

Tipp: egy fontos szabályt érdemes követni. Ha az ár túlzottan csábító, akkor érdemes gyanakodni. Mesét persze mindig ki lehet találni, de nem valószínű, hogy bárki 20 ezer forintért kínálna például egy 150 ezer forintos gépet csak azért, mert közben rájött, hogy mégsem tudja kihasználni a képességeit.

A tesztelés komplex

A használtszámítógép-vásárlás legnagyobb buktatója az, hogy csak alapos teszteléssel lehet megbizonyosodni arról, hogy minden rendben van; az alapos tesztelés ugyanakkor nem két perc. Egy burn-in teszttel (pl. CPU Stability Test 6.0) relatíve gyorsan és jó eséllyel zárhatjuk ki a processzor, az alaplap és a memória hibáját, ha viszont a GPU-t és/vagy a merevlemezt is szeretnénk alaposan tesztelni, akkor az ennél jóval hosszabb ideig is eltarthat. Sajnos a tesztelést nem lehet kihagyni; az első napokat tehát célszerű az alapos vizsgálódással tölteni, így gyorsan jelezhetünk az eladónak, ha valami nem stimmel.

Fő az adatbiztonság!

Használt gépet meglévő rendszerrel tilos használni; sosem lehet tudni például, hogy az eladó milyen szoftvereket telepített a gépre. Lehetséges, hogy nem jogtiszta a Windows és/vagy a programok nagy része, szélsőséges esetben az adattároló akár törvénytelen cselekedetek nyomait is tartalmazhatja, és abban sem lehetünk biztosak, hogy a gépen lévő rendszeren nem bújt-e meg valamilyen vírus vagy keylogger.

Az operációs rendszert és a szükséges programokat tehát akkor is telepítsük újra, ha a gépet szoftverekkel együtt, tökéletesen működőképes állapotban kaptuk.

Ez már csak azért is jó, mert így elég nagy eséllyel zárhatjuk ki annak lehetőségét is, hogy egy esetleges rendszerhibát szoftver- vagy rendszerbeállítás okoz. Ha tökéletesen biztosra szeretnénk menni, akkor az alaplap BIOS-át is érdemes frissíteni.

Az adattárolóra, ha merevlemez, egyébként is kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen a klasszikus HDD-k élettartama véges. Nem az a kérdés, hogy elromlanak-e, hanem az, hogy mikor. Tekintettel arra, hogy a HDD tárolja pótolhatatlan adatainkat, egy használt HDD időzített bombaként ketyeg. Egy ötévesnél régebbi adattárolót érdemes azonnal cserélni, minden egyéb esetben pedig gondoskodjunk arról, hogy legyen biztonsági mentés már az első pillanattól kezdődően! Jó alternatíva lehet, ha a meglévő HDD mellé veszünk a gépbe egy 256 GB-os SSD-t; a 10-12 ezer forintos beruházással fényéveket dobhatunk a sebességen.

A cikk folytatódik, lapozz tovább!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.