Hirdetés

Ősrégi technológiát kapcsol ki a Windows 11 legújabb frissítése



|

A fájlmegosztást teszi biztonságosabbá a Windows 11 azzal, hogy kikapcsol egy évtizedekkel ezelőtt bevezetett technológiát.

Hirdetés

Tovább szállítják az érdekes frissítéseket a Windows 11 készítői, de amellett, hogy például alapvető funkciókat fejlesztenek tovább, a biztonságra koncentráló változtatásokat is eszközölnek. Hamarosan a fájlmegosztást teszik kevésbé kockázatossá egy mára elavultnak számító technológia kiküszöbölésével.

Érdekes módon a Windows 11-ben alapértelmezésként be volt kapcsolva az IBM által a '80-as években kifejlesztett SMB1 protokoll, így ezen keresztül adhattak a felhasználók hozzáférést más számítógépeken az állományaikhoz. Ezt hamarosan kivezetik a fejlesztők, és később már csak speciális esetekben használhatjuk a technológiát.

Hirdetés

Ahogy az egyik fejlesztő, Ned Pyle megosztotta a Windows 11 felhasználóival egy blogposztban, az új fejlesztések élesítés előtti kipróbálására szolgáló Insider változatokban már alapértelmezésként ki lesz kapcsolva az SMB1 protokoll, és nemsokára az éles verziók is átállnak majd erre a beállításra, majd a hozzájuk kapcsolódó driverek és fájlok is eltűnnek az operációs rendszerből.

Azoknak, akik üzleti felhasználóként még szeretnének régi szerverekhez, orvosi berendezésekhez vagy mondjuk gyártásban használt eszközökhöz csatlakozni egy Windows 11-es géppel, egy külön telepítőkészletet bocsát rendelkezésre a Microsoft, de úgy tűnik, alapvetően nem szeretnék, hogy ezt a régi technológiát sokan használják.

Erre egyébként nem is lenne sokaknak szüksége, a Windows 10 és a Windows Server már 2017. óta nem alkalmazza alapértelmezettként az SMB1-et, így a The Register értesülései szerint az összes hálózati forgalomnak is csak elenyésző, egy százaléknál is kisebb hányadát bonyolítják a segítségével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.