Hirdetés

Óriási büntetést kaphatnak a memóriagyártók



|

Kína trösztellenes hatósága jelenleg is vizsgálatot folytat a memóriaipar óriásai ellen.

Hirdetés

Kína trösztellenes hatósága már tavaly meglátogatta a Samsungot, a Micront és az SK Hynix főhadiszállását, és kifejezte aggodalmát az igen magas DRAM-árak miatt. 

Hirdetés

Bár voltak biztató jelek, a megbeszélések végül nem hoztak eredményeket, a DRAM-árak pedig az idei első negyedévben tovább emelkedtek. A kínai hatóságoknak a jelentések szerint mostanra elfogyott a türelme, emiatt pedig már tart a nyomozás a Samsung, a Micron és az SK Hynix ellen. 

A három cég a globális DRAM-piac 90 százalékát birtokolja jelenleg. Mindhárom vállalat együttműködik a kínai hatóságokkal. Amennyiben a szakemberek bűnösnek találják ármanipuláció vádjában az óriásokat, akkor a memóriagyártók a kartellezés miatt 800 millió dollártól egészen 8 milliárd dollárig terjedő büntetést kaphatnak. A büntetéseket a cégek Kínában mért DRAM-eladásai alapján számolják (2016-ra és 2017-re vonatkozóan). 

Apró érdekesség, hogy ez a hármas már korábban is manipulálta az árakat, az Infineon és az Elpida Memory társaságában, Amerikában, 1999 áprilisa és 2002 júniusa között. Az Infineon 2004-ben 160 millió dolláros büntetést kapott, a Hynix 185 milliósat, az Elpida 84 milliósat, a Samsung 300 milliósat. Az Infineon ezután lehúzta a rolót, az Elpidát pedig megvette a Micron. 

Kína nem mellesleg önfenntartóvá válna a memóriák terén, így a helyi gyártók (mint a Yangtze Memory Technologies) nagy támogatást kapnak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.