Hirdetés

Processzor-gate: még ma jön a rendkívüli Windows javítás



|

Az Intel processzorok hibájára reagálva a Microsoft meg se várja a patch-keddet, már ma érkezik a frissítés. Sajnos tényleg lassít majd a gépünkön.

Hirdetés

A Windows rendszerek használói megszokhatták, hogy a Microsoft keddenként telepíti automatikusan a különféle rendszerfrissítéseket és biztonsági javításokat. Ettől csak nagyon ritkán tért el, amikor valamilyen kifejezetten súlyos esetre kellett sürgősen reagálni. Most is ez történik, ma soron kívül jön a Meltdown processzor-hiba javítása.

Hirdetés

Az Intel processzorokat érintő Meltdown sérülékenységről ebben a cikkben írtunk: a lényege, hogy a frissen felfedezett hiba az elmúlt tíz évben készült összes Intel rendszerchipet érinti. Ennek során hagyományos szoftvereken keresztül is be lehet férkőzni a gépek memóriájába és onnan adatokat kinyerni.

A Microsoft a helyzet súlyosságára tekintettel máris összerakta a javítást, amellyel nem várja meg a következő keddet, a Windows 10-et futtató gépekre a Windows Update szolgáltatáson keresztül már ma letöltődik a patch, csak a Windows 7 és Windows 8 rendszerek felhasználóinak kell megvárnia a jövő héten esedékes patch-keddet.

Sajnos azonban a szoftvergyártó is megerősítette, hogy a javítás valóban lassíthatja a gépek működését, mivel egy áthidaló megoldásról van szó, amely megkerüli a processzorok érintett funkcióit. Előzetes hírek szerint akár 5-30 százalékos lassulást is észlelhetünk, bár az Intel szerint az újabb, "nem túlpörgetett" gépeken kevésbé lehet majd érezni a visszaesést.

A szakértők szerint inkább a régebbi processzorokkal szerelt gépeken lesz jelentősebb a lassulás. Ha települt a patch, mi is megnézzük, mennyivel lettek lomhábbak a gépeink, és jelentkezünk. Arról egyelőre nincs információnk, hogy ez a javítás az egyéb processzortípusokban frissen felfedezett hibát is javítja-e, bár úgy tűnik, a Microsoft kifejezetten az Intel chipeket használó gépeket emlegeti a mostani patch kapcsán.

Még több információ a processzor-gate fejleményeiről:
- Az Intel processzorokban felfedezett Meltdown sérülékenységről itt olvashatsz
- Az AMD és ARM processzorok Spectre nevű hibájáról itt találsz részleteket

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.