Hirdetés

Pénzügyi rendszerek kibertámadásával játszadozik a NATO



|

Különböző, előre összeállított eseménysorozatokra épülő háborús játék zajlik épp az észak-atlanti szervezet kibervédelmi központjában.

Hirdetés

A saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy nagyvállalatok és velük együtt a legutolsó láncszem szerepét betöltő felhasználók milyen gyorsan eshetnek kibertámadások áldozatává. Szinte nem telik el nap úgy, hogy ne érkezne hír a világ valamely pontjáról olyan hálózati behatolásokról, illetéktelen tevékenységekről, melyek érzékeny személyes vagy üzleti adatokat veszélyeztetnek.

A Microsoftot sújtó Exchange-támadás kitűnő példa arra, milyen nagymértékű lehet egy sikeres próbálkozás, de ha leszűkítjük a kört hazánkra, akkor például az Unix Autóval kapcsolatos kellemetlenségek (szerverek és honlap feltörése) juthatnak eszünkbe.

Hirdetés

Nem ezek hatására, inkább a folyamatos megelőzés érdekében a NATO idén is megtartja azt a kibertámadásos háborús játékát, amit az Észtországban működő Kibervédelmi Központja irányít 4 napon keresztül, április 13-16-ig. Bár az ilyen jellegű támadások kvázi tematikától és iparágtól függetlenek, a Locked Shields gyakorlat idén kifejezetten a pénzügyi szervezetekre és ágazatokra fókuszál.

A háborús játék olyan forgatókönyvekre épül, amelyek feltárják, hogy a kitalált nemzet infrastruktúrája elleni széleskörű támadások miként sújthatják a globális pénzügyi rendszer működésének fenntartása szempontjából kritikus tevékenységeket, például a fizetési és elszámolási műveleteket. A világjárvány miatt a szimulációt távolról vezénylik, amely formátumot az idei alkalmat tekintve a maga nemében a legnagyobb globális gyakorlatnak tekinti a NATO.

"Ez segít tesztelni, hogy a vállalatok hogyan reagálhatnak hatékonyabban és gyorsabban az őket ért támadásokra." - mondta Ron Green, MasterCard információbiztonsági vezetője. A vállalat szorosan együttműködött a NATO-val a gyakorlat felépítésében, pontosan azért, hogy ne csak egy, az asztalok mellett zajló próbáról legyen szó. Ehelyett a szimuláció egy ún. "élő tűz gyakorlat", amely tényleges támadásokat tartalmaz az aktuális vállalati gyakorlatok és a kiberbiztonsági szakemberek által felállított rendszerek ellen. A játék támadó és védekező, úgynevezett vörös és kék csapatokat állít egymással szemben a szimuláció során, és egy fehér színnel jelölt játékvezetői csapat dönti el a manőverek hatásait és adott esetben új forgatókönyveket helyez be a játékba.

A Locked Shields gyakorlat 30 nemzet több mint 2000 résztvevőjével zajlik, amely révén remélhetőleg egy állandó nemzetközi párbeszéd és összefogás jöhet létre a kibervédelmi fejlesztések erősítése érdekében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.