Hirdetés

PC-kben dübörög a Qualcomm eddigi legextrémebb Snapdragon chipje



|

Bemutatkozott a 7 nm-es Snapdragon 8cx, amelyet kifejezetten windowsos PC-kbe tervezett a Qualcomm.

Hirdetés

Az első ARM-alapú Windows 10-es PC-kbe még a Qualcomm Snapdragon 835 került, ami bár 2017 leggyorsabb mobilos chipje volt, a PC-kben elég gyengének bizonyult. A második próbálkozást a Snapdragon 850 jelentette, ami a Snapdragon 845 PC-kre optimalizált, 30 százalékkal erősebb változata. 

Hirdetés

Jövőre érkezik viszont az első olyan Qualcomm Snapdragon chip, amelyet már az alapoktól windowsos PC-khez fejlesztettek. Ez a Snapdragon 8cx, az eddigi legextrémebb megoldás. A 7 wattos, 8-magos processzor elvileg olyan teljesítményt nyújt, mint a 15 wattos Intel U széria. A gyakorlati tesztekre még várnunk kell, az első Snapdragon 8cx-re építő fogyasztói eszközök csak 2019 őszén jelennek meg. 

Bár az appok futtatásával tovább is lehetnek nehézségek az ARM architektúra miatt, ha a Qualcomm hozza az ígéreteit, akkor alaposan felrázhatja a PC- és a processzorpiacot. Jelenleg az Intel az úr, bár az AMD az utóbbi 1-2 évben egyre nagyobb fenyegetést jelent minden téren. 

A PC-kbe szánt Snapdragon chipek persze nem jelentenek veszélyt a Threadripper és az X-szériás processzorokra, de ha kellő erőt és jó üzemidőt garantálnak, a laptopok piacán átvehetik az uralmat. 

A Snapdragon 8 cx 7 nm-es technológiával készül, nyolc Kryo 495 processzormagot és Adreno 680 grafikát kínál. Akár 16 GB LPDDR4x-2133-as RAM-ot is támogat, dupla Spectra 390 képfeldolgozóval. A Qualcomm X24 LTE-modemet rejtő chip két 16 megapixeles vagy egy 32 megapixels kamerát támogat, továbbá az USB 3.1 második-generációját és a Quick Charge 4+ gyorstöltést. A GPU kétszer jobb, mint a Snapdragon 850-ben, illetve 60 százalékkal hatékonyabb. Két 4K-s HDR-kijelzővel is boldogul. A sikert segítheti továbbá, hogy a Mozilla és a Google már dolgoznak a böngészőink natív ARM-alapú verzióin. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.