Hirdetés

HDR olcsón: Philips Brilliance 328P6A monitor teszt



|

Filléres HDR, meglepően jó paraméterek, szép külső és mégis barátságos ár? Ez olyan sok jó tulajdonság egyben, hogy mindenképpen meg kellett vizsgálnunk, vajon van-e valami trükk, vagy tényleg itt a monitorok új generációja.

Hirdetés

Hatalmas betűkkel hirdeti magáról a Philips új monitora, hogy végre elérhető áron is lehet HDR-képes kijelzőnk PC-hez, sőt, további extrákat is kapunk, amik nélkül élni 2018-ban már bizony nagyon nehéz. A méret ideális, a felbontás úgyszintén, a dizájn modern és az árazás is reális, így mindenképpen az egyik legérdekesebb, átlagfelhasználó számára is elérhető árú monitor az új 328P6A, amely nem kimondottan gamer, nem is feltétlenül irodai, de minden területen igyekszik jól teljesíteni. Megnéztük, mi sikerül neki ebből.

 

Hirdetés

Monitor-történelem

Tény, hogy évekre megtorpant a monitorok fejlesztése, már-már úgy tűnt, a gyártók megfeledkeztek a még mindig TN-paneles, 22 colos, HD/FHD kijelzők előtt ülő felhasználókról, azonban egy-két éve új lendületet kapott ez az iparág és minden jel arra mutat, hogy az új tempó még mindig tart. A 4K-val még inkább felgyorsult a monitorok fejlesztése, sőt, ezen a téren hamar bekövetkezett az áresés is, ezért ismét valami új funkciót kellett találni. Ekkor jött a G-Sync és FreeSync, vagyis az adaptív függőleges képfrissítés, amely valóban látványos és hasznos, sokat javít a játékok megjelenítésén. A játékosok mellett a kékfény csökkentése, a fogyasztás normalizálása volt még terítéken, amiért irodai használatra is megérte új kijelzőt választani. A legújabb őrület a HDR, amely kiváló kontrasztot hoz magával, jó fényerő mellett igazán sötét feketéket. Ehhez már adottak a szabványok, vannak PC-k és videokártyák, amelyek támogatják is ezt, de a monitoroknak még fel kell zárkózniuk. A tökéletes megoldás vélhetően majd az OLED lesz, ám ez továbbra is elérhetetlen áron kapható csak meg, ha egyáltalán. Addig az LCD-technológiát igyekeznek tökélyre fejleszteni a cégek, amire jó példa a Philips új monitora.

 

Külső

A 16:9-es képarány továbbra is egyeduralkodó a kijelzők világában és ettől a 328P6A sem szakadt el. A Philips mérnökcsapata azonban úgy gondolta, hogy ha már egyszer az asztalon még éppen ideális, 31,5 colos képátlót választja, akkor az már nem lehet full HD-felbontású, viszont a 4K sem feltétlenül ideális - gondolván például a videokártya-gondoktól sújtott gamerekre, vagy az UHD panellel járó magas felárra. Az arany középút a WQHD felbontás, amely 2560×1440 pixelt jelent és ideális munkára és játékra egyaránt, miközben 31,5 col mellett még a pixelesedés sem zavaró. Természetesen a matt bevonat nem hiányzik és a panel sem TN-technológiára épül.

A klasszikus, Philips külső még 2018-ban is megállja a helyét, bár azért ennél már szemrevalóbb, dizájnosabb monitorokat is láttunk mostanában. A matt, fekete keret 18-21 mm-es, vagyis nagyjából 2 cm vastag és szerencsére nem fényes. Alul vastagabb a csík, itt láthatjuk egy fémberakáson a Philips feliratot is. A talp sem éppen dizájnja miatt lehet érdekes: a fekete, kerek és matt műanyag lap azonban stabilan tartja a nagyméretű kijelzőt, a fém nyakra szerelt monitor pedig könnyedén forgatható benne. Aki szeretné, meg is szabadulhat a nyaktól és talptól, hátul VESA100-as furatokat találunk a monitor közepén, ahová szabványos kart rögzíthetünk.

Ha mégis megtartjuk a gyári rögzítést, dönteni tudjuk a kijelzőt mindkét irányba és magasságot is állíthatunk 18 cm-nyi különbséggel, ami egészen jó érték. A pivot sem maradt ki, vagyis egy rossz szavunk sem lehet erre a megoldásra.

