Hirdetés

Philips 272B1G monitorteszt – a szuperzöld rezsibarát kijelző



|

Mindent bevetettek a Philips mérnökei, hogy szédítően alacsony szintre szorítsák a fogyasztást. Megnéztük, sikerült-e nekik, és ha igen, vajon milyen áron.

Hirdetés

Felpezsdült a monitorok világa az utóbbi években, de a gyártók mindössze néhány fejlesztést erőltettek: minél rövidebb válaszidő, minél nagyobb frissítés, minél nagyobb képátló és HDR, még akkor is, amikor annak semmi értelme (igen, a VESA-féle DisplayHDR 400-ra gondolunk). A Philips és az AOC is kivette a részét ebből, ám előbbinek több szériája is létezik és nem mindenhol ezek a tulajdonságok számítanak a legfontosabbaknak. Ilyen a B-széria, amire nem lehet azt mondani, hogy kimondottan izgalmas külsejű kijelzőket fog egybe, van viszont egy másik, szintén fontosnak tekinthető irányvonal, amiben ismét nagyot lépett előre a Philips: ez pedig a fogyasztás.

A tesztlaborunkba érkezett 272B1G monitor a fogyasztás minimalizálását tűzte ki célul, de a szimpla teljesítménymérés mellett az is fontos szempont, hogy ez a takarékoskodás mennyire ment a képminőség, vagy a használhatóság rovására.

Hirdetés

Változatlan külső

Elég csak egy-két évet visszamenni az időben: nagyon kevés felhasználót érdekelt egy-egy monitor fogyasztása - ez volt nagyjából a legutolsó szempont, amit megvizsgáltak. Aztán 2022-ben az energiaárak óriásit drágultak és máris sokkal fontosabb lett ez a paraméter. Ezért is olyan érdekes a Philips 272B1G monitor életútja, amely kb. két éve a piacon van, ám nemrégiben jelentősen megugrott utána a kereslet. Ez pedig azért van, mert ugyan messze nem a legolcsóbb 27 colos monitor, ám napi 8 órás működéssel számolva nagyon hamar képes visszahozni vételárát pusztán azzal, hogy rendkívül takarékos. És itt nem csupán arra gondolunk, hogy a panel vagy a vezérlés keveset fogyaszt: a Philips több, hatékony megoldást is bevetett, hogy a fogyasztást egészen alacsonyra szorítsa.

A külső izgalmasnak semmiképp sem mondható, de legalább minden irányban mozgatható a 272B1G
A külső izgalmasnak semmiképp sem mondható, de legalább minden irányban mozgatható a 272B1G

A teljesen hagyományos, extráktól mentes külső nem túl izgalmas, mindössze a három oldalon vékony kávát, illetve az alsó, vastagabb, szálcsiszolt hatású műanyag keretet lehet megemlíteni. A monitor nem kávamentes, oldalt nagyjából 5-5 milliméternyi fekete keret is látszik a panelen, amelynél az IPS-technológiára szavazott a Philips.

A monitor teljes tartószerkezete fémből készült, így kellőképpen stabil és masszív. A kijelzőt minden irányban tudod mozgatni, így le- és felfelé is, továbbá döntheted, jobbra-balra forgathatod, sőt még pivot mód is elérhető. Ez jól hangzik, talán csak a viszonylag nagy talp miatt lehet fanyalogni egy kicsit.

Lélegzetelállító meglepetés hátul sem vár, hacsak a ma már ritka D-Sub és DVI bemenetek nem okoznak nálad szapora szívverést
Lélegzetelállító meglepetés hátul sem vár, hacsak a ma már ritka D-Sub és DVI bemenetek nem okoznak nálad szapora szívverést

Játékosok kíméljenek

Az IPS-panel gyári kalibrálást nem kapott és széles színtérlefedettséget sem kapsz a 8 bites paneltől (6 bit FRC-vel). A 27 colos, 16:9-es képarányú kijelző full HD-felbontású, a háttérvilágítás pedig W-LED-es, vagyis némi IPS-glowra és háttérvilágítás-foltosodásra számítani lehet. A fényerő is abszolút átlagos, mindössze 250 cd/m2, viszont az sRGB színtérlefedettség 102%-os értéke nem olyan rossz (a DCI-P3-nál viszont már csak 80%-kal számolhatsz, és az Adobe RGB is csupán 83%-os). A felület természetesen matt, becsillanástól nem kell tartanod, viszont a maximális frissítés 75 Hz-es (akár adaptívan is) és a 4 ms-es GtG válaszidő is csupán átlagos.

