Hirdetés

Philips 498P9Z teszt - vannak játékok, amik erre születtek



|

Ha ki tudja hajtani a géped a Philips új 32:9-es monitorát, felejthetetlen játékélményben lesz részed.

Hirdetés

Még 2019-ben debütált a Philips első 32:9-es képarányú monitora, amit akkor volt is szerencsénk tesztelni. Azóta persze nagyot fordult a világ az IT szektorral, és bár a fejlődés nem olyan ütemű, mint azt sokan szeretnék, így is vannak érdekességek, amiknek lehet örülni. Ilyen a gyártó új monitora is, ami elhozza a 165 Hz-et szuper szélesvászonra.

A Philips 498P9Z tehát a korábbi P99P9H kistestvére. Vagy nagytestvére. Vagy ikertestvére. Attól függ honnan nézzük. Egy P szériás modellről van szó, amit elsősorban professzionális felhasználóknak szán a gyártó, ezért is kerültek bele olyan extrák, mint a KVM kapcsoló vagy a Multiview támogatás (ezekre később még visszatérünk). Ugyanakkor kár lenne az itt rejtőző potenciált elvesztegetni pusztán munkára, hiszen a nap végén sokan izzítanak be valamilyen videójátékot.

Hirdetés

Ez a monitor egy 49 colos, 32:9-es képarányú, 5120x1440-es felbontással dolgozó szörnyeteg. Méretre és képminőségre tehát akkora, mintha két 27 colos QHD monitort raknánk egymás mellé, csak középen nincs az az otromba fekete csík. A VA panel 4 ms-os válaszidőt, 550 nites fényerőt és 3000:1-hez kontrasztarányt kínál. A panel az sRGB színtér 122%-át, a DCI-P3 91%-át fedi le, és HDR 400-as tanúsítvánnyal rendelkezik. Ez nyilván messze van a Dolby Vision minőségtől, de a Windows 11-es auto HDR-rel egy picit többet hozhatunk ki a játékainkból.

A dizájn szinte egy az egyben azt a vonalat követi, amit a korábbi monitornál láttunk. A kijelző felülete matt, a kávák nem túl vastagak, az előlapi borítás szálcsziszolt...nak kinéző műanyag. Álvánnyal együtt 15,2 kilót nyom, de ha valaki szeretné, felpattinthatja egy 100x100-as VESA állványra, feltéve, hogy az elbírja a monitor állvány nélkül is közel 11 kilós súlyát.

Nekem egyébként kifejezetten tetszik ez a talpdizájn, mert bár középen elég mélyen benyúlik, ami a nem túl mély asztalok esetén probléma lehet, ha megvan hozzá a hely, akkor könnyebb a dolgainkat elrendezni rajta, valahogy nem zavarnak annyira a kinyúló lábak. A stabil talapzatra egyébként azért is van szükség, mert a panelnek nemcsak a magassága állítható, hanem előre-hátra dönthető, sőt, oldalirányba is forgatható.

Portok tekintetében is tetten érhető a változás a korábbi modellhez képest. Ezúttal 1 darab DisplayPort 1.4-et, valamint 3 HDMI 2.0-t kapunk az eszközök csatlakoztatásához, tehát lemaradt az USB-C, amivel egyben tölteni is tudtuk az erre alkalmas gépünket. A hagyományos USB csatlakozók számát 3-ról 4-re emelte, az USB-B portok számat pedig megduplázta a gyártó. De hogy miért van szükség két ilyen portra?

A 499P9H-t is használhatuk dokkolóként a perifériákhoz, itt viszont egyszerre két gépet is csatlakoztathatunk. A Picture by Picture módnak köszönhetően így az egyik oldalon lehet az asztali gépünk, a másikra behúzhatjuk a laptopot, a beépített KVM kapcsolónak köszönhetően pedig ugyanazzal az egérrel és billentyűzettel irányíthatjuk mindkettőt. Természetesen nem maradt le az audio jack sem, illetve ha nem akarunk felvenni egy fülest, a két 5W-os beépített hangszórón is hallgathatjuk a YouTube videókat.

Maguk a portok elég szerencsétlen helyre vannak elsüllyesztve, vakon szinte esélyünk sincs betalálni, ezért egyáltalán nem bántam volna, ha 1-2 USB-t kivezetnek oldalt. És ha már a dokkolást ilyen fontosnak tartották, legalább egy USB A-B kábelt mellékelhettek volna, a hatalmas dobozban azonban csak a tápkábelt, egy HDMI-t és egy DisplayPort kábelt találtunk. Webkamera ezúttal nincs, de igazából nem is hiányzik.

Az egyik legfontosabb különbség a Philips korábbi modelljéhez képest, hogy immár nem egy 60 Hz-es, hanem egy 165 Hz-es panellal van dolgunk. Ez két évvel ezelőtt egyszerre lett volna nagyon menő, és közepesen felesleges is, hiszen nyilván örültünk volna a magas képfrissítési rátának, ugyanakkor nem lett volna videokártya, ami úgy istenigazából ki tudta volna hajtani. Most viszont, ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy hozzájutott egy RTX 3070-es modellhez, sok játékban már ki fogja tudni pörgetni a panelt. A fejszámoló művészek erre már valószínűleg rájöttek, de az 5140x1440-as felbontás durván 7,4 millió pixelt jelent, vagyis még ezen a böszme nagy panelen is majdnem egymillióval kevesebb képpont van, mint egy hagyományos, sima 4K kijelzőn, ez pedig jótékony hatással van a teljesítményre.

És míg 2019-ben még szinte mindenkinek elkerekedett a szeme egy ilyen monitor láttán, azóta több gyártó is előrukkolt a saját megoldásával, ennek köszönhetően pedig a játékfejlesztők is időt és energiát fordítottak arra, hogy ide optimalizáljanak. A legtöbb játékban már van valamilyen szintű natív támogatás, nem egy legfeljebb 21:9-es képet nézünk nagy fekete sávokkal oldalt. Bizonyos játékoknál pedig tényleg tudunk ebből profitálni.

A Flight Simulator például lélegzetelállítóan néz ki ultraszéles vásznon, de az új Forzában is gyönyörű a táj, és úgy összességében elmondható, hogy ahol mutatós a környezet, ott hatalmasat fog dobni egy ilyen monitor. A Dota 2-ben nagyon jól hangzik ugyan elsőre, hogy ekkora teret belátunk, ugyanakkor a minimap a sarokba kerül, ahová már fordítanunk kell a fejünket, vagyis kisebb eséllyel veszünk észre egy váratlan támadást. A FIFA-ban viszont fantasztikus érzés, hogy kaputól kapuig szinte az egész pályát látjuk egyszerre. 

Bár játékokban kicsit szokni kellett, a hétköznapi munkát elképesztően megkönnyítette a képarány. Videóvágásnál az egész timeline-t látni egyben, ami hatalmas előny, de ha egyszerre több ablakra van szükségem, akkor 5-8 böngésző is elfér úgy, hogy mindet jól átlátom, és teljesen szabadon tudom őket pakolászni. És ha nagyon akarja az ember, csinálhat belőle két monitort: a videokártyából egyszerűen két kábelt is bekötünk, bekapcsoljuk a picture by picture módot, és a monitor egyik oldalán mehet "full screen"-ben a játék, a másik oldalán pedig az egyéb alkalmazásaink.

A monitor 1800R-es görbülete ennél a méretnél szerintem ideális: ha közel ülünk, akkor is pont elég, de ha távolabbról nézzük a monitort, akkor sem hajlik be túlságosan. Multimédiás tartalomfogyasztásra sem utolsó a cucc, bár kétségtelen, hogy a teljes képernyőre kirakott YouTube videók melletti nagy fekete sáv elég lehangoló tud lenni. De hát ez legyen a legnagyobb bajunk.

Mindent összevetve a Philips 498P9Z egy remek monitor. Izzadni fog a videokártyánk, ha a 165 Hz-et ki akarjuk hajtani ezen a felbontáson, de a széles vászonnak egyébként sem annyira a kompetitív címek, sokkal inkább a cinematikus kalandok állnak jól. Az ára azért elég húzós: hivatalosan 1149 eurót kérnek érte, amiből itthon 520 ezer forint körüli kiskereskedelmi ár lesz. Mondjuk ha figyelembe vesszük, hogy az 500 dolláros videokártyákat is ennyiért adják-veszik, akkor már nincs is okunk panaszkodni.

Philips 498P9Z

Ár: 520000 Ft
Egészen új oldalukról mutatja meg kedvenc játékaidat.
  • 49", 32:9 képarányú VA LCD panel
  • Felbontás: 5120x1440
  • Fényerő: 550 nit
  • Kontraszt: 3000:1
  • Képfrissítés: 165 Hz
  • Portok: 1x DP, 3x HDMI 2.0, 2x USB-B, 4x USB 3.2, 3,5mm jack
  • Extrák: PBP mód, HDR 400, Adaptive Sync
  • Súly: 15,2 kg, állvány nélkül 10,9 kg
PRO
  • 165 Hz-es kijelző
  • Egyszerre két eszközt is kezel
  • Hatalmas felület
  • Remek fényerő
Kontra
  • A HDR nem túl erős
  • Nincs Type-C csatlakozó
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7705
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Philips 498P9Z
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 24
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-12-06 19:21:41
    [gameinfo_webpage] => https://www.philips.hu/c-p/498P9Z_01/brilliance-329-formatumu-superwide-ives-lcd-kijelzoe
    [gameinfo_tags] => Philips 498P9Z
    [gameinfo_url] => philips-498p9z
    [gameinfo_pro] => 165 Hz-es kijelző
Egyszerre két eszközt is kezel
Hatalmas felület
Remek fényerő
    [gameinfo_kontra] => A HDR nem túl erős
Nincs Type-C csatlakozó
    [gameinfo_data] => 49", 32:9 képarányú VA LCD panel
Felbontás: 5120x1440
Fényerő: 550 nit
Kontraszt: 3000:1
Képfrissítés: 165 Hz
Portok: 1x DP, 3x HDMI 2.0, 2x USB-B, 4x USB 3.2, 3,5mm jack
Extrák: PBP mód, HDR 400, Adaptive Sync
Súly: 15,2 kg, állvány nélkül 10,9 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 520000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Egészen új oldalukról mutatja meg kedvenc játékaidat.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 24
            [manufacturer_name] => Philips
            [manufacturer_url] => philips
            [manufacturer_link] => http://www.philips.com
            [link] => /gyarto/philips
        )

    [link] => /termekinfo/philips-498p9z-7705.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => 165 Hz-es kijelző
            [1] => Egyszerre két eszközt is kezel
            [2] => Hatalmas felület
            [3] => Remek fényerő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => A HDR nem túl erős
            [1] => Nincs Type-C csatlakozó
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.