Hirdetés

Panasonic: A MPixel háborúnak márpedig vége



|

A kompakt halott, a MILC túlzsúfolt, a profi kameráknak azonban egy új ága egyre népszerűbb: ezeket a gépeket videózáshoz tökéletesítik és ebben nyújt újat a GH5S, ami a tavalyi 20,3 helyett 10,2 MPixeles szenzort kapott.

Hirdetés

A tavaly megjelent Panasonic GH5 hatalmas lépés volt a cég részéről, a korosodó GH4-től rengeteg mindenben eltérő kamera egyik legfontosabb újdonsága a 4K@60 fps rögzítés volt. A GH5S ezt a vonalat követi, azonban a pixelek száma 10,2 MPixel.

Hirdetés

A Digital Live MOS érzékelő fényérzékenysége különösen jó, így nem kell több sötét résztől tartanunk rosszabb fényviszonyok mellett sem. A Venus Engine-t is javították, így a Cinema 4K felbontásnál is 60/50p sebességet kaphatunk, sőt, a 14 bites RAW felvételeket is támogatja az új modell. A 4:2:2 10 bites videorögzítés a filmek készítésénél is használt színmegjelenítést nyújtja, miközben a felvétel hossza nincsen limitálva.

 

HDR és gyorsaság

2018-ban is fontos szerepet kap a HDR, amiből a GH5S Photo Style módban a Hybrid Log Gamma-t támogatja, így semmi akadálya a 4K HDR felvételeknek. Az fps-értékeket is feljebb tornázhatjuk, ha lassított felvételre van szükségünk: ha full HD-re váltunk vissza, akár 240 fps-t is elérhetünk.

Már a GH5 is nagyon gyors kamera volt, a GH5S utód azonban még ezen is túltesz. Az autofókusz mindössze 0,07 s-ot vesz igénybe, így akár 12 fps-sel készíthetünk képeket, illetve 14 RAW formátumnál 11 fps-sel. Ha 4K fotó módba kapcsolunk, 60 képkocka/másodperces sebesség lesz a jutalmunk sorozatfelvételnél, 8 MPixeles felbontásban.

 

Strapabíró

A GH5S sem egy tucatkészülék, ám ha kifizetjük az árát, strapálhatjuk kedvünkre a gépet. Ebben az első-hátsó magnéziumöntvény segít, illetve a készülék cseppálló, porálló és akár -10 Celsius fokban is használható. Megmaradt a két SD-kártyahely is, ahol már a V60-as kártyákat érdemes használni, valamint kapunk Wi-Fi-t, HDMI-t és Bluetooth-ot is.

A GH5S ára egyelőre nem ismert, de biztosak lehetünk benne, hogy ez sem lesz tucattermék, ellenben a kisebb MILC-gépekkel, amelyekre a mobilfotózás minőségének javulása ellenére egyre nagyobb a kereslet a végfelhasználók között.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.