A szokásos videobemenetek (HDMI, DP) mellett sokak örömére a régebbi portokat sem spórolta le a gyártó, így

DVI és analóg D-Sub is került a hátlapra.

Úgyszintén örömteli a 4-portos USB 3.2 Gen1 hub (5 Gb/s), amelynél az egyik port egy kicsit gyorsabb töltésre (nagyobb áramerősségre) is képes a B.C 1.2 szabvány szerint. Erre a Philips monitorra webkamera ugyan nem került, de 2×2 wattos hangszórót szereltek bele. A minőséget könnyen el tudod képzelni: zsebrádió-szint rendkívül tompa hangzással magasok és mélyek nélkül. Videochathez még elmegy, de hosszasan zenét hallgatni rajta nem túl kellemes.

A kijelző a modern elvárásoknak megfelelően kíméletes a szemnek, így villódzásmentes és alacsony kékfény-kibocsájtásra képes. A megjelenítési módok között szemkímélő, olvasó, film, játék és irodai is van, valamint a gazdaságos üzemmódot is aktiválhatod, de erről picit később. A monitor vezérlése amúgy igazán kényelmes, mégpedig a gyártó weboldaláról letölthető SmartControl szoftverrel. Ez könnyen átlátható magyar kezelőfelületen elérhetővé teszi a monitor minden beállítását, így az alsó kávára helyezett vezérlőgombokhoz hozzá sem kell érned, hogy beállítsd monitorodat. Ezt mindenkinek javasoljuk is telepíteni, ugyanis képes az egyes alkalmazásokhoz különböző megjelenítési módokat rendelni, vagyis érzékeli, hogy éppen mire használod PC-det és az ennek megfelelő, általad előre beállított Intelligens képi módot aktiválja.

A többféle megjelenítési üzemmód között a windowsos szoftverben is válthatunk, sőt, aktuálisan futtatott alkalmazáshoz is köthetjük a megjelenítési módot
A többféle megjelenítési üzemmód között a windowsos szoftverben is válthatunk, sőt, aktuálisan futtatott alkalmazáshoz is köthetjük a megjelenítési módot

Szuperzöld

És akkor a fogyasztás. Ebben nyújt igazán kiemelkedőt a Philips 272B1G. Már az IPS-panel alapfogyasztása sem rossz, amit a Philips speciális, Gazdaságos megjelenítési móddal még tovább javított. További két szenzor is segíti a monitor vezérlését az alacsonyabb fogyasztás elérésében. A LightSensor fényérzékelő a szoba fényviszonyaihoz igazítja a monitor fényerejét, a PowerSensor pedig infrasugarakkal figyeli, hogy mikor vagyunk a monitor előtt. Amikor felállunk a géptől, a monitor automatikusan csökkenti a fényerőt, majd amikor visszatérünk, azonnal az eredeti állapotra áll vissza. Mindkét megoldás roppant triviálisnak tűnik, ám nagyon kevés gyártó alkalmazza őket, pedig összességében jelentős energiamegtakarítás érhető el ezáltal. A gyártó itt 70%-os energiamegtakarítást említ, de ez persze felhasználásfüggő, az viszont könnyen elhihető, hogy ezáltal a monitor élettartama is jelentősen megnő. Fontos, hogy ezek a szenzorok gyárilag ki vannak kapcsolva, neked kell őket aktiválnod a monitor menüjében. Miután ezek hardveres megoldások, extra szoftverre, driverre nincsen hozzájuk szükséged. Azt már csak érdekességként említjük meg, hogy a működést jelző előlapi LED nem csupán lekapcsolható, de fényereje öt lépésben szabályozható is.

Bár van Játék mód és 75 Hz-es adaptív frissítés, a hasznos és egyedi funkciók kifejezetten a fogyasztás csökkentésére fókuszálnak
Bár van Játék mód és 75 Hz-es adaptív frissítés, a hasznos és egyedi funkciók kifejezetten a fogyasztás csökkentésére fókuszálnak

Összegzés

"Szinte már egy szobabicikli is elég hozzá" - mondhatnánk jogosan, látva a Gazdaságos módban, bekapcsolt szenzorok melletti 11 wattos fogyasztást. Ez még a modern monitorok között is rendkívül alacsonynak mondható, pláne úgy, hogy egy 27 colos FHD-kijelzőről beszélünk. Ehhez persze a fent már említett szenzorokat és üzemmódot aktiválni kell, valamint érdemes a gyárilag magasra állított fényerőt is lejjebb húzni. A háttérvilágítás foltosodása átlagos, viszont az IPS-glow viszonylag alacsony. Sajnos az IPS-technológiából adódóan a kontraszt nem túl nagy, a Philips 272B1G esetében pedig még az átlagnál is rosszabb. Ez különösen képszerkesztésnél, videózásnál jelenthet gondot, vagyis kreatív munkákra nem igazán ajánlható ez a monitor - ahogy természetesen játékra sem.

A fényerő, frissítés és a megjelenítési mód változtatásával a monitornál 9,2-16,7 Watt közötti fogyasztást mértünk, ami 27 colos méretnél rendkívül jó értéknek számít. Ha tehát fontos az alacsony fogyasztás (mondjuk egy irodában több ilyen monitorral már jelentős megtakarítás érhető el), és azért a képminőség, plusz csatlakoztathatóság terén sem szeretnél fájdalmas kompromisszumokat, viszont a tökéletes képminőség, színhűség és gyorsaság tekintetében hajlandó vagy némi kompromisszumra, a Philips 272B1G jó választás.

Philips 272B1G

Ár: 79 900 Ft
„Szinte már egy szobabicikli is elég hozzá” – mondhatnánk jogosan, látva a Gazdaságos módban, bekapcsolt szenzorok melletti 11 wattos fogyasztást.
  • 27”, IPS, WLED, FHD, 75 Hz
  • 250 cd/m2 fényerő
  • 1000:1-hez kontraszt
  • 4 ms válaszidő
  • 102% sRGB, 80% DCI-P3 színtér-lefedettség
  • LowBlue, Gazdaságos, Olvasó mód
  • DP, HDMI, DVI, D-Sub bemenetek
  • USB 3.2 G1 hub, 2×2 W hangszóró
  • pivot, döntés, forgatás, magasságállítás
  • 11 W tipikus fogyasztás
  • beállítástól függően 9,2-16,7 Watt mért fogyasztás
PRO
  • Rendkívül alacsony fogyasztás
  • ötletes szenzormegoldások
  • D-Sub és DVI bemenetek
  • USB 3.2 G1 hub
  • windowsos szoftver
Kontra
  • alacsony fényerő
  • maradi dizájn nagy talppal
  • gyenge kontraszt
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8228
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Philips 272B1G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 24
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-02-16 22:55:19
    [gameinfo_webpage] => https://www.philips.hu/c-p/272B1G_01/business-monitor-lcd-monitor-rendkivueli-energiahatekonysaggal/
    [gameinfo_tags] => philips, monitor, 272b1g, teszt, kijelző, iroda
    [gameinfo_url] => philips-272b1g
    [gameinfo_pro] => Rendkívül alacsony fogyasztás
ötletes szenzormegoldások
D-Sub és DVI bemenetek
USB 3.2 G1 hub
windowsos szoftver
    [gameinfo_kontra] => alacsony fényerő
maradi dizájn nagy talppal
gyenge kontraszt
    [gameinfo_data] => 27”, IPS, WLED, FHD, 75 Hz
250 cd/m2 fényerő
1000:1-hez kontraszt
4 ms válaszidő
102% sRGB, 80% DCI-P3 színtér-lefedettség
LowBlue, Gazdaságos, Olvasó mód
DP, HDMI, DVI, D-Sub bemenetek
USB 3.2 G1 hub, 2×2 W hangszóró
pivot, döntés, forgatás, magasságállítás
11 W tipikus fogyasztás
beállítástól függően 9,2-16,7 Watt mért fogyasztás
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 6
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 7
        )

    [gameinfo_price] => 79 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => „Szinte már egy szobabicikli is elég hozzá” – mondhatnánk jogosan, látva a Gazdaságos módban, bekapcsolt szenzorok melletti 11 wattos fogyasztást.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 24
            [manufacturer_name] => Philips
            [manufacturer_url] => philips
            [manufacturer_link] => http://www.philips.com
            [link] => /gyarto/philips
        )

    [link] => /termekinfo/philips-272b1g-8228.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Rendkívül alacsony fogyasztás
            [1] => ötletes szenzormegoldások
            [2] => D-Sub és DVI bemenetek
            [3] => USB 3.2 G1 hub
            [4] => windowsos szoftver
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => alacsony fényerő
            [1] => maradi dizájn nagy talppal
            [2] => gyenge kontraszt
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    6

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    10

  • Kinézet:

    6

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.