Hirdetés

Qnap QHora-301W teszt – a router, ami mindenkit meglepett



|

Különc a Qnap új, nem kimondottan szexi külsejű routere, amely a sok extra mellett egy olyan szolgáltatást is kínál, amire eddig nem igazán volt példa.

Hirdetés

Merész, sokszor konzervatívabb vetélytársait jelentősen megelőző hardveres és szoftveres újításai miatt nagy a Qnap rajongótábora, ám valamilyen furcsa módon eddig routert nem készített a cég. Ez a QHora-301W-vel megváltozik, sőt, mindjárt egy izgalmas, hiánypótló, vagy talán még inkább kategóriateremtő modellel rukkoltak elő. Mondjuk az egyszer fix, hogy a router-szépségversenyt nem fogja megnyerni és a gamerek sem erről a dobozról fognak álmodozni éjjelente.

Masszív hardver

Közepes méretű, gamer routerekhez mérten visszafogott, letisztult, sőt, unalmas külsejű műanyag dobozba rejtette első hálózati útválasztóját a Qnap. Rögtön feltűnhet, hogy

háton vergődő pókról ezúttal szó sincs,

külső antennát nem kapott a QHora-301W. Ehelyett belül, körben 8 darab 5 dBi antennát rejtettek el a mérnökök, amelyek vízszintes körben jó jelerősséget biztosítanak, de más irányokban már sajnos nem ez a helyzet. Az előlapon csak a legfontosabb LED-ek villognak diszkréten, félig az alsó káva alá rejtve, ami nem tolakodó, de kellőképpen informatív.

 

Hirdetés

A hátsó falon rengeteg csatlakozás sorakozik. A 4 darab gigabites LAN port mellett két darab 10 GbE RJ45 csatlakozás (10GBASE-T), 2 darab USB 3.2 Gen1 és egy WPS gomb található. Ha teljesen kihasználod ezeket a csatlakozásokat, bizony masszív mennyiségű adat haladhat át a routeren, ezért a Qnap egy meglehetősen erős, 4-magos Qualcomm chipet választott központi egységnek, amelyhez szokatlanul nagy kapacitású, 1 GB-nyi RAM-ot illesztett 4 GB-nyi flash tárhely kíséretében. Ilyen terhelésnél a hűtés is kiemelt kérdés, amit a Qnap teljesen passzív módon, bordákkal, illetve szellőzőnyílásokkal oldott meg.

A klienseket természetesen nem csupán kábelesen, hanem vezeték nélkül is fogadja a QHora-301W, mégpedig AX3600-as összsebességre képes Wi-Fi 6 modullal. Itt az összes, 802.11ax szabványnak megfelelő funkciót támogatja a router, sőt, a legutóbbi frissítést követően már a 160 MHz-es csatornákat is 5 GHz-es ax-kapcsolat esetén.

Barátságos, mégis profi

A vezérléshez egy gyors és jól rendezett, magyar kezelőfelületre kell bejelentkezni bármely böngésző alatt. Itt a fejlesztők igyekeztek az egyszerű kezelhetőséget és a széleskörű funkcionalitást ötvözni - merthogy a router rengeteg mindenre képes és minden egyes frissítéssel újabb opciók jelennek meg. A kábeles csatlakozásokat például tetszőlegesen lehet párosítani, vezérelni, korlátozni. Szintén a profi felhasználást segíti a 3 VLAN-csoport támogatása, amelyekbe szeparáltan tudod elosztani a kábeles és zsinórnélküli eszközöket külön SSID-kel és szabályokkal (Virtuális Elérési Pontok). WAN portnak bármelyik RJ45-ös csatlakozást használhatod, sőt, párosíthatod is őket például teamingre vagy akár failover WAN-kapcsolatra.

