Hirdetés

Padlón a kriptopénzek, özönlenek majd a használt videokártyák



|

Éves mélységekben a bitcoin és az ethereum, a használt videokártyák hamarosan elárasztják majd az aukciós és apróhirdetéses oldalakat.

Hirdetés

Egy ideje már lehet hallani, hogy a kriptovaluták iránti érdeklődés alaposan megcsappant, és nemrég az is kiderült, hogy ez igen szorult helyzetbe hozza majd az alaplap- és videokártya-gyártókat. Ami azt illeti, a legnépszerűbb bitcoin és ethereum árfolyama éves mélységekbe került. A szakértők szerint kipukkant a lufi, a kriptovaluták összeomlottak. 

Hirdetés

Az ethereum a hét elején 140 dollár alá esett, míg a bitcoin 4700 dolláron állt. Ez óriási különbséget jelent a januári értékekhez mérten, amikor a bitcoin árfolyama megkarcolta a 20 000 dolláros határt, ezzel pedig a legértékesebb "valutává" tette azt a történelem során. 

A kriptoőrület elcsendesülése a jelek szerint a videokártyák piacára más hatással is van, legalábbis egyes régiókban már érezhető egy másik jelenség: csökkennek a vételárak. 

A TechPowerUp jelentése szerint az AMD Radeon RX Vega 64 zászlóshajóját a januári 1500 dolláros vételár helyett már akár 399-ért is be lehet szerezni, míg a Radeon RX 580 ára 700 dollár fölötti értékekről 200 alá zuhant. Az NVIDIA Pascal kártyái is egyre olcsóbbak, a GeForce GTX 1070 Ti már 400 dollár alatt vihető. Mindez persze még rosszabb hatást gyakorolhat a gyártókra, amelyek a vártnál sokkal rosszabb árbevételekre számíthatnak. 

Különböző okok miatt a GeForce GTX 1080 Ti ára továbbra is magas (egyes hírek szerint nem gyártanak többet, mások szerint ez jobb alternatíva, mint a legújabb modellek), illetve az RTX 20-as széria vételára is a plafonon marad. Az jó kérdés, hogy az új modellek ára miként alakul, hiszen a hírek szerint további áremelésekre készül az NVIDIA (csak így tudja garantálni, hogy részben nyereséges maradjon). Az viszont biztosnak tűnik, hogy a különböző aukciós és apróhirdetési oldalakat hamarosan elárasztják a használt videokártyák. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.