Hirdetés

QNAP TS-453D teszt - Amikor a felhő házhoz jön



|

Tévedés, hogy egyszerű fájltároló a NAS: hálózati központ, amely nagyobb biztonságot és rengeteg kényelmi funkciót hoz otthonodba, csak ne az alsó polcról válassz!

Hirdetés

Tavaly sokakat felkészületlenül ért a hirtelen bevezetett otthoni munkavégzés és tanulás, ma azonban már tisztán látszik, hogy ez a pandémia elvonulásával állandósulni fog több ágazatban is. Sok előnye van ennek mind a munkáltató, mind a munkavállaló részéről, ahhoz azonban, hogy profi munkát végezhessünk, nem árt megfelelő eszközökkel is felszerelkezni.

A NAS éppen egy ilyen hálózati központ, amely számos területen - főként a munkában, a tanulásban és nem utolsósorban a szórakozásban - jelent komoly segítséget. A NAS a Network Attached Storage rövidítése, vagyis hálózati fájltárolót jelent, ám ez bármennyire is bejáratott elnevezés, ma már meglehetősen idejétmúlt. A mai NAS-ok - mint például tesztünk főszereplője, a QNAP TS-453D is - egészen új szintre emelik a fájltárolást, ami csak egy a rengeteg szolgáltatásuk közül.

Hirdetés

Hardveres alapok

Apró, unalmasan szögletes és egyszerű külsejű a TS-453D, de a NAS tipikusan egy olyan eszköz, amit nem divatos külseje alapján választ az ember. Fontos viszont, hogy az előlapi kis ablakot eltávolítva egyszerűen tudod kihúzni a fiókokat, a HDD-csere pedig akár menet közben is megoldható, méghozzá csavarozás nélkül. Persze ehhez megfelelő szoftveres előkészület is szükséges, de ebben nem fogsz hiányt szenvedni, ahogy azt kicsit lejjebb be is mutatjuk.

A vezérlést egy Intel Celeron J4125 x86-os processzorra bízták, ami egy komplett, windowsos PC-ben harmatosnak számítana, ezúttal viszont mindössze egy egyszerű, lecsupaszított Linuxot kell futtatnia, minden fennmaradó erőforrást az applikációk kapnak, miközben a CPU célmoduljai is bevethetők. Ilyen például a hardveres AES-NI 256 bites fájltitkosítás, továbbá a szintén hardveres videokódolás, ennek hála valós időben konvertálja a videókat a TS-453D.

Hálózati svájci bicska

Az ilyen és ehhez hasonló, egyszerűbb feladatoknál valóban nem is esik kétségbe az Intel CPU, főleg a maximális 8 GB RAM társaságában, azonban ha kicsit elkalandozol az App Centerben és vérszemet kapsz a pazar alkalmazás-kínálat láttán, készülj fel megakadásokra. Merthogy az x86-os alap kiváló kompatibilitást biztosít, így olyan funkciók is elérhetőek, amiket sokkal komolyabb NAS-okra szabtak. Például némi alapszintű virtualizáció még élvezetes is lehet, de amikor már 2-3 rendszert futtatsz 453D NAS-odon, bizony jó magas fogyasztásra, hallható hűtésre és lassú reakcióra készülj fel.

Ezen felül számtalan szerverfunkciót is aktiválhatsz, a megfigyelőközpont rengeteg kamerát képes kezelni, komplett VPN-szervert is faraghatsz dobozkádból, mesterséges intelligenciát engedhetsz rá képeidre, de például a QRM+-t is aktiválhatod, ami egy feketeöves, központosított távfelügyeleti megoldás. Itt sajnos már az is kevés, ha csupa SSD-vel pakolod tele a NAS-t, viszont a szabad választás lehetősége mindenképpen piros pontot érdemel.

Adatbiztonság mindenek felett

Ha NAS-ról van szó, semmi sem lehet fontosabb az adatbiztonságnál, amiről hardveres és szoftveres szolgáltatások sora gondoskodik. A TS-453D középkategóriás, otthoni felhasználásra, illetve kisvállalkozások számára ideális. A négyfiókos doboz hardveresen az összes, szükséges RAID-konfigurációt ismeri, sőt SSD-vel is használható, így számtalan fájlművelet (különösen kis méretű állományok esetén) jelentősen gyorsul. Egy kiegészítő PCIe-kártyával akár M.2 SSD-t is beépíthetsz a rendszerbe, amely gyorsítótárként használható, és az appok futtatásától a biztonsági mentésig mindenben sokat segít. Sajnos azonban csak egyetlen ilyen kiegészítő foglalat van, az is csupán x2-es sebességű, így alaposan végig kell gondolnod, milyen kiegészítést vásárolsz NAS-odhoz.

Szintén fontos erőssége a modellnek, hogy ezzel beléphetsz a "multi-gig" világba, két LAN-vezérlője ugyanis 2,5 GbE-kompatibilis, ráadásul ezekkel külön hálózatokra, vagy aggregálva ugyanarra is kapcsolódhatsz.

Ez utóbbi ugyan nem hozza el a tisztán 5 Gbit/s adatátviteli sebességet, ám előnye így is megmutatkozik, amikor több felhasználó párhuzamos adatfolyamait kezeli. Amennyiben ennél többre van szükséged, a már említett PCIe-foglalatba 5 GbE, illetve akár 10 GbE sebességre képes Ethernet-vezérlőt is beszerelhetsz, a rendszer azonnal fel fogja ismerni, és a virtuális kapcsolórendszerben is megjelenik az új csatlakozás.

Ha úgy érzed, ez a felépítés nagyon hasonlít egy hagyományos PC-re, akkor nem jársz messze az igazságtól.

A PC előnyeiből itt is megkapod a bővíthetőséget (a RAM-ot 2 SO-DIMM-foglalatban bővítheted 8 GB-ig), az x86-os kompatibilitás az appfejlesztést is könnyebbé teszi, miközben az operációs rendszer zárt, ami biztonságot nyújt.

A telepítés a windowsos segédprogram és a böngészőben induló varázsló segítségével egyszerű, de azért hiába az igényesen lefordított, magyar kezelőfelület, bizony lehetnek olyan részek, ahol az alapszintű IT-tudás nem elegendő. Érdemes kellő mennyiségű időt szánni a beállításra.

A zajszinttel tesztünk során nem akadt gondunk, az egy szem 120 mm-es ventilátor csendesen és hatékonyan hűtötte a gép belsejét. A TS-453D 2 SSD-vel mindössze 6-15 wattos fogyasztással beérte, négy darab HDD-vel azonban a maximális fogyasztás már 35 wattra ugrott - igaz, cserébe a tárhely is többszörösére duzzadt, és a RAID 5-tömb is sokkal nagyobb adatbiztonságot nyújt. Ez a fogyasztás minimális extra app futtatása mellett jött össze, csupán a hibrid felhőhöz használt Qsync központot és a HBS 3-at futtattuk (Hybrid Backup Sync). Amint több extra szolgáltatást aktiválsz, szervereket indítasz és virtualizációt aktiválsz, a fogyasztás pillanatok alatt fel fog szökni.

2021-ben már elvárható, és szerencsére itt sem hiányzik a több platformra, Windowsra, MacOS-re, iOS-re és Androidra is elérhető alkalmazáscsokor, sőt, Linux appokat is kapsz több funkcióhoz. A QNAP saját rendszerében fix elérési címet kapsz a NAS-odhoz, használhatsz mobilos push értesítéseket és alapértelmezetten egy vírusirtó is fut az eszközön, ami segít megvédeni fájljaidat jó néhány támadástól.

Összetett biztonság

A QTS operációs rendszeren futó gyári applikációkkal nem csak szimpla fájltárolást tudsz aktiválni, pillanatok alatt automatizált hibrid privát felhőt hívhatsz életre. Ez elsőre ijesztően hangzik, ám izgalmas, hasznos és jövőbemutató technológia, ami a ma elérhető egyik legjobb adatbiztonságot nyújtja anélkül, hogy a kényelemből lejjebb kéne adnod. A QSync eszközök közti adatszinkronizálás és a közös munkát segítő szolgáltatás szintén roppant hatékony, ha pedig multimédiára is használnád tárolódat, szintén sok-sok hasznos szolgáltatást aktiválhatsz.

Verdikt

A QNAP TS-453D négyfiókos NAS-készüléke tökéletesen alkalmas arra, hogy megtapasztald, mi mindenre képes egy hálózati fájltároló 2021-ben. Hardveres adottságai bőségesen elegendőek otthoni felhasználáshoz és akár közepes méretű vállalatok számára is, de azért amikor az App Centerben válogatsz a rengeteg, ingyenes szolgáltatás között, tartsd észben, hogy egy Celeron CPU-t készülsz megizzasztani, amit nem feltétlenül hardcore virtualizációra és transzkódolásra találtak ki. A felhasználóbarát QTS operációs rendszer végig magyarul használható, és jól átláthatóan, applikációkba szedve érhető el az összes beépített funkció, de hiába a varázslók és vidám piktogramok, ha nem vagy otthon a hálózatos technológiákban, néha utána kell majd nézned pár beállításnak.

A középkategóriás TS-453D nem olcsó NAS, cserébe szoftveres és hardveres kompatibilitása kiváló, a PCIe-bővíthetőség hatalmas előny, a dupla 2,5 GbE Ethernet-porttal pedig már most könnyedén átléphetsz a multi-gig világába, ami jövőtállóvá teszi az eszközt - csak legyél kíméletes a Celeron CPU-jával.

Méréseink alapján a 2,5 GbE sebességet már általános felhasználás, NAS-ra mentés és biztonsági másolatok készítése alkalmával is érezni fogod, professzionális felhasználási célzattal pedig ennél alább már nem is szabad adni. Ugyanakkor a 2,5 GbE-s hálózat kiépítésének egyelőre érezhető felára van, és hiába alkalmazol SSD-gyorsítást a HDD-alapú RAID-tömb mellett, az olcsó, gigabites csatlakozáshoz képest látványos gyorsulásra ne számíts. Mielőtt ezt a NAS-t választod, határozd meg, milyen extra funkciókat vársz még el tőle: amennyiben ez a lista hosszú és a virtualizáció mellett távfelügyelet, VPN-szerver, intelligens fotótár és mondjuk IP kamera-kezelés is szerepel (vagy netán ezek egyszerre), érdemes erősebb CPU-val és több RAM-mal szerelt modell után nézned.

QNAP TS-453D

Ár: 223 500 Ft
A középkategóriás TS-453D nem olcsó NAS, cserébe kiváló hardveres felépítéssel rendelkezik, a PCIe bővíthetőség hatalmas előny, a dupla 2.5 GbE Ethernet porttal pedig már most könnyedén átléphetsz a multi-gig világába.
PRO
  • Intel CPU
  • 2x2.5 GbE
  • PCIe bővíthetőség
  • Fejlett rendszer
  • 5x USB port
  • Csendes
Kontra
  • Max. 8 GB RAM
  • Komolyabb felhasználáshoz gyenge CPU
  • Távirányító nem tartozék
  • Néhány hasznos funkció fizetős
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7363
    [topic] => 1
    [group] => 7
    [gameinfo_name] => QNAP TS-453D
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 322
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-03-03 00:18:37
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/16104
    [gameinfo_tags] => QNAP, NAS, fájltároló, 2.5G, multi-gig, Intel, RAID, cloud
    [gameinfo_url] => qnap-ts-453d
    [gameinfo_pro] => Intel CPU
2x2.5 GbE
PCIe bővíthetőség
Fejlett rendszer
5x USB port
Csendes
    [gameinfo_kontra] => Max. 8 GB RAM
Komolyabb felhasználáshoz gyenge CPU
Távirányító nem tartozék
Néhány hasznos funkció fizetős
    [gameinfo_data] => 
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 223 500
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A középkategóriás TS-453D nem olcsó NAS, cserébe kiváló hardveres felépítéssel rendelkezik, a PCIe bővíthetőség hatalmas előny, a dupla 2.5 GbE Ethernet porttal pedig már most könnyedén átléphetsz a multi-gig világába.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 322
            [manufacturer_name] => QNAP
            [manufacturer_url] => qnap
            [manufacturer_link] => www.qnap.com
            [link] => /gyarto/qnap
        )

    [link] => /termekinfo/qnap-ts-453d-7363.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Intel CPU
            [1] => 2x2.5 GbE
            [2] => PCIe bővíthetőség
            [3] => Fejlett rendszer
            [4] => 5x USB port
            [5] => Csendes
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Max. 8 GB RAM
            [1] => Komolyabb felhasználáshoz gyenge CPU
            [2] => Távirányító nem tartozék
            [3] => Néhány hasznos funkció fizetős
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.