Az USB portok fogadják a külső tárolókat, amit szintén könnyen megoszthatsz a hálózaton, de a 4G/5G modemek szoftveres támogatása még várat magára. Fontos tényező, hogy a Qnap igyekszik saját ökoszisztémájába teljes mértékben integrálni a routert, amit jól mutat, hogy több Qnap mobilapplikáció (például QFile, QFinder Pro) már támogatja is, mintha csak egy NAS lenne, de persze más-más funkcionalitással.

Iroda az egész világ

Eddig csak egy ronda, de nagytudású router képe alakulhatott ki benned a QHora-301W-ről, azonban a legfontosabb és legmeglepőbb szolgáltatásáról még (szándékosan) nem szóltunk. Ez a speciális QuWAN-szolgáltatás, amely egy egyedi SD-WAN funkció (Software Defined Wide Area Network). Ez ötvözi a felhőalapú rendszerek előnyeit a védett és titkosított privát hálózatok biztonságával.

Úgy képzelhető el, hogy irodai, céges felhasználásnál nem szükséges egy központi, nagy teljesítményű VPN-szerver, amire a sok-sok, otthonról dolgozó alkalmazott belép, hanem a kihelyezett QHora-301W egységek együttesen alkotnak egy közös, nagy VPN-es magánhálózatot, amelybe beletartozik a központ és minden egyes alkalmazott, illetve kisebb iroda is.

Az adatok ezen a privát hálózaton bárhogyan közlekedhetnek, a terhelés eloszlik és a központi VPN-szerver sincsen terhelve. A rendszergazda az összes, QuWAN hálózatba kapcsolt egységet együtt látja és kezelheti és sokkal egyszerűbben oszthat ki jogosultságokat, szabályozhatja a forgalmat stb. Mindezt felhőalapú vezérléssel, aminek használata az eszközök megvásárlásával teljesen ingyenes, további üzemeltetési költséggel nem jár ennek a QuWAN-nak a fenntartása. Ezzel a megoldással a korábbi költségek töredékéért lehet például sokhelyszínes céges VPN hálózatot kiépíteni akár mesh topológiával is. 

Két tábor között

Fura egy szerzet a QHora-301W, amit már egyedi külseje is jól mutat. Nem kimondottan olcsó router, ám ha a szolgáltatásait, VLAN-kezelését és speciális SD-WAN funkcióját nézzük, nagyságrendekkel olcsóbb, mint bármilyen más, hasonló képességű hálózati központ. A router kellőképpen erős, hogy robosztus otthoni hálózatot építs ki, sőt, kisvállalkozások számára is tökéletesen elegendő tudása. Nagyobb vállalatok több QHora összekapcsolásával tudnak az eddigi költségek töredékéért profi, védett, privát QuWAN (SD-WAN) hálózatot kiépíteni.

Ugyanakkor a szoftverre (firmware, mobil appok és QuWAN felhő) még ráfér a fejlesztés - ezt is jól mutatja, hogy a Qnap gőzerővel gyártja az újabb vezérlőszoftvereket és igyekszik a felfedezett hibák mellett újabb, hiányzó opciókat is implementálni. Miután a routerek világában újonc a Qnap, néhányan azt gondolhatják, hogy a forgalomirányítás, terheléselosztás, csomagkezelés és még sok kis szoftveres modul a router firmware-én belül legjobb esetben is csupán v0.1-es, vagyis bétás, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Qnap már a kezdetek óta hálózati termékeket fejleszt, így van némi (vagyis inkább nagy) tapasztalata ezen a területen.

Ha kis- és közepes cégek  ráharapnak a QuWAN-ra, óriási sikersorozat első terméke lehet a QHora-301W, ha azonban az otthoni és kisvállalati routerek piacán, hagyományos hálózati központként kell harcba szállnia a modellnek, nehéz napok várnak rá. A 4G/5G modemek támogatásának hiánya nem jó, a kezelőfelületre is ráfér még a fejlesztés, és sajnos a 160 MHz-es csatornaszélesség engedélyezése ellenére a Wi-Fi 6-teljesítménye sem veszi fel a versenyt a közép- felsőkategóriás Wi-Fi 6 routereknél tapasztalt tempóval.

A belső antennák az esztétika szempontjából lehet, hogy jó döntésnek tűntek, de 2 falon át már érezhetően esett a jelszint és ezzel együtt a sebesség is. Ez olyan gyengeség, amit egy ilyen vállalati megoldásnak szánt eszköz esetében muszáj kiemelni, még akkor is, ha a koncepció egyébként tetszetős.

Qnap QHora-301W

Ár: 129 000 Ft
Fura szerzet a QHora-301W. Nem kimondottan filléres, ám ha a szolgáltatásait, VLAN-kezelését és SD-WAN funkcióját nézzük, nagyságrendekkel olcsóbb, mint bármilyen más, hasonló központ.
  • Wi-Fi 6 SD-WAN router
  • 2×10 GbE + 4×1 GbE LAN/WAN
  • 2×USB 3.2 G1
  • 802.11ax Wi-Fi szabvány
  • 8 antenna
  • 2,2 GHz-es, négymagos SoC, 1 GB RAM
  • Dual Band, 4×4 MU-MIMO, OFDMA, DFS, WPA3, SD-WAN, VLAN
  • többszörös link aggregáció, VPN szerver, mesh VPN, QoS
  • 517,9/389,8/254,3 Mb/s PassMark9 közel/távol/szintkülönbséggel
  • mobil appok, intelligens WAN
  • mobil app, VESA75 rögzíthetőség
PRO
  • 10 GbE+Wi-Fi 6
  • profi szolgáltatások
  • ingyenes, felhőalapú SD-WAN
  • sok extra
Kontra
  • limitált USB-funkciók
  • alap routernek drága
  • csak integrált antennák
  • közepes hatótáv és Wi-Fi 6-teljesítmény
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7325
    [topic] => 1
    [group] => 34
    [gameinfo_name] => Qnap QHora-301W
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 322
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-02-02 15:56:12
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/16103
    [gameinfo_tags] => Qnap, QHora, QHora-301W, router, útválasztó, hálózat, 10G, Ethernet, Wi-Fi 6, teszt, SD-WAN
    [gameinfo_url] => qnap-qhora-301w
    [gameinfo_pro] => 10 GbE+Wi-Fi 6
profi szolgáltatások
ingyenes, felhőalapú SD-WAN
sok extra
    [gameinfo_kontra] => limitált USB-funkciók
alap routernek drága
csak integrált antennák
közepes hatótáv és Wi-Fi 6-teljesítmény
    [gameinfo_data] => Wi-Fi 6 SD-WAN router
2×10 GbE + 4×1 GbE LAN/WAN
2×USB 3.2 G1
802.11ax Wi-Fi szabvány
8 antenna
2,2 GHz-es, négymagos SoC, 1 GB RAM
Dual Band, 4×4 MU-MIMO, OFDMA, DFS, WPA3, SD-WAN, VLAN
többszörös link aggregáció, VPN szerver, mesh VPN, QoS
517,9/389,8/254,3 Mb/s PassMark9 közel/távol/szintkülönbséggel
mobil appok, intelligens WAN
mobil app, VESA75 rögzíthetőség
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 129 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Fura szerzet a QHora-301W. Nem kimondottan filléres, ám ha a szolgáltatásait, VLAN-kezelését és SD-WAN funkcióját nézzük, nagyságrendekkel olcsóbb, mint bármilyen más, hasonló központ.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 322
            [manufacturer_name] => QNAP
            [manufacturer_url] => qnap
            [manufacturer_link] => www.qnap.com
            [link] => /gyarto/qnap
        )

    [link] => /termekinfo/qnap-qhora-301w-7325.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => 10 GbE+Wi-Fi 6
            [1] => profi szolgáltatások
            [2] => ingyenes, felhőalapú SD-WAN
            [3] => sok extra
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => limitált USB-funkciók
            [1] => alap routernek drága
            [2] => csak integrált antennák
            [3] => közepes hatótáv és Wi-Fi 6-teljesítmény
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.