Hirdetés

Megjelent az alig 10 000 forintos Raspberry Pi 4



|

Dupla USB 3.0 port, duál-HDMI kimenet, 4K támogatás és akár 4 GB RAM - izmosodik a minigép, bár azért még akad, amivel kicsit küszködik.

Hirdetés

A Raspberry Pi Alapítvány bejelentette az alacsony árú mikroszámítógép legújabb generációját. A névvel nem sokat szőröztek, egyszerűen Raspberry Pi 4 lett az apróság, ami továbbra is ugyanazt a fapados, "pucér áramkörös" dizájnt használja, mint az elődei, és a 35 dolláros (nagyjából 9800 forintos) kezdőár sem változott. A specifikációk terén azonban szépen lépett előre a minigép.

Hirdetés

Az előző generáció maximális memória-támogatását megnégyszerezve már 4 GB a maximum, az 1,4 GHz-es processzor helyett már egy 1,5 GHz-es Broadcom CPU dolgozik rajta. A GPU szintén fürgébb lett, 400 helyett 500 MHz-es VideoCore VI grafikis vezérlő figyel az apró alaplapon. A micro-USB helyett USB-C csatlakozót kapott a táp, és a 3. generáció négy darab USB 2.0 portja helyett itt már két USB 3.0 és két USB 2.0 található. Dupla microHDMI csatlakozóval akár egyszerre két 4K monitorral is megbirkózik a Pi 4, ez esetben 30 fps a maximum, amit 1080p videó lejátszásakor elérhetünk, de egy szimpla 4K kijelzőn ugyanez 60 fps-re is felhúzható. Direkt gigabit Ethernet, Bluetooth 5.0, kétsávos 802.11ac Wi-Fi felel a kommunikációért, a microSD tárhely elméleti átviteli sebessége pedig megduplázódott 50 Mbps-re. A 40-tűs GPIO csatlakozóval továbbra is egy csomó külső egységgel egészíthetjük ki a miniatűrt, ez most már 3 újabb interfésztípust (I2C, SPI és UART) is támogat.

A mától rendelhető Raspberry Pi 4 kezdőára 35 dollár, ezért az 1 GB RAM-os verziót kapjuk meg, a 2 és 4 gigás változatért 45 illetve 55 dollárt kell fizetni. Ez az ár még mindig töredéke bármilyen alapszintű asztali PC vagy notebook árának, ehhez képest az első tesztek szerint simán elboldogul 15 Chromium-alapú böngészőfüllel, általános képszerkesztési feladatokkal, dokumentumok kezelésével. Viszont egyelőre érdekes módon a YouTube-videólejátszás során kissé küszködik a teljes képernyős móddal, főleg akkor, ha 480p-re húzzuk le a felbontást. Ha nem szeretnénk a pucér kialakítást nézegetni, mindössze 5 dollár felárért egyébként egy helyes kis házat is vehetünk hozzá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.