A csatlakozók hátul, alul kaptak helyet és igazán örültünk annak is, hogy a tápegységet beépítették a 328P6A-ba. A WQHD felbontás ellenére egy D-Sub portot is használhatunk, de ennél praktikusabb a HDMI 2.0, valamint a DisplayPort 1.2. Az, hogy 2018-at írunk, a többi csatlakozóból is látszani fog: a D-Sub mellett ugyanis USB Type-C port, két USB 3.0 Type-A és egy RJ45-ös LAN is helyet kapott. Ez igazán különleges egy monitoron, de annál hasznosabb. A PC-hez USB Type-C-n kapcsolva monitorunkat ugyanis nem csupán USB elosztót kapunk, hanem egy gigabites LAN vezérlőt is! Ez asztali PC-nél nem különösebben nagy szó, azonban egy ultrabooknál hatalmas előny, miután ez egy komplett dokkolónak is betudható ezáltal! Ez hatalmas plusz a 328P6A mellett, egy ilyen dokkolóért általában 10-30 ezer forintot is elkérnek, mi csupán amiatt fanyalogtunk, hogy minden csatlakozás a monitor hátuljára került: néhány USB port a monitor oldalán nagy segítség lett volna.

A 328P6A menüje a szokásos, könnyen átlátható és nem kimondottan csicsás. Sajnos a Philips még nem állt be a joystickos monitorgyártók sorába, így lépkedni a jobb alsó sarokban található érintőgombokkal tudunk. Ezek igen érzékenyek és nem olyan kényelmesek, vagy gyorsak, mint egy ötállású joystick.

 

Belső

Az IPS-panel abszolút jó választás 2018-ban, ráadásul itt teljesen új generációs megoldásról beszélhetünk, ami már a technikai paraméterekből is jól látszik. A TP Vision IPS panel 10 bitesként mutatja magát a PC felé, valójában azonban 8 bit+FRC technológiát használ, ami a mai felhasználáshoz elegendő is. A háttérvilágítás ezen az áron nem is lehet más, mint oldalsó és W-LED-es. PWM-től nem kell tartanunk, a gyári értékek szerint pedig nem a szokásos 300 cd/m2 fényerőt, hanem 450 cd/m2-t és 1200:1-hez kontrasztot kapunk, ami láthatóan jobb képet kell, hogy eredményezzen.

 

Használat

A 328P6A gyárilag kalibrált, többféle, előre programozott megjelenítési módot is használhatunk és a betekintési szögek miatt sem kell aggódnunk. Az IPS-glow jelenség felfedezhető, pláne ekkora képátlónál, de szerencsére ennek mértéke nem bántóan nagy. A háttérvilágítás homogenitása már nem ennyire jó: a HDR miatt az Edge LED igyekszik a fényes területeken nagyon világítani, de teljesen lekapcsolni a technológia nem képes és a foltosodás is elkerülhetetlen. Ez persze normál használat mellett nem biztos, hogy azonnal szemet szúr, de fekete képen rögtön látható. A helyzetet szerencsére viszonylag egyszerű orvosolni: a beépített SmartUniformity üzemmódot kell aktiválnunk hozzá. Ez némileg rontja a kontrasztot, cserébe viszont egységes, jó minőségű képet kapunk. Sokak számára fontos információ, hogy aRGB és sRGB módokat is választhatunk, ami már-már professzionális felhasználásra ad lehetőséget, azonban érthetetlen módon ilyenkor a fényerő 100%-on fixálódik és nem változtatható, ami sötétben használva nagyon zavaró lehet.

A G2G válaszidőt 4 ms-ban határozta meg a Philips, ami igazán jó érték, ebből is látszik, hogy a panel és a vezérlés is fejlett, így az input lagtól sem kell tartanunk: nem gamer monitor a 328P6A, ehhez mérten a 20 ms körüli késleltetés átlagos és akár játékhoz is megfelelő. A képfrissítés átlagos, 60 Hz-es, emellett értelemszerűen G-Sync nem érhető el, azonban titkon legalább egy FreeSyncnek örültünk volna - sajnos ez sem adott ezúttal.

Végül a HDR-t kell még feszegetnünk. UHD felbontást ugyebár nem kapunk, adott viszont a 10 bites színenkénti feldolgozás, ezáltal a megfelelő mennyiségű színárnyalat megjelenítése és a HDMI 2.0 is. Ami hiányzik még, az az 1000 cd/m2 fényerő és a 20 000:1-hez dinamikus kontraszt - bár alapvetően a 328P6A kontrasztja nagyon jó. A local dimming ugyebár oldalsó (Edge LED), egyébiránt 8-zónás.

 

Összegzés

A teszt során jó képminőséget és válaszidőt tapasztaltunk a 328P6A-nál, mindezt ideális képátló/felbontás mellett. A fényerő szuper, a kontraszt is messze jobb az átlagnál, ráadásul az IPS-Glow-jelenség sem túl zavaró. A háttérvilágítás homogenitása megoldható, a szolgáltatások hasznosak, így a 328P6A akár munkára, akár játékra ideális választás, jó méretben kapunk sok extrát és megfelelő beállítás után átlagon felüli képminőséget. Ugyanakkor az oldallapi USB csatlakozó nagyon hiányzik, lassan a dizájnra is ráférne egy kis modernizálás, profi felhasználók számára lesznek fájó pontok és a FreeSync is szép extra lett volna. A 328P6A jó képminőségét érdemes úgy tekinteni, hogy normál használatra ideális, jobb, mint a vetélytársak, de ehhez fontos adalék, hogy a HDR-t ne vegyük komolyan, ehhez kevés az IPS-panel és a háttérvilágítás. Ha ezt betartjuk, jó áron nagyon jó átlagmonitorunk lehet.

Philips Brilliance 328P6A

Ár: 139.500 Ft
A 328P6A jó képminőségét érdemes úgy tekinteni, hogy normál használatra ideális, jobb, mint a vetélytársak, de ehhez fontos adalék, hogy a HDR-t ne vegyük komolyan.
  • 16:9-es képarány
  • 31,5 colos átmérő, 2560×1440 pixel
  • 4 ms válaszidő, HDR10
  • matt IPS-panel (8 bit+FRC), 178/178 fok betekintési szögek
  • 450 cd/m2 fényerő, 1200:1 kontraszt
  • 60 Hz frissítés, gyárilag kalibrált
  • 1×DP, 1×HDMI 2.0, D-SUB, 2×USB 3.0, USB Type-C, GbE LAN
  • 2×3W hangszórók
  • dönthető -5-20 fokban, emelhető, forgatható, pivot, VESA100
  • 32,4 W átlagos fogyasztás
PRO
  • szuper fényerő
  • magas kontraszt
  • IPS-panel
  • ideális méretek
  • Type-C dokkoló LAN-nal
  • beépített hangszórók
  • jó ár - 139 500 Ft
Kontra
  • nem látványos HDR-funkció
  • inhomogén háttérvilágítás
  • kissé elavult dizájn
  • nincsenek oldalsó USB portok
  • kisebb hiányosságok
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6133
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Philips Brilliance 328P6A
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 24
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2018-03-27 11:57:16
    [gameinfo_webpage] => https://www.philips.hu/c-p/328P6AUBREB_01/brilliance-qhd-lcd-monitor-hdr-funkcioval/overview
    [gameinfo_tags] => Philips, monitor, 328P6A, HDR, WQHD
    [gameinfo_url] => philips-brilliance-328p6a
    [gameinfo_pro] => szuper fényerő
magas kontraszt
IPS-panel
ideális méretek
Type-C dokkoló LAN-nal
beépített hangszórók
jó ár - 139 500 Ft
    [gameinfo_kontra] => nem látványos HDR-funkció
inhomogén háttérvilágítás
kissé elavult dizájn
nincsenek oldalsó USB portok
kisebb hiányosságok
    [gameinfo_data] => 16:9-es képarány
31,5 colos átmérő, 2560×1440 pixel
4 ms válaszidő, HDR10
matt IPS-panel (8 bit+FRC), 178/178 fok betekintési szögek
450 cd/m2 fényerő, 1200:1 kontraszt
60 Hz frissítés, gyárilag kalibrált
1×DP, 1×HDMI 2.0, D-SUB, 2×USB 3.0, USB Type-C, GbE LAN
2×3W hangszórók
dönthető -5-20 fokban, emelhető, forgatható, pivot, VESA100
32,4 W átlagos fogyasztás
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 139.500
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A 328P6A jó képminőségét érdemes úgy tekinteni, hogy normál használatra ideális, jobb, mint a vetélytársak, de ehhez fontos adalék, hogy a HDR-t ne vegyük komolyan.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 24
            [manufacturer_name] => Philips
            [manufacturer_url] => philips
            [manufacturer_link] => http://www.philips.com
            [link] => /gyarto/philips
        )

    [link] => /termekinfo/philips-brilliance-328p6a-6133.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => szuper fényerő
            [1] => magas kontraszt
            [2] => IPS-panel
            [3] => ideális méretek
            [4] => Type-C dokkoló LAN-nal
            [5] => beépített hangszórók
            [6] => jó ár - 139 500 Ft
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nem látványos HDR-funkció
            [1] => inhomogén háttérvilágítás
            [2] => kissé elavult dizájn
            [3] => nincsenek oldalsó USB portok
            [4] => kisebb hiányosságok
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    9

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.