Hirdetés

OLED, Intel Core i9, Ryzen 6900HX és Intel Arc GPU: támadnak az új Zenbookok



|

Dübörög a notebook-piac, ám hogy ez így is maradjon, még izgalmasabb modelleket kell piacra dobni. A 2022-es Asus Zenbookok nem is aprózzák el a frissítést.

Hirdetés

A teljes Zenbook-csapatot lecserélte május elején az Asus, méghozzá az alsóbb kategóriás (bár hozzá kell tenni, hogy már ez is masszívan középkategóriát jelent) modellektől egészen a Pro Duo kétkijelzős példányokig. Van itt minden, ami modern: 12. generációs Intel CPU és platform, új OLED-kijelzők, 6000-es Ryzen-sorozat és új dizájn is.

Hiába az új csapat és a kategorizálás, nem egyszerű kiigazodni a Zenbookok családfáján. A cég több csoportba szervezte a modelleket, amelyeken belül több alaptípus is van, amelyeknek ugyebár többféle konfigurációja.

Ugye, már ez is elég bonyolultan hangzik?

Na de ne ijedj meg, megpróbáljuk átláthatóvá tenni az immáron új logóval érkező kínálatot. Kezdjük mindjárt a tetején, ahol a teljesítményre fókuszáló Zenbook Pro szériát kaptuk. A Zenbook Pro 16X OLED a cég zászlóshajója és mint ilyen, egyben a legerősebb is.

Hirdetés

Zenbook-cunami

A duplakijelzős Zenbook Pro 14 Duo OLED megjelenése azt támasztja alá, hogy ez az egyedi dizájn bevált és kedvelik a felhasználók, sőt, itt a ScreenPad Plus is teljesen megújult. A Pro szérián belül a világ első 17"-os Zenbookja is meglátta a napvilágot, a 15"-os modellből pedig Flip változat, vagyis átforgatható zsanéros típus is készült. A Zenbook S családot nem kell bemutatni: a prémium, mindössze 1 kg-os laptopok nem csupán ultravékonyak, erősek is egyben.

A legerősebb

A Zenbook Pro 16X OLED egy igazi faltörő, no de nem otromba formája, hanem számítási teljesítménye miatt. A Dolby Vision-hitelesített, 16:10-es, 60 Hz-es, 4K OLED kijelző csak az egyik extrája a gépnek, amit a legújabb, 12. generációs Intel Core i9-12900H CPU hajt meg egy GeForce RTX 3060 társaságában. Az új gép vadonatúj hűtést is kapott, így terheléskor a 140 Watt sem kottyan meg neki, miközben a ventilátorzaj nem szökik fel elviselhetetlen szintre. A tartalomgyártóknak készített gép 2,4 kg-os, alumínium unibody kialakítású és a már említett hűtés az IceCool Pro nevet kapta, a 96 Wh-s akkuval pedig a 10 órás üzem sem elérhetetlen.

Szintén "Pro"-jelzéssel érkezik a Zenbook Pro 17, amelynek 17,3"-os IPS NanoEdge érintőkijelzője Dolby Vision és Pantone-hitelesített (csakúgy, mint az OLED változatok). Itt már az AMD Ryzen 9 6900HX processzor és platform is elérhető, vagyis a sebességgel nem lesz gondod. Ha pedig érdekes chipek, akkor a Zenbook Pro 15 Flip OLED-re is érdemes odafigyelned: ez a gép ugyanis nem csupán 120 Hz-es OLED kijelzője miatt érdekes, hanem a 12. generációs Intel Core i7 CPU mellé szerelt Intel Arc A370M GPU miatt is, amelytől nagyon sokat vár (konkrétan elsöprő sikert) az Intel.

Duplán látás

A leglátványosabb Zenbook továbbra is a Zenbook Pro 14 Duo OLED, amely idén már 14,5"-os OLED-panelt kapott. Ez 2,8K felbontású és 120 Hz-es frissítésre képes, miközben a másodlagos, automatikusan felnyíló ScreenPad Plus érintőkijelző a maga 12,7"-jával értékes asztalfelületet ad a munkád megkönnyítéséhez. Processzorból itt is választható a legerősebb Core i9-12900H, a GPU GeForce RTX 3050 Ti lehet, de ha a 14"-os helyett a szintén megújult Zenbook Pro 15 Duo OLED-et választod, akár RTX 3060-at is kérhetsz új, egyedi tartalomgyártó mobil erőművedbe.

A fogyókúrás modellek

Minden laptop vékony és könnyű ma már, de a Zenbook S-eknél az Asus azt ígéri, hogy ultravékony és ultrakönnyű PC-d lehet. A 13,3"-os OLED-kijelzős modellek közül a Flip változat áthajtható kijelzős (ErgoLift zsanér), a 12. generációs Intel Core i7 CPU-val szerelt gép ráadásul valóban rászolgált az "ultra" jelzőre, ugyanis 1,1 kg-os és 14,9 mm vastag. Szerencsére ez nem ment az akkumulátor rovására, amely 67 Wh-s és egy munkanapot képes végigcsinálni, sőt, portokból sem szenvedsz hiányt, ugyanis 3 Thunderbolt 4-et és mSD kártyaolvasót is kapsz. Az ujjlenyomat-olvasó már nem is lehet meglepetés, viszont a környezeti RGB színérzékelő érdekes extra, amely segít a kijelző fényerejét és színhőmérsékletét az aktuális környezeti fényviszonyokhoz igazítani.

A Zenbook S 13 OLED AMD Ryzen 7 6800U CPU-val és Radeon 680M GPU-val is kérhető, ráadásul így is 19 órás üzemidőt ígér a gyártó, méghozzá úgy, hogy nem holmi alsópolcos kijelzővel kell megküzdened: a 13,3"-os OLED-panel 2,8K-felbontású, HDR-képes és ahogy a fenti modellek, úgy ez is PANTONE és Dolby Vision-hitelesítéssel rendelkezik.

Welcome to the PC World Testlab

A sok-sok új laptoppal kapcsolatban az igazán fontos hír talán az, hogy nem holmi paper-launch-ról van szó, vagyis nem csupán néhány darab ilyen gép létezik az Asus központjában: ezek a gépek hamarosan meg is érkeznek hazánkba is, és természetesen látogatást tesznek tesztlaborunkban is, ahol ízekre fogjuk őket szedni, hogy megtudjuk, valóban sikerült-e az annyira várt nagy előrelépést elérni teljesítményben, üzemidőben és szolgáltatásokban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.