Hirdetés

Összefog a Microsoft és az AMD az Nvidia MI-szörnye ellen



|

Miközben a Microsoft talán a legnagyobb felvásárlója az Nvidia grafikus chipjeinek.

Hirdetés

Aki azt hitte, hogy a koronavírus-járvány lecsengése vagy a kriptobányászat vége elhozza majd az olcsó videokártyákat, az sajnos nagyot tévedett. Jensen Huang, az Nvidia első embere is elmondta, hogy erre hiába is várunk, de akkor még nem sokan értették, mire építi ezt a nagyon határozott kijelentését. Azóta egyértelmű, hogy beigazolódni látszanak a számításai, a grafikus chipek iránti kereslet ugyanis cseppet sem csökkent, sőt!

Ezt elsősorban a mesterséges intelligencia előretörésének köszönhetik, az Nvidia chipjei pedig nemcsak a felhasználói hardverekben, hanem a munkaállomások terén is piacvezetők. A vállalat egyik legnagyobb vásárlója a Microsoft, melynek Azure adatközpontjaiban több tízezer Nvidia GPU dolgozik. A vállalat azonban most a Bloomberg értesülései szerint az AMD-vel fűzné szorosabbra a barátságát, hogy fejlesszék a vállalat chipjeinek teljesítményét a mesterséges intelligencia-alapú alkalmazások terén.

Hirdetés

A lap arról számolt be, hogy az AMD dolgozik a Microsoft műhelyében készülő, Athena néven emlegetett MI-gyorsítón, a redmondi óriás szóvivője azonban ezt nyíltan cáfolta. Akárhogy is, a Microsoft számára nyilvánvalóan elképesztően fontos a mesterséges intelligencia, amit egyre több szoftverbe és szolgáltatásba próbálnak beépíteni, így nyilvánvalóan csak profitálnának abból, ha az AMD is versenyképes lenne a szegmensben, és elindulna egy árverseny a két gyártó között.

A pirosak sajnos jelenleg nagyon le vannak maradva: az AMD csúcsmodellje, a Radeon RX 7900 XTX hiába gyorsabb a legtöbb játékban, mint az RTX 4080, ha mesterséges intelligenciáról van szó, még a 4070 Ti-jal szemben is alulmarad, így bőven van hová fejlődni ezen a téren.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.