Hirdetés

Olcsó PC-kre szabták a Windows 10 Lean verziót



|

Akár olyan eszközökön is működne az új kiadás, amikben csak 16 GB tárhely található.

Hirdetés

Bőven akad a piacon olyan olcsó windowsos táblagép és laptop, amelyben mindössze 32 GB tárhely van. Olyat is láttunk már az elmúlt években, amelyekben csak 16 GB van. Bár mindez alapvetően elég lenne egy alapszintű Windows-élményre, és talán 1-2 app telepítésére is, a gyakorlat azt mutatja, hogy a felhasználók bicskája beletörik a komolyabb Windows-frissítések letöltésébe és telepítésébe az ilyen konfigurációkon. Ez elég nagy probléma, és éppen ezért nem igazán ajánlott olyan gépet venni, amiben ennyire kicsi a tárhely. 

Hirdetés

Mivel a Microsoft évi két nagy frissítést ad ki a Windows 10-hez, a támogatást pedig kb. 18 havonta megvonja a régi verzióktól, ezért fontos lenne a probléma megoldása. A Microsoft talán már dolgozik is ezen, és nem úgy, hogy a gyártókat nagyobb adattároló használatára kötelezi. Olyan Windows közeledhet, ami 2 GB-tal kevesebb tárhelyet kér, mint a Windows 10 Pro. 

A Twitteren egy Lucan nevű felhasználó olyan képeket tett közzé, amelyek egy eddig be nem jelentett Windows 10 Lean verzióról szólnak. Azt nem tudni, hogy ez végleges név lesz-e, de annyi bizonyos, hogy rengeteg dolog hiányzik belőle: a böngésző, a beállításszerkesztő, a PowerShell, a Paint, a játékok, a Skype, a Fotók és a windowsos appok is. A Windows 10 Pro verzióhoz képest több mint 50 000 fájl hiányzik. 

Miért? A Windows Central forrásai szerint azért, hogy a Windows frissítéseit korlátozott tárhelyekre is lehessen telepíteni. A Windows 10 Lean ugyanis továbbra is teljesen funkcionális, és bármit képes futtatni - tehát nem olyan, mint a Windows RT, a Windows 10 S vagy a Windows 10 on ARM. 

Azt nem tudni, hogy a hiányzó elemeket lehet-e majd pótolni, és egyelőre az is elképzelhető, hogy a Microsoft már elkaszálta ezt az ötletet. 

A tavaszi (áprilisi) nagy frissítésre mindenesetre a következő hetek során számíthatunk, május 7-én pedig a Microsoft Build konferencia esedékes - talán ott kiderül valami. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.