Hirdetés

Philips Momentum 27M1N5500ZA teszt - tuningolt monitor gamereknek



|

A Momentum-sorozat legújabb tagja a gamerek fülének jól csengő extrákat kínál, de 170 Hz és HDR ide vagy oda, forradalmat kiáltani felelőtlenség volna.

Hirdetés

Sajnos hiába a sok-sok évnyi tapasztalat és a rengeteg visszajelzés, a legújabb Philips monitor nevét épp olyan lehetetlen megjegyezni, mint elődjeiét. Oké, most már legalább annyit lehet tudni, hogy van Momentum M5000-es sorozat, de a típusszám földi halandó számára csupán egy kódsor.

Persze ez nem szabad, hogy eltántorítson az esetleges vásárlástól, ugyanis figyelemre méltó szolgáltatásokat kínál ez a modell nem is olyan szédítően magas áron. Miközben a fő célcsoport a gamerek voltak a tervezésnél, azért nem feledkeztek meg a képminőségről sem a mérnökök, arról nem is beszélve, hogy végre magad mögött hagyhatod a full HD-felbontást.

Nanotechnológiás monitor

A 27 colos, 2560×1440 pixeles IPS Nano Color panel új generációs, és mint ilyen, támogatja a HDR-t is. Ez persze nem OLED-szintű, de a DisplayHDR 400-as szabványhoz éppen elegendő 350 nites fényerőre képes (HDR-módban a csúcsfényerő meghaladja a 400 nitet).

Vannak elvitathatatlan előnyei a nano IPS-technológiának, amiket ennél a monitornál is élvezhetsz. Ez elsősorban a szélesebb színtérlefedettség, ami sRGB esetén 133%, DCI-P3-nál pedig 98%-os, ami sokkal jobb, mint egy normál IPS panel esetében. Az LG technológiájával szebb színek jeleníthetők meg, miközben a széles betekintési szögek és a nagyon rövid reakcióidő is megmaradnak.

Hirdetés

Ezt egészíti ki a gamerek számára oly fontos 170 Hz-es adaptív képfrissítés, amely természetesen overdrive-mód, HDMI-n 144 Hz-et érhetsz el. A válaszidő akár 1 ms-os is lehet (GtG), viszont nem csak az IPS előnyeit kapod meg a monitorral, hanem a hátrányokból is akad. Ilyen az IPS-glow, amelyet a teszt során különösen a két alsó sarokban figyeltünk meg.

Szintén nehéz összehasonlítani a kontrasztarányt egy VA-panellel, ahol ez a 3-3,5×-ese is lehet, ez pedig játék során akár szabad szemmel, laikus számára is szembetűnő lehet.

Visszafogottan gamer

A Momentum M5000-es monitor - bár a gamereknek készült - inkább modern, mintsem vagány külsőt kapott. A három oldalon vékony, illetve rejtett káva jól mutat, de azért a kb. 7 mm-es fekete kerettől nem szabadulsz. Alul már vastagabb a káva, de ez nem zavaró.

Az egyszerű, klasszikus OSD-menüben a (szemből nézve) jobb hátul kitapintható joystickkel tudsz navigálni. A bemenetek tekintetében igen jól áll a Philips 27 colos monitora. A 2 darab HDMI 2.0 port mellett két darab DisplayPort 1.4-es csatlakozást is találsz.

Egy USB hub is került ide, méghozzá 4 kimenettel, amelyből kettő még gyorstöltésre is képes. Ez figyelmes kiegészítés, de sajnos oldalra, alulra, vagyis könnyen megközelíthető helyre nem tettek USB portot, emellett USB 3.2 Gen1 (5 Gb/s) sebességgel kell beérned és sajnos Type-C sincsen, amin esetleg a videobemenetet és PD-töltést kihasználhatnád.

Van viszont beépített sztereó hangszóró, amiket 2×5 wattosnak ír a Philips. Ez ne tévesszen meg, háttérzörejnek, talán videochatre megfelelő, de játékra, filmnézésre nem ajánljuk, mert nincsen jó hangja. Szintén furcsa döntés a külső tápegység, a konkurensek manapság már a beépített tápot részesítik előnyben.

A monitor talpa és állványa nem foglal sok helyet az asztalon és ugyan nem gamer, így is jól mutat. Nagyon meglepődtünk, hogy a monitort kétirányba is tudod pivotba forgatni, ezáltal a vastag(abb) alsó kávát a kevésbé zavaró helyre állíthatod. Ez figyelmes elgondolás, azonban nagy hátrány, hogy a vízszintes középállást érzésből kell eltalálnod, ami nem egyszerű feladat, de annál bosszantóbb.

Precíz célzás - egyszerre két irányba

A 27 colos, WQHD-s Momentum 5000-es monitort a 170 Hz-es frissítése és rövid válaszideje alapján egyértelműen a gamereknek szánja a Philips. Ezt támasztja alá az AMD FreeSync és G-Sync támogatás is, na és persze az, hogy ehhez a célközönséghez szól a termék hivatalos oldala is. A Nano IPS-nek köszönhetően a színek jók, a fényerő sem rossz és némi HDR-közeli érzésed is lehet, de azért lehengerlő eredményt ne várj ekkora maximális fényerőnél és szerény kontrasztnál.

A kétirányú pivot, a nagy színtérlefedettség, a hangszórók, az USB hub és az ugyan modern, de nem éppen gamer külső ezzel szemben az átlagfelhasználókat szólíthatja meg, mert ezek kevésbé fontosak egy gamernek (a színteret leszámítva).

A gond tehát az, hogy alapvetően jó monitor lett a 27M1N5500ZA (ugye milyen szép Grabovoj számsor?) modell, de egyszerre akar tetszeni két, egymástól jól megkülönböztethető felhasználói tábornak is. Sajnos bármelyikbe is tartozz, a viszonylag gyenge kontraszttal és a szabad szemmel látható IPS-glow jelenséggel meg kell küzdened, a külső tápegység sem fog mindenkinek tetszeni, a HDR inkább jelzésértékű, mintsem lebilincselő, de persze attól nem kell tartanod, hogy a lassúság vagy a rossz képminőség miatt már az első nap visszacsomagolod a monitort a dobozába és visszaviszed a szaküzletbe. Inkább csak a lehengerlő látvány marad el, helyette pedig ott marad az érzés, hogy olyanért is fizettél, amit észre sem vennél, ha hiányozna - legyél akár gamer, akár általános felhasználó.

Philips Momentum 27M1N5500ZA

Ár: 159 000 Ft
A 27 colos, WQHD-s Momentum 5000-es monitort a 170 Hz-es frissítése és rövid válaszideje alapján egyértelműen a gamereknek szánja a Philips.
PRO
  • nano IPS és 170 Hz
  • modern dizájn
  • kiváló színhűség
  • gyors, sok bemenet
  • USB hub
Kontra
  • alacsony kontraszt
  • jelzésértékű HDR
  • nincsen Type-C
  • látható IPS-glow
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7820
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Philips Momentum 27M1N5500ZA
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 24
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-03-16 22:31:25
    [gameinfo_webpage] => https://www.philips.hu/c-p/27M1N5500ZA_00/gaming-monitor-quad-hd-jatekhoz-tervezett-monitor
    [gameinfo_tags] => philips, momentum, M5000, hdr, gamer, gaming, monitor, teszt
    [gameinfo_url] => philips-momentum-27m1n5500za
    [gameinfo_pro] => nano IPS és 170 Hz
modern dizájn
kiváló színhűség
gyors, sok bemenet
USB hub
    [gameinfo_kontra] => alacsony kontraszt
jelzésértékű HDR
nincsen Type-C
látható IPS-glow
    [gameinfo_data] => 
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 159 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A 27 colos, WQHD-s Momentum 5000-es monitort a 170 Hz-es frissítése és rövid válaszideje alapján egyértelműen a gamereknek szánja a Philips.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 24
            [manufacturer_name] => Philips
            [manufacturer_url] => philips
            [manufacturer_link] => http://www.philips.com
            [link] => /gyarto/philips
        )

    [link] => /termekinfo/philips-momentum-27m1n5500za-7820.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nano IPS és 170 Hz
            [1] => modern dizájn
            [2] => kiváló színhűség
            [3] => gyors, sok bemenet
            [4] => USB hub
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => alacsony kontraszt
            [1] => jelzésértékű HDR
            [2] => nincsen Type-C
            [3] => látható IPS-glow